Dustin Hoffman osaa näytellä

JOURNALISTI
30.1.2020

Harri Römpötti

Kirjoittaja on vapaa kulttuuritoimittaja.

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Elokuvatähtien haastatteleminen on yleensä tarkoin hallittua puuhaa. Tusinan toimittajan ryhmälle annetaan 15 – 20 minuuttia. Jos väliin onnistuu tunkemaan muutaman oman kysymyksen, menee hyvin. Ryhmiä on vieläpä useita peräkkäin.

Sitä samaa oli luvassa Lontoon elokuvafestivaalilla syksyllä 2012, kun Dustin Hoffman esitteli Kvartetti-elokuvaansa. Näyttelijä oli ohjannut esikoisensa reippaasti yli 70-vuotiaana. Ryhmät tosin olivat tavallista pienempiä. Meitä oli vain viisi tai kuusi.

Rento Hoffman jutusteli ja muisteli sattumuksia uransa varrelta. 20 minuutin rajan lähestyessä pr-koneiston edustaja tuli ilmoittamaan, että oli viimeisen kysymyksen aika.

Yllättäen Hoffman ilmoitti, että hän haluaakin lisää aikaa, koska mielenkiintoiset jutut ovat kesken. Sekös meitä ilahdutti.

Seuraavaksi avustaja palasi ilmoittamaan, että ollaan jo pahasti myöhässä. Hoffman lähetti hänet taas matkoihinsa, pahoitteli ja ilmoitti, että me toimittajat kyselemme niin kiinnostavia, että ylimääräistä aikaa menee pakosta. Se oli ennenkuulumatonta.

Virkailija poistui naama happamana. Me olimme onnesta soikeina. Saimme 40 minuuttia Dustin Hoffmanin aikaa, ja hän vielä tykkäsi meistä!

Illalla törmäsin norjalaiseen kollegaan, joka oli ollut seuraavassa ryhmässä. Pahoittelin hänelle, että heidän haastattelunsa myöhästyivät meidän takiamme. Hän kertoi kummastuneena, että he olivat kyllä aloittaneet täsmälleen luvattuun aikaan.

Haastattelun venyttäminen olikin ollut tarkkaan suunniteltu esitys. Hoffman näytteli tietysti vakuuttavasti, mutta myös pr-virkailijan ärtymys oli yllättävän uskottavaa.

Saimme harvinaisen yksityisnäytöksen – ja juttuun hyvät ainekset.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta