Dustin Hoffman osaa näytellä

JOURNALISTI
30.1.2020

Harri Römpötti

Kirjoittaja on vapaa kulttuuritoimittaja.

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Elokuvatähtien haastatteleminen on yleensä tarkoin hallittua puuhaa. Tusinan toimittajan ryhmälle annetaan 15 – 20 minuuttia. Jos väliin onnistuu tunkemaan muutaman oman kysymyksen, menee hyvin. Ryhmiä on vieläpä useita peräkkäin.

Sitä samaa oli luvassa Lontoon elokuvafestivaalilla syksyllä 2012, kun Dustin Hoffman esitteli Kvartetti-elokuvaansa. Näyttelijä oli ohjannut esikoisensa reippaasti yli 70-vuotiaana. Ryhmät tosin olivat tavallista pienempiä. Meitä oli vain viisi tai kuusi.

Rento Hoffman jutusteli ja muisteli sattumuksia uransa varrelta. 20 minuutin rajan lähestyessä pr-koneiston edustaja tuli ilmoittamaan, että oli viimeisen kysymyksen aika.

Yllättäen Hoffman ilmoitti, että hän haluaakin lisää aikaa, koska mielenkiintoiset jutut ovat kesken. Sekös meitä ilahdutti.

Seuraavaksi avustaja palasi ilmoittamaan, että ollaan jo pahasti myöhässä. Hoffman lähetti hänet taas matkoihinsa, pahoitteli ja ilmoitti, että me toimittajat kyselemme niin kiinnostavia, että ylimääräistä aikaa menee pakosta. Se oli ennenkuulumatonta.

Virkailija poistui naama happamana. Me olimme onnesta soikeina. Saimme 40 minuuttia Dustin Hoffmanin aikaa, ja hän vielä tykkäsi meistä!

Illalla törmäsin norjalaiseen kollegaan, joka oli ollut seuraavassa ryhmässä. Pahoittelin hänelle, että heidän haastattelunsa myöhästyivät meidän takiamme. Hän kertoi kummastuneena, että he olivat kyllä aloittaneet täsmälleen luvattuun aikaan.

Haastattelun venyttäminen olikin ollut tarkkaan suunniteltu esitys. Hoffman näytteli tietysti vakuuttavasti, mutta myös pr-virkailijan ärtymys oli yllättävän uskottavaa.

Saimme harvinaisen yksityisnäytöksen – ja juttuun hyvät ainekset.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta