Elämän äänen vahva tallentaja

JOURNALISTI
30.1.2020

Aune Waronen

Kirjoittaja on Leena Jäppisen kollega Ylen Dokumenttiryhmästä

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

Toimittaja, filosofian maisteri Leena Jäppinen kuoli sairauskohtaukseen kotonaan. Hän oli 65-vuotias.

Jäppisen toimittajan ura alkoi Kuopiossa Ylen aluetoimituksessa 1980-luvun alussa. Kirjallisuutta ja muun muassa sosiologiaa opiskellut, 1982 Helsingin yliopistosta valmistunut Jäppinen pääsi töihin Helsinkiin Ylen kulttuuri-, ajankohtais- ja yhteiskuntatoimituksiin.

Hän teki 2000-luvun alussa radion ohessa televisiotyötä ja kirjoitti teatteriarvosteluja lehtiin, esimerkiksi Demokraattiin ja Sanomalehtimieheen.

Jäppisen suhde kirjoihin oli intohimoinen. Leena luki kaiken aikaa. Hän saattoi käydä läpi kirjailijan koko tuotannon saadakseen kuvan tekijästä. Leena piti myös omaa kirjakauppaa vuoden verran Tampereella 2000-luvun alussa.

Radiodokumentit olivat työelämässä Jäppisen suuri rakkaus. Ensimmäinen niistä, Tähdet kertovat – taru scientologiasta (1992) toi Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Pitkiä dokumenttiohjelmia valmistui yli 30. Aiheet ulottuivat historiasta yhteiskuntaan ja yksilön sekä perheen elämään.

Journalistina Leena oli tinkimätön ja herkkä ammattilainen. Hän kuunteli ihmisiä kiireettä, kaivoi arkistoja, sai historian henkiin ja antoi äänen tuntemattomille. Hän nosti esiin arjen ilmiöt tuoreesti ja lämpimästi.

Leenan läsnäolo kuuluu kauniisti ohjelmissa, vaikkei hän itse äänessä olisikaan.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

Vuorovierailut virkistävät yhdistystoimintaa

Vierailuista naapuriyhdistyksen luona on ollut hyötyä myös oman toiminnan kehittämisessä, kirjoittaa Keski-Suomen Journalistien puheenjohtaja Jukka Koivula.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta