Journalistien ja lääkärien yhteistyö sujuu yleensä hyvin

JOURNALISTI
30.1.2020

Juha Matias Lehtonen, teksti

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveysjournalistien ja lääkärien kokemukset keskinäisestä yhteistyöstä ovat pääosin myönteisiä. Toisinaan tiedon yleistajuistaminen aiheuttaa kuitenkin kitkaa.

Turun yliopistolla tarkastettiin joulukuussa kansanterveystieteen väitöskirja Suomalaisten lääkäreiden suhde joukkotiedotusvälineisiin. Selvittääkseen journalistien ja lääkärien asenteita toisiaan kohtaan tutkija Ulla Ahlmén-Laiho kävi läpi Julkisen sanan neuvoston käsittelemiä kanteluita vuosilta 1995 –2002 sekä laati kyselyitä journalisteille ja lääkäreille.

Kyselyaineiston perusteella lääkärit suhtautuvat suomalaiseen lehdistöön myönteisesti ja heillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä toimittajien kanssa. Vain yksi kahdestakymmenestä ilmoitti, ettei koskaan suostu mediayhteistyöhön.

Lääkärien yhteistyöhalukkuuteen vaikuttaa heidän käsityksensä eri tiedotusvälineiden luotettavuudesta. Osa lääkäreistä ei esimerkiksi halua tehdä yhteistyötä iltapäivälehtien kanssa. Myös lääkärin iällä on merkitystä: nuoret lääkärit ovat vähiten kiinnostuneita esiintymään mediassa.

 

Terveystoimittajienkin mukaan yhteistyö lääkärien kanssa sujuu yleensä hyvin, mutta toisinaan haastateltavien kiireisyys aiheuttaa ongelmia. Osa toimittajista kokee myös lääkärien olevan epäluuloisia ja yrittävän dominoida jutuntekoa. Kokemukset johtunevat tieteellisen tiedon yleistajuistamiseen liittyvistä ristiriidoista.

Tutkimuksen perusteella lääkärit eivät ajaudu konflikteihin median kanssa sen enempää kuin muutkaan ryhmät. Tutkijan mukaan merkittävä osa konflikteista olisi vältettävissä, jos lääkärit ymmärtäisivät paremmin journalismin pelisääntöjä. Harva heistä esimerkiksi tuntee Journalistin ohjeita.

Tutkija korostaa, että kootulla kyselyaineistolla on rajoitteensa, eikä sen tuloksia voi suoraan yleistää koko lääkäri- ja toimittajakuntaan. Tutkimukseen saattoi valikoitua eniten sellaisia lääkäreitä, jotka ovat erityisen kiinnostuneita mediasuhteista. Vastaavasti toimittajista kyselyihin osallistui vain erikoistuneita terveysjournalisteja, vaikka myös muut toimittajat kirjoittavat terveysjuttuja.

Lue Ulla Ahlmén-Laihon väitöskirja kokonaisuudessaan täältä.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta