Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveyttä freelancereille -kysely

Kyselyn mukaan freelancereista 54 prosenttia nukkuu hyvin, 33 prosenttia ei.

Työn ja toimeentulon jatkuvuus stressaa 69 prosenttia vastaajista. Toiseksi suurin huolenaihe (56 prosenttia) on työn kuormittavuuden epätasaisuus.

Sairaslomaa vastasi ”toisinaan” pitävänsä 45 prosenttia. 21 prosenttia pitää sairaslomaa aina tarvittaessa, 34 prosenttia ei sitä pidä.

Vain joka kymmenennellä vastaajalla on sopimus työterveyspalveluista.

JOURNALISTI
30.1.2020

Manu Haapalainen, teksti

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

57 prosenttia freelancetoimittajista kokee itsensä joko jonkin verran tai erittäin uupuneeksi ja stressaantuneeksi. Syynä tähän ovat ennen kaikkea huoli toimeentulon jatkuvuudesta sekä työn epätasainen kuormittavuus. Näin kertoo Suomen freelance-journalistien ja Sydänliiton loppuvuodesta toteuttama terveyskysely freetoimittajille.

SFJ:n ja Sydänliiton kyselyn tulokset ovat hyvin yhdenmukaiset freelancemuusikoille tehdyn vastaavan kyselyn kanssa, kertoo Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Koski.

”Freelancejournalistien ryhmässä on kuitenkin enemmän sellaisia, joille tilanne on uusi. Journalistien työn kuva on muuttunut viime vuosina, kun työsuhteista työtä on vähemmän. Muutos näkyy tuloksissa.”

 

55 prosenttia freelancereista kokee stressitekijöistä huolimatta terveytensä hyväksi ja kymmenen prosenttia erinomaiseksi. 29 prosenttia vastasi terveytensä olevan tyydyttävällä ja kuusi prosenttia huonolla tolalla.

Lahti-Koski sanoo, että freetoimittajien tutkimuksessa kiinnittivät huomiota ”yllättävän” terveet elämäntavat. Vastaajista 87 prosenttia harrastaa liikuntaa. Vain neljä prosenttia tupakoi.

”Journalistit ovat tunnistaneet työvälineensä kunnossa pitämisen tärkeyden”, Lahti-Koski sanoo.

Hälyttävämpää on, että vastaajista 24 prosenttia koki jäävänsä ilman apua terveysongelmissaan. Vain joka viides kertoo voivansa pitää sairaslomaa aina, kun kokee itsensä sairaaksi. Avoimissa vastauksissa ongelmaksi mainittiin työterveyshuollon puuttuminen.

”Alalla kuin alalla on kasvava joukko ihmisiä vailla työterveydenhuoltoa. Yhteiskunnan pitäisi reagoida tähän”, Lahti-Koski sanoo.

 

Myös SFJ:n toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten pitää terveyspalveluja avainkysymyksenä.

”Journalistiliitto voisi selvittää, miten saataisiin edulliset palvelut freelancereille. Toki isoin ongelma on, että freetuloilla ei ole varaa maksaa työterveyshuollosta. Moni asia ratkeaisi, jos työstä maksettaisiin kunnolla. Silloin olisi varaa pitää sairaslomatkin.”

Terveyttä freelancereille -kysely

Kyselyn mukaan freelancereista 54 prosenttia nukkuu hyvin, 33 prosenttia ei.

Työn ja toimeentulon jatkuvuus stressaa 69 prosenttia vastaajista. Toiseksi suurin huolenaihe (56 prosenttia) on työn kuormittavuuden epätasaisuus.

Sairaslomaa vastasi ”toisinaan” pitävänsä 45 prosenttia. 21 prosenttia pitää sairaslomaa aina tarvittaessa, 34 prosenttia ei sitä pidä.

Vain joka kymmenennellä vastaajalla on sopimus työterveyspalveluista.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta