Miehet hevosina

JOURNALISTI
17.12.2020

Ilkka Vänttinen, teksti

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja.

Aamulehden kesätoimittaja teki ravitoimittajan jutusta päätelmän, joka ei ihan pitänyt kutiaan.

Elettiin kultaista 1970-lukua, kun Aamulehden kotimaan osasto vastasi raviuutisoinnista.

Ravaavat kauramoottorit eivät kuitenkaan olleet toimitukselle niin sanotusti peruskauraa. Tuomo Kaminen (rauha hänen muistolleen) oli kuitenkin kaikeksi onneksi olemassa. Hän saapui ravien jälkeen toimitukseen ja naputteli Adlerilla jutun julkaistavaksi.

Oli taas ravi-ilta, varmaankin jo Teivossa, sillä ratahan siirtyi 1970-luvun puolivälissä Tampereen Hippokselta Ylöjärven puolelle. Tällä kertaa Kamisen käsikirjoitus tuli editoitavaksi ja otsikoitavaksi kesätoimittajan pöydälle.

Kamisen raviuutisen mukaan Antej ja Kaj Håleryd olivat pärjänneet Teivossa hyvin. Siitäpä editori nappasi otsikon ”Hålerydit kovia hevosmiehiä”. Päättely lienee mennyt jotenkin näin: Kaj on miehen etunimi ja varmaan Antejkin noissa hevospiireissä käy etunimestä. Ja Hålerydhän on ilmiselvästi sukunimi.

Päättelyketjussa oli kuitenkin heikko lenkki, jota sen enempää vuoron päällikkö kuin toimitussihteerikään eivät huomanneet. Antej ja Kaj Håleryd olivat kovatasoisia kilpahevosia, joiden kärryillä istuvat piiskanheiluttajat saattoivat olla kovia hevosmiehiä. Niinpä ravureista tuli ohjastajia.

Voi vain kalpeasti kuvitella, millaisen naurunremakan otsikko aiheutti Teivossa ja ravipiireissä yleensäkin. Kamisen on täytynyt kuulla melkoista kuittailua Aamulehden hevosmiehistä. Siitä huolimatta Kaminen tuli tavallisen rauhalliseen tapaansa toimitukseen ja huomautti herrasmiesmäisen tasaisesti vuoropäällikölle ravureiden ja ohjastajien pienestä sekaannuksesta.

Myös toimituksessa naurettiin.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta