Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

JOURNALISTI
14.11.2019

Kaija Plit, teksti
Kirjoittaja on HSJ:n toiminnanjohtaja.

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

”Kiitos näiden kivojen juttujen järjestämisestä ja inspiraatiosta! Oli todella mukava ilta eilen – hienoa työn vastapainoksi. Sain jälleen vinon pinon uusia näkökulmia ammattiin”.

Tällaiset viestit ovat tuoneet minulle onnistumisen tunteita marraskuusta 2016 lähtien. Aloitin silloin työni tapahtumien tuottajana järjestöfuusion läpikäyneessä Helsingin Seudun Journalisteissa (HSJ).

Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet. Eivätkä mitkä tahansa tilaisuudet: tärkeän ammatillisen koulutuksen lisäksi halusimme tarjota yhteisöllisyyttä – siis tapaamisia, joissa jäsenet tutustuisivat, verkostoituisivat, virkistyisivät ja viihtyisivät yhdessä.

Tarve tähän oli ilmeinen, ja on yhä. Monet lehtitalot ovat lakkauttaneet tai supistaneet työntekijöille tarkoitettua kulttuuri- ja retkitarjontaansa. Suuri osa jäsenistämme tekee töitä ilman kollegoita pienissä toimituksissa tai nykyään yhä useammin itsensätyöllistäjinä.

Ilahdun, kun kuulen iloisia huudahduksia vanhojen kollegojen tavatessa yllättäen. Uudet tuttavuudet syntyvät kuin itsestään. Joskus vähän avitan: jos tiedän jonkun yhdistävän tekijän ihmisten välillä, kerron siitä heille.

Yli sadan tapahtuman jälkeen voi sanoa, että HSJ on onnistunut luomaan yhteisöllisyyttä. Kuten yksi palautteen antaja summaa: ”On tämä kyllä hieno porukka!”

Kaija Plit

Kirjoittaja on HSJ:n toiminnanjohtaja.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta