Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveyttä freelancereille -kysely

Kyselyn mukaan freelancereista 54 prosenttia nukkuu hyvin, 33 prosenttia ei.

Työn ja toimeentulon jatkuvuus stressaa 69 prosenttia vastaajista. Toiseksi suurin huolenaihe (56 prosenttia) on työn kuormittavuuden epätasaisuus.

Sairaslomaa vastasi ”toisinaan” pitävänsä 45 prosenttia. 21 prosenttia pitää sairaslomaa aina tarvittaessa, 34 prosenttia ei sitä pidä.

Vain joka kymmenennellä vastaajalla on sopimus työterveyspalveluista.

JOURNALISTI
30.1.2020

Manu Haapalainen, teksti

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

57 prosenttia freelancetoimittajista kokee itsensä joko jonkin verran tai erittäin uupuneeksi ja stressaantuneeksi. Syynä tähän ovat ennen kaikkea huoli toimeentulon jatkuvuudesta sekä työn epätasainen kuormittavuus. Näin kertoo Suomen freelance-journalistien ja Sydänliiton loppuvuodesta toteuttama terveyskysely freetoimittajille.

SFJ:n ja Sydänliiton kyselyn tulokset ovat hyvin yhdenmukaiset freelancemuusikoille tehdyn vastaavan kyselyn kanssa, kertoo Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Koski.

”Freelancejournalistien ryhmässä on kuitenkin enemmän sellaisia, joille tilanne on uusi. Journalistien työn kuva on muuttunut viime vuosina, kun työsuhteista työtä on vähemmän. Muutos näkyy tuloksissa.”

 

55 prosenttia freelancereista kokee stressitekijöistä huolimatta terveytensä hyväksi ja kymmenen prosenttia erinomaiseksi. 29 prosenttia vastasi terveytensä olevan tyydyttävällä ja kuusi prosenttia huonolla tolalla.

Lahti-Koski sanoo, että freetoimittajien tutkimuksessa kiinnittivät huomiota ”yllättävän” terveet elämäntavat. Vastaajista 87 prosenttia harrastaa liikuntaa. Vain neljä prosenttia tupakoi.

”Journalistit ovat tunnistaneet työvälineensä kunnossa pitämisen tärkeyden”, Lahti-Koski sanoo.

Hälyttävämpää on, että vastaajista 24 prosenttia koki jäävänsä ilman apua terveysongelmissaan. Vain joka viides kertoo voivansa pitää sairaslomaa aina, kun kokee itsensä sairaaksi. Avoimissa vastauksissa ongelmaksi mainittiin työterveyshuollon puuttuminen.

”Alalla kuin alalla on kasvava joukko ihmisiä vailla työterveydenhuoltoa. Yhteiskunnan pitäisi reagoida tähän”, Lahti-Koski sanoo.

 

Myös SFJ:n toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten pitää terveyspalveluja avainkysymyksenä.

”Journalistiliitto voisi selvittää, miten saataisiin edulliset palvelut freelancereille. Toki isoin ongelma on, että freetuloilla ei ole varaa maksaa työterveyshuollosta. Moni asia ratkeaisi, jos työstä maksettaisiin kunnolla. Silloin olisi varaa pitää sairaslomatkin.”

Terveyttä freelancereille -kysely

Kyselyn mukaan freelancereista 54 prosenttia nukkuu hyvin, 33 prosenttia ei.

Työn ja toimeentulon jatkuvuus stressaa 69 prosenttia vastaajista. Toiseksi suurin huolenaihe (56 prosenttia) on työn kuormittavuuden epätasaisuus.

Sairaslomaa vastasi ”toisinaan” pitävänsä 45 prosenttia. 21 prosenttia pitää sairaslomaa aina tarvittaessa, 34 prosenttia ei sitä pidä.

Vain joka kymmenennellä vastaajalla on sopimus työterveyspalveluista.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta