Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

JOURNALISTI
14.11.2019

Risto Kuusivaara, Pirkko Vuorio ja Marita Tuomilaakso, teksti

Kirjoittajat ovat Tuula Helariutan ystäviä ja kollegoita.

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

Toimittaja Tuula Helariutta (o.s. Taalikka) kuoli vakavaan sairauteen 70-vuotiaana.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi hän opiskeli Tampereen yliopistossa toimittajatutkintoa ja oli opintojen ohessa Vaasa-lehden kesätoimittajana ja Tampereella Kaks+ -lehdessä.

Perheen muutettua Rovaniemelle Helariutta työskenteli Kalevan aluetoimittajana, ja myöhemmin Kauhavalla Ilkan kunnallistoimittajana. Vuodesta 1984 alkaen hän oli Lapin Kansan toimittaja Rovaniemellä ja 1990 Tampellan sisäisenä tiedottajana Tampereella. Sitten hän meni jälleen Lapin Kansaan, ja oli hetken MTT:n tiedottaja Jokioisilla, kunnes palasi 2003 taas Lapin Kansaan. Eläkkeelle Helariutta jäi 2004 ja muutti Huittisiin.

Helariutta osallistui eri yhdistysten toimintaan ja toimitti muun muassa Ladies’ Circlen lehteä ja Lapin Reserviupseeripiirin Lapin Nuijaa. Hän toimi Rovaniemen maanpuolustusnaisissa ja oli jonkin aikaa Rovaniemen toimittajien Polar Press -yhdistyksen puheenjohtaja.

Helariutta oli tinkimätön toimittaja, idearikas ja loppuun saakka hyvin aktiivinen. Hän otti kantaa ja kirjoitti lehtien yleisönosastoihin. Hän oli laaja-alaisesti sivistynyt, luonteeltaan suora, rehellinen ja lämminhenkinen. Sukulaiset ja ystävät tunsivat hänet reiluna ja luotettavana.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta