DI Kimmo Laaksonen palasi Helsinkiin myymään journalismia

Kimmo Laaksonen, 52, aloitti Suomen Tietotoimiston STT:n toimitusjohtajana 1. joulukuuta. Hän on aiemmin työskennellyt myynti-, markkinointi- ja johtotehtävissä eri aloilla, viimeksi helmikuuhun asti toimitusjohtajana putkisto-yritys RST-Teamissa. Vuosina 2010 – 2015 Laaksonen toimi sanomalehtien ilmoitusmyynnin yhteistyöorganisaation Kärkimedian toimitusjohtajana. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

JOURNALISTI
17.12.2020

Nina Erho, teksti
Emmi Korhonen / Lehtikuva, kuva

Miten perustelit STT:n hallitukselle, että sinut on valittava toimitusjohtajan tehtävään?

Kokemuksella ja osaamisella myynnistä. Kärkimedian ajoilta tunnen media-alaa ja sen toimijoita eli STT:n asiakkaita ja omistajia.

Edellinen työsi loppui helmikuussa. Mitä teit tässä välillä?

Rakensin talon valmiiksi Kaarinan seudulla. RST-Teamiin menin kehittämään prosesseja ja myyntiä. Kun se oli pääosin tehty, sovimme hallituksen kanssa, että irtaudun siitä.

STT:lla on ongelmia kannattavuudessa. Miten korjaat asian?

Lähden katsomaan, miten myyntiä voi kasvattaa ja löytyykö jotain, mistä säästää. Toivon myös, että valtio ymmärtäisi uutistoimiston merkityksen ja tukisi meitä. Viimeinen vaihtoehto on, että omistajat rahoittavat toimintaa.

Säästäminen kuulostaa pahalta. Onko tulossa yt-neuvotteluja?

Yhden työpäivän jälkeen en voi sanoa mitään varmasti. Tällä toimituksen resursoinnilla asiakkaiden odotukset tuotteesta täyttyvät. Henkilöstövähennykset ovat viimeinen keino säästää, koska ne heijastuvat suoraan tuotteeseen. Jos asiakkaiden tyytyväisyys rapautuu ja syntyy asiakaskato, ei synny liikevaihtoa.

Mitä STT voisi myydä enemmän ja paremmin ja kenelle?

STT:n toimintaa ovat uutisvirta, kuvat ja viestintäpalvelut. Kysymys kuuluu, millainen kokonaisuus niitä ja jotain uutta täyttäisi parhaiten nykyisten ja uusien asiakkaiden tarpeita.

STT:n hallituksessa ovat Sanoma, Keskisuomalainen, Maikkari ja Yle. Miten pidät ”monipäisen esihenkilön” tyytyväisenä?

Alkuun auttaa, että tunnen hallituksen jäseniä ennestään. Asiakkaat käyttävät STT:n uutissisältöä tarpeensa mukaan, mutta saatavilla on kaikille sama. Siksi en usko ansaintalogiikan erojen vaikuttavan hallituksessa.

Oma paras puolesi ja kehityskohteesi esihenkilönä?

Olen avoin, läpinäkyvä ja keskusteleva. Joskus tarvitsisin lisää malttia odottaa asioiden tapahtuvan.

Liikenne- ja viestintäministeriö ei usko STT:n kannattavuuteen ja vetäytyi uutistoimistotuesta. Terveisesi ministeriöön?

STT:ssa on aloitettu kannattavuuden parantamiseksi oikeita toimenpiteitä. Pyrimme jatkamaan keskustelua tuen mahdollisuudesta.

Mitä tapahtuu, kun myyntihenkinen diplomi-insinööri ja journalisti keskustelevat?

Ajattelen, että ihmiset keskustelevat. Kulutan ja kunnioitan journalistien työtä ja toivon pystyväni viestimään, mitä minulla on annettavaa. Sisällön ja myynnin yhteispeli on tärkeää.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Esimieheni Elisalla ja Ericssonilla, Asko Känsälä. Strategisen ajattelun osaaja. Kärkimedian hallituksen entinen puheenjohtaja Pekka Soini. Verkostoitumisen mestari.

Kimmo Laaksonen, 52, aloitti Suomen Tietotoimiston STT:n toimitusjohtajana 1. joulukuuta. Hän on aiemmin työskennellyt myynti-, markkinointi- ja johtotehtävissä eri aloilla, viimeksi helmikuuhun asti toimitusjohtajana putkisto-yritys RST-Teamissa. Vuosina 2010 – 2015 Laaksonen toimi sanomalehtien ilmoitusmyynnin yhteistyöorganisaation Kärkimedian toimitusjohtajana. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta