DI Kimmo Laaksonen palasi Helsinkiin myymään journalismia

Kimmo Laaksonen, 52, aloitti Suomen Tietotoimiston STT:n toimitusjohtajana 1. joulukuuta. Hän on aiemmin työskennellyt myynti-, markkinointi- ja johtotehtävissä eri aloilla, viimeksi helmikuuhun asti toimitusjohtajana putkisto-yritys RST-Teamissa. Vuosina 2010 – 2015 Laaksonen toimi sanomalehtien ilmoitusmyynnin yhteistyöorganisaation Kärkimedian toimitusjohtajana. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

JOURNALISTI
17.12.2020

Nina Erho, teksti
Emmi Korhonen / Lehtikuva, kuva

Miten perustelit STT:n hallitukselle, että sinut on valittava toimitusjohtajan tehtävään?

Kokemuksella ja osaamisella myynnistä. Kärkimedian ajoilta tunnen media-alaa ja sen toimijoita eli STT:n asiakkaita ja omistajia.

Edellinen työsi loppui helmikuussa. Mitä teit tässä välillä?

Rakensin talon valmiiksi Kaarinan seudulla. RST-Teamiin menin kehittämään prosesseja ja myyntiä. Kun se oli pääosin tehty, sovimme hallituksen kanssa, että irtaudun siitä.

STT:lla on ongelmia kannattavuudessa. Miten korjaat asian?

Lähden katsomaan, miten myyntiä voi kasvattaa ja löytyykö jotain, mistä säästää. Toivon myös, että valtio ymmärtäisi uutistoimiston merkityksen ja tukisi meitä. Viimeinen vaihtoehto on, että omistajat rahoittavat toimintaa.

Säästäminen kuulostaa pahalta. Onko tulossa yt-neuvotteluja?

Yhden työpäivän jälkeen en voi sanoa mitään varmasti. Tällä toimituksen resursoinnilla asiakkaiden odotukset tuotteesta täyttyvät. Henkilöstövähennykset ovat viimeinen keino säästää, koska ne heijastuvat suoraan tuotteeseen. Jos asiakkaiden tyytyväisyys rapautuu ja syntyy asiakaskato, ei synny liikevaihtoa.

Mitä STT voisi myydä enemmän ja paremmin ja kenelle?

STT:n toimintaa ovat uutisvirta, kuvat ja viestintäpalvelut. Kysymys kuuluu, millainen kokonaisuus niitä ja jotain uutta täyttäisi parhaiten nykyisten ja uusien asiakkaiden tarpeita.

STT:n hallituksessa ovat Sanoma, Keskisuomalainen, Maikkari ja Yle. Miten pidät ”monipäisen esihenkilön” tyytyväisenä?

Alkuun auttaa, että tunnen hallituksen jäseniä ennestään. Asiakkaat käyttävät STT:n uutissisältöä tarpeensa mukaan, mutta saatavilla on kaikille sama. Siksi en usko ansaintalogiikan erojen vaikuttavan hallituksessa.

Oma paras puolesi ja kehityskohteesi esihenkilönä?

Olen avoin, läpinäkyvä ja keskusteleva. Joskus tarvitsisin lisää malttia odottaa asioiden tapahtuvan.

Liikenne- ja viestintäministeriö ei usko STT:n kannattavuuteen ja vetäytyi uutistoimistotuesta. Terveisesi ministeriöön?

STT:ssa on aloitettu kannattavuuden parantamiseksi oikeita toimenpiteitä. Pyrimme jatkamaan keskustelua tuen mahdollisuudesta.

Mitä tapahtuu, kun myyntihenkinen diplomi-insinööri ja journalisti keskustelevat?

Ajattelen, että ihmiset keskustelevat. Kulutan ja kunnioitan journalistien työtä ja toivon pystyväni viestimään, mitä minulla on annettavaa. Sisällön ja myynnin yhteispeli on tärkeää.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Esimieheni Elisalla ja Ericssonilla, Asko Känsälä. Strategisen ajattelun osaaja. Kärkimedian hallituksen entinen puheenjohtaja Pekka Soini. Verkostoitumisen mestari.

Kimmo Laaksonen, 52, aloitti Suomen Tietotoimiston STT:n toimitusjohtajana 1. joulukuuta. Hän on aiemmin työskennellyt myynti-, markkinointi- ja johtotehtävissä eri aloilla, viimeksi helmikuuhun asti toimitusjohtajana putkisto-yritys RST-Teamissa. Vuosina 2010 – 2015 Laaksonen toimi sanomalehtien ilmoitusmyynnin yhteistyöorganisaation Kärkimedian toimitusjohtajana. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta