Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveyttä freelancereille -kysely

Kyselyn mukaan freelancereista 54 prosenttia nukkuu hyvin, 33 prosenttia ei.

Työn ja toimeentulon jatkuvuus stressaa 69 prosenttia vastaajista. Toiseksi suurin huolenaihe (56 prosenttia) on työn kuormittavuuden epätasaisuus.

Sairaslomaa vastasi ”toisinaan” pitävänsä 45 prosenttia. 21 prosenttia pitää sairaslomaa aina tarvittaessa, 34 prosenttia ei sitä pidä.

Vain joka kymmenennellä vastaajalla on sopimus työterveyspalveluista.

JOURNALISTI
30.1.2020

Manu Haapalainen, teksti

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

57 prosenttia freelancetoimittajista kokee itsensä joko jonkin verran tai erittäin uupuneeksi ja stressaantuneeksi. Syynä tähän ovat ennen kaikkea huoli toimeentulon jatkuvuudesta sekä työn epätasainen kuormittavuus. Näin kertoo Suomen freelance-journalistien ja Sydänliiton loppuvuodesta toteuttama terveyskysely freetoimittajille.

SFJ:n ja Sydänliiton kyselyn tulokset ovat hyvin yhdenmukaiset freelancemuusikoille tehdyn vastaavan kyselyn kanssa, kertoo Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Koski.

”Freelancejournalistien ryhmässä on kuitenkin enemmän sellaisia, joille tilanne on uusi. Journalistien työn kuva on muuttunut viime vuosina, kun työsuhteista työtä on vähemmän. Muutos näkyy tuloksissa.”

 

55 prosenttia freelancereista kokee stressitekijöistä huolimatta terveytensä hyväksi ja kymmenen prosenttia erinomaiseksi. 29 prosenttia vastasi terveytensä olevan tyydyttävällä ja kuusi prosenttia huonolla tolalla.

Lahti-Koski sanoo, että freetoimittajien tutkimuksessa kiinnittivät huomiota ”yllättävän” terveet elämäntavat. Vastaajista 87 prosenttia harrastaa liikuntaa. Vain neljä prosenttia tupakoi.

”Journalistit ovat tunnistaneet työvälineensä kunnossa pitämisen tärkeyden”, Lahti-Koski sanoo.

Hälyttävämpää on, että vastaajista 24 prosenttia koki jäävänsä ilman apua terveysongelmissaan. Vain joka viides kertoo voivansa pitää sairaslomaa aina, kun kokee itsensä sairaaksi. Avoimissa vastauksissa ongelmaksi mainittiin työterveyshuollon puuttuminen.

”Alalla kuin alalla on kasvava joukko ihmisiä vailla työterveydenhuoltoa. Yhteiskunnan pitäisi reagoida tähän”, Lahti-Koski sanoo.

 

Myös SFJ:n toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten pitää terveyspalveluja avainkysymyksenä.

”Journalistiliitto voisi selvittää, miten saataisiin edulliset palvelut freelancereille. Toki isoin ongelma on, että freetuloilla ei ole varaa maksaa työterveyshuollosta. Moni asia ratkeaisi, jos työstä maksettaisiin kunnolla. Silloin olisi varaa pitää sairaslomatkin.”

Terveyttä freelancereille -kysely

Kyselyn mukaan freelancereista 54 prosenttia nukkuu hyvin, 33 prosenttia ei.

Työn ja toimeentulon jatkuvuus stressaa 69 prosenttia vastaajista. Toiseksi suurin huolenaihe (56 prosenttia) on työn kuormittavuuden epätasaisuus.

Sairaslomaa vastasi ”toisinaan” pitävänsä 45 prosenttia. 21 prosenttia pitää sairaslomaa aina tarvittaessa, 34 prosenttia ei sitä pidä.

Vain joka kymmenennellä vastaajalla on sopimus työterveyspalveluista.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta