Elämän äänen vahva tallentaja

JOURNALISTI
30.1.2020

Aune Waronen

Kirjoittaja on Leena Jäppisen kollega Ylen Dokumenttiryhmästä

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

Toimittaja, filosofian maisteri Leena Jäppinen kuoli sairauskohtaukseen kotonaan. Hän oli 65-vuotias.

Jäppisen toimittajan ura alkoi Kuopiossa Ylen aluetoimituksessa 1980-luvun alussa. Kirjallisuutta ja muun muassa sosiologiaa opiskellut, 1982 Helsingin yliopistosta valmistunut Jäppinen pääsi töihin Helsinkiin Ylen kulttuuri-, ajankohtais- ja yhteiskuntatoimituksiin.

Hän teki 2000-luvun alussa radion ohessa televisiotyötä ja kirjoitti teatteriarvosteluja lehtiin, esimerkiksi Demokraattiin ja Sanomalehtimieheen.

Jäppisen suhde kirjoihin oli intohimoinen. Leena luki kaiken aikaa. Hän saattoi käydä läpi kirjailijan koko tuotannon saadakseen kuvan tekijästä. Leena piti myös omaa kirjakauppaa vuoden verran Tampereella 2000-luvun alussa.

Radiodokumentit olivat työelämässä Jäppisen suuri rakkaus. Ensimmäinen niistä, Tähdet kertovat – taru scientologiasta (1992) toi Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Pitkiä dokumenttiohjelmia valmistui yli 30. Aiheet ulottuivat historiasta yhteiskuntaan ja yksilön sekä perheen elämään.

Journalistina Leena oli tinkimätön ja herkkä ammattilainen. Hän kuunteli ihmisiä kiireettä, kaivoi arkistoja, sai historian henkiin ja antoi äänen tuntemattomille. Hän nosti esiin arjen ilmiöt tuoreesti ja lämpimästi.

Leenan läsnäolo kuuluu kauniisti ohjelmissa, vaikkei hän itse äänessä olisikaan.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta