Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

JOURNALISTI
14.11.2019

Kaija Plit, teksti
Kirjoittaja on HSJ:n toiminnanjohtaja.

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

”Kiitos näiden kivojen juttujen järjestämisestä ja inspiraatiosta! Oli todella mukava ilta eilen – hienoa työn vastapainoksi. Sain jälleen vinon pinon uusia näkökulmia ammattiin”.

Tällaiset viestit ovat tuoneet minulle onnistumisen tunteita marraskuusta 2016 lähtien. Aloitin silloin työni tapahtumien tuottajana järjestöfuusion läpikäyneessä Helsingin Seudun Journalisteissa (HSJ).

Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet. Eivätkä mitkä tahansa tilaisuudet: tärkeän ammatillisen koulutuksen lisäksi halusimme tarjota yhteisöllisyyttä – siis tapaamisia, joissa jäsenet tutustuisivat, verkostoituisivat, virkistyisivät ja viihtyisivät yhdessä.

Tarve tähän oli ilmeinen, ja on yhä. Monet lehtitalot ovat lakkauttaneet tai supistaneet työntekijöille tarkoitettua kulttuuri- ja retkitarjontaansa. Suuri osa jäsenistämme tekee töitä ilman kollegoita pienissä toimituksissa tai nykyään yhä useammin itsensätyöllistäjinä.

Ilahdun, kun kuulen iloisia huudahduksia vanhojen kollegojen tavatessa yllättäen. Uudet tuttavuudet syntyvät kuin itsestään. Joskus vähän avitan: jos tiedän jonkun yhdistävän tekijän ihmisten välillä, kerron siitä heille.

Yli sadan tapahtuman jälkeen voi sanoa, että HSJ on onnistunut luomaan yhteisöllisyyttä. Kuten yksi palautteen antaja summaa: ”On tämä kyllä hieno porukka!”

Kaija Plit

Kirjoittaja on HSJ:n toiminnanjohtaja.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta