Journalistien ja lääkärien yhteistyö sujuu yleensä hyvin

JOURNALISTI
30.1.2020

Juha Matias Lehtonen, teksti

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveysjournalistien ja lääkärien kokemukset keskinäisestä yhteistyöstä ovat pääosin myönteisiä. Toisinaan tiedon yleistajuistaminen aiheuttaa kuitenkin kitkaa.

Turun yliopistolla tarkastettiin joulukuussa kansanterveystieteen väitöskirja Suomalaisten lääkäreiden suhde joukkotiedotusvälineisiin. Selvittääkseen journalistien ja lääkärien asenteita toisiaan kohtaan tutkija Ulla Ahlmén-Laiho kävi läpi Julkisen sanan neuvoston käsittelemiä kanteluita vuosilta 1995 –2002 sekä laati kyselyitä journalisteille ja lääkäreille.

Kyselyaineiston perusteella lääkärit suhtautuvat suomalaiseen lehdistöön myönteisesti ja heillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä toimittajien kanssa. Vain yksi kahdestakymmenestä ilmoitti, ettei koskaan suostu mediayhteistyöhön.

Lääkärien yhteistyöhalukkuuteen vaikuttaa heidän käsityksensä eri tiedotusvälineiden luotettavuudesta. Osa lääkäreistä ei esimerkiksi halua tehdä yhteistyötä iltapäivälehtien kanssa. Myös lääkärin iällä on merkitystä: nuoret lääkärit ovat vähiten kiinnostuneita esiintymään mediassa.

 

Terveystoimittajienkin mukaan yhteistyö lääkärien kanssa sujuu yleensä hyvin, mutta toisinaan haastateltavien kiireisyys aiheuttaa ongelmia. Osa toimittajista kokee myös lääkärien olevan epäluuloisia ja yrittävän dominoida jutuntekoa. Kokemukset johtunevat tieteellisen tiedon yleistajuistamiseen liittyvistä ristiriidoista.

Tutkimuksen perusteella lääkärit eivät ajaudu konflikteihin median kanssa sen enempää kuin muutkaan ryhmät. Tutkijan mukaan merkittävä osa konflikteista olisi vältettävissä, jos lääkärit ymmärtäisivät paremmin journalismin pelisääntöjä. Harva heistä esimerkiksi tuntee Journalistin ohjeita.

Tutkija korostaa, että kootulla kyselyaineistolla on rajoitteensa, eikä sen tuloksia voi suoraan yleistää koko lääkäri- ja toimittajakuntaan. Tutkimukseen saattoi valikoitua eniten sellaisia lääkäreitä, jotka ovat erityisen kiinnostuneita mediasuhteista. Vastaavasti toimittajista kyselyihin osallistui vain erikoistuneita terveysjournalisteja, vaikka myös muut toimittajat kirjoittavat terveysjuttuja.

Lue Ulla Ahlmén-Laihon väitöskirja kokonaisuudessaan täältä.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta