Erosopimus – ota rahat ja juokse

JOURNALISTI
17.12.2020

Petri Savolainen

Kirjoittaja on Journalistiliiton edunvalvontajohtaja.

”Yksittäisten sopimusten sisällöt ovat luottamuksellisia ja salassa pidettäviä. Ne toistavat kuitenkin yleensä samaa kaavaa”, kirjoittaa Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Erosopimus on tullut tutuksi monelle yt-neuvottelut läpikäyneelle liiton jäsenelle. Viime aikoina neuvotteluja on käyty erityisesti aikakauslehdissä.

Nykyään on yleistä, että yt-neuvotteluiden jälkeen työnantaja ei vähennä väkeä irtisanomalla, vaan tarjoaa irtisanomisuhan alla oleville erosopimuksia. Erosopimuksella työnantaja ja työntekijä sopivat menettelyistä, joilla työsuhde päätetään.

Yksittäisten sopimusten sisällöt ovat luottamuksellisia ja salassa pidettäviä. Ne toistavat kuitenkin yleensä samaa kaavaa. Irtisanomisaika on työntekovelvoitteeton eli palkka juoksee, mutta töitä ei tarvitse tehdä. Sen lisäksi maksetaan joidenkin kuukausien palkkaa vastaava kertakorvaus työsuhteen päättyessä.

Työvälineet palautetaan ja sähköpostitili suljetaan tiettynä päivämääränä. Työnantaja antaa työtodistuksen ja työntekijä lupaa olla riitauttamatta sopimusta.

Tähän kiteytyy erosopimusten logiikka. Allekirjoittamalla sopimuksen työntekijä sulkee pois mahdollisuuden selvittää, menikö kaikki lain mukaan oikein ja vähenikö työ oikeasti.

Erosopimuksen vaihtoehto on tulla irtisanotuksi. Silloin työntekijällä on kaksi vuotta aikaa viedä potkut oikeuteen. Jos irtisanominen todetaan laittomaksi, työntekijä voi saada korvauksia, joiden suuruus vaihtelee kolmen kuukauden ja kahden vuoden palkkaa vastaavan summan välillä.

Yhä useampi valitsee nopean tien: tekee erosopimuksen, ottaa rahat ja juoksee. Se on työntekijän kannalta hyvin ymmärrettävää. Parempi ottaa rahat nyt ja siirtyä myös henkisesti eteenpäin kuin odottaa vuosia mahdollista tuomiota.

Yt-neuvotteluissa liiton juristin tehtävä on avata jäsenelle erosopimuksen eri puolia. Pohdittavia asioita on paljon ja siksi erosopimusta täytyy miettiä kunnolla. Jäsenen täytyy kuitenkin aina itse päättää, ottaako paketin vai ei.

 

Onko näkyvissä uusi työ? Heti erosopimuksen tekemisen jälkeen työllistyvä on aivan eri tilanteessa kuin työttömäksi jäävä työntekijä.

Jos työllistyy heti uudelleen, kannattaa esimerkiksi hakea tulontasausta verotuksessa. Näin progressiivinen tuloverotus ei syö kertakorvausta merkittävästi.

Työllistyminen muualle johtaa ajan kuluessa työttömyysturvan tason määrittämiseen uuden työn mukaan. Eläkeputkeen siirtyminen on oma tarinansa – niin kauan kuin sellainen mahdollisuus on vielä olemassa.

Onko mahdollista, että potkut eivät johtuneetkaan työn vähenemisestä? Esimerkit vuokratyön hankkimisesta pian yt-neuvotteluiden jälkeen osoittavat, että näin ei aina ole. Voi perustellusti kysyä, miten paljon mediayritykset säästävät näin toimiessaan. Yt-neuvotteluiden taustalla kun monesti ovat taloudelliset syyt.

 

Aikakauslehtien tilaajana ja ahkerana lukijana haluan kysyä, miksi lukisin lehteä, joka on tehty aiempaa pienemmin resurssein, vuokratyövoimalla tai yhteistoimituksen voimin. Lehtien omien toimittajien vähentäminen tasapäistää sisältöjä ja muuttaa lehtiä toistensa kaltaisiksi.

Jaksan kuitenkin uskoa, että paras keino tukea journalistista sisältöä on maksaa sisällöstä.1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta