Journalistien ja lääkärien yhteistyö sujuu yleensä hyvin

JOURNALISTI
30.1.2020

Juha Matias Lehtonen, teksti

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveysjournalistien ja lääkärien kokemukset keskinäisestä yhteistyöstä ovat pääosin myönteisiä. Toisinaan tiedon yleistajuistaminen aiheuttaa kuitenkin kitkaa.

Turun yliopistolla tarkastettiin joulukuussa kansanterveystieteen väitöskirja Suomalaisten lääkäreiden suhde joukkotiedotusvälineisiin. Selvittääkseen journalistien ja lääkärien asenteita toisiaan kohtaan tutkija Ulla Ahlmén-Laiho kävi läpi Julkisen sanan neuvoston käsittelemiä kanteluita vuosilta 1995 –2002 sekä laati kyselyitä journalisteille ja lääkäreille.

Kyselyaineiston perusteella lääkärit suhtautuvat suomalaiseen lehdistöön myönteisesti ja heillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä toimittajien kanssa. Vain yksi kahdestakymmenestä ilmoitti, ettei koskaan suostu mediayhteistyöhön.

Lääkärien yhteistyöhalukkuuteen vaikuttaa heidän käsityksensä eri tiedotusvälineiden luotettavuudesta. Osa lääkäreistä ei esimerkiksi halua tehdä yhteistyötä iltapäivälehtien kanssa. Myös lääkärin iällä on merkitystä: nuoret lääkärit ovat vähiten kiinnostuneita esiintymään mediassa.

 

Terveystoimittajienkin mukaan yhteistyö lääkärien kanssa sujuu yleensä hyvin, mutta toisinaan haastateltavien kiireisyys aiheuttaa ongelmia. Osa toimittajista kokee myös lääkärien olevan epäluuloisia ja yrittävän dominoida jutuntekoa. Kokemukset johtunevat tieteellisen tiedon yleistajuistamiseen liittyvistä ristiriidoista.

Tutkimuksen perusteella lääkärit eivät ajaudu konflikteihin median kanssa sen enempää kuin muutkaan ryhmät. Tutkijan mukaan merkittävä osa konflikteista olisi vältettävissä, jos lääkärit ymmärtäisivät paremmin journalismin pelisääntöjä. Harva heistä esimerkiksi tuntee Journalistin ohjeita.

Tutkija korostaa, että kootulla kyselyaineistolla on rajoitteensa, eikä sen tuloksia voi suoraan yleistää koko lääkäri- ja toimittajakuntaan. Tutkimukseen saattoi valikoitua eniten sellaisia lääkäreitä, jotka ovat erityisen kiinnostuneita mediasuhteista. Vastaavasti toimittajista kyselyihin osallistui vain erikoistuneita terveysjournalisteja, vaikka myös muut toimittajat kirjoittavat terveysjuttuja.

Lue Ulla Ahlmén-Laihon väitöskirja kokonaisuudessaan täältä.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

Vuorovierailut virkistävät yhdistystoimintaa

Vierailuista naapuriyhdistyksen luona on ollut hyötyä myös oman toiminnan kehittämisessä, kirjoittaa Keski-Suomen Journalistien puheenjohtaja Jukka Koivula.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta