Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

JOURNALISTI
14.11.2019

Risto Kuusivaara, Pirkko Vuorio ja Marita Tuomilaakso, teksti

Kirjoittajat ovat Tuula Helariutan ystäviä ja kollegoita.

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

Toimittaja Tuula Helariutta (o.s. Taalikka) kuoli vakavaan sairauteen 70-vuotiaana.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi hän opiskeli Tampereen yliopistossa toimittajatutkintoa ja oli opintojen ohessa Vaasa-lehden kesätoimittajana ja Tampereella Kaks+ -lehdessä.

Perheen muutettua Rovaniemelle Helariutta työskenteli Kalevan aluetoimittajana, ja myöhemmin Kauhavalla Ilkan kunnallistoimittajana. Vuodesta 1984 alkaen hän oli Lapin Kansan toimittaja Rovaniemellä ja 1990 Tampellan sisäisenä tiedottajana Tampereella. Sitten hän meni jälleen Lapin Kansaan, ja oli hetken MTT:n tiedottaja Jokioisilla, kunnes palasi 2003 taas Lapin Kansaan. Eläkkeelle Helariutta jäi 2004 ja muutti Huittisiin.

Helariutta osallistui eri yhdistysten toimintaan ja toimitti muun muassa Ladies’ Circlen lehteä ja Lapin Reserviupseeripiirin Lapin Nuijaa. Hän toimi Rovaniemen maanpuolustusnaisissa ja oli jonkin aikaa Rovaniemen toimittajien Polar Press -yhdistyksen puheenjohtaja.

Helariutta oli tinkimätön toimittaja, idearikas ja loppuun saakka hyvin aktiivinen. Hän otti kantaa ja kirjoitti lehtien yleisönosastoihin. Hän oli laaja-alaisesti sivistynyt, luonteeltaan suora, rehellinen ja lämminhenkinen. Sukulaiset ja ystävät tunsivat hänet reiluna ja luotettavana.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta