Dustin Hoffman osaa näytellä

JOURNALISTI
30.1.2020

Harri Römpötti

Kirjoittaja on vapaa kulttuuritoimittaja.

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Elokuvatähtien haastatteleminen on yleensä tarkoin hallittua puuhaa. Tusinan toimittajan ryhmälle annetaan 15 – 20 minuuttia. Jos väliin onnistuu tunkemaan muutaman oman kysymyksen, menee hyvin. Ryhmiä on vieläpä useita peräkkäin.

Sitä samaa oli luvassa Lontoon elokuvafestivaalilla syksyllä 2012, kun Dustin Hoffman esitteli Kvartetti-elokuvaansa. Näyttelijä oli ohjannut esikoisensa reippaasti yli 70-vuotiaana. Ryhmät tosin olivat tavallista pienempiä. Meitä oli vain viisi tai kuusi.

Rento Hoffman jutusteli ja muisteli sattumuksia uransa varrelta. 20 minuutin rajan lähestyessä pr-koneiston edustaja tuli ilmoittamaan, että oli viimeisen kysymyksen aika.

Yllättäen Hoffman ilmoitti, että hän haluaakin lisää aikaa, koska mielenkiintoiset jutut ovat kesken. Sekös meitä ilahdutti.

Seuraavaksi avustaja palasi ilmoittamaan, että ollaan jo pahasti myöhässä. Hoffman lähetti hänet taas matkoihinsa, pahoitteli ja ilmoitti, että me toimittajat kyselemme niin kiinnostavia, että ylimääräistä aikaa menee pakosta. Se oli ennenkuulumatonta.

Virkailija poistui naama happamana. Me olimme onnesta soikeina. Saimme 40 minuuttia Dustin Hoffmanin aikaa, ja hän vielä tykkäsi meistä!

Illalla törmäsin norjalaiseen kollegaan, joka oli ollut seuraavassa ryhmässä. Pahoittelin hänelle, että heidän haastattelunsa myöhästyivät meidän takiamme. Hän kertoi kummastuneena, että he olivat kyllä aloittaneet täsmälleen luvattuun aikaan.

Haastattelun venyttäminen olikin ollut tarkkaan suunniteltu esitys. Hoffman näytteli tietysti vakuuttavasti, mutta myös pr-virkailijan ärtymys oli yllättävän uskottavaa.

Saimme harvinaisen yksityisnäytöksen – ja juttuun hyvät ainekset.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta