”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

Maria Veitola, 46

Helsinkiläinen toimittaja, joka aloitti uransa Radio Cityssä.

Radio Helsingin sisältöjohtaja. Monille tuttu myös juontajana ja haastattelijana tv:stä.

Podcastissa asiantuntijana on Ossi Heinänen, 46, Plan International Suomen pääsihteeri.

JOURNALISTI
14.11.2019

Tommy Pohjola, teksti
Heli Blåfield, kuva

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Veitola keskustelee ilmastonmuutoksesta ja tyttöjen oikeuksista Plan International Suomen podcastissa järjestön pääsihteerin Ossi Heinäsen kanssa. Podcast oli haastava tehdä.

”Minua pyydetään usein mukaan hyväntekeväisyyskampanjoihin ja aina yritän valita sellaisia, jotka ovat itselleni tärkeitä. Aluksi aihe vähän ärsytti, kun tuntui, että kaikki tekevät suunnilleen samasta teemasta. Kun sitten yhdessä syvennyimme vedenhakumatkoihin ja kotitöihin kehittyvissä maissa, ymmärsin paremmin asioiden yhteyden. Kysyin totta kai omasta roolistani, että ei kai minun tarvitse olla asiantuntija ja perehtynyt kaikkeen? Halusin olla ihan vain toimittaja. Vastaus oli, että juuri näin. Ja Ossi Heinänen, jonka kanssa teimme podcastin, onkin omassa roolissaan mainio.

Totta kai tiesin jotain – esimerkiksi, että kehittyvissä maissa kotityöt ovat naisten harteilla, ja että kotitöihin voi kuulua kilometrien pituinen vedenhakumatka. On kestämätön ajatus, että on tyttöjä, jotka eivät saa päättää omasta elämästään.”

Maailmanlaajuisesti lapsiavioliitot ovat vähentyneet, mutta monessa maassa pojat nähdään edelleen tyttöjä arvokkaampina. Podcastissa kerrotaan, kuinka tyttö voi jo hyvin nuorena joutua huolehtimaan koko perheen tarpeista.

”Yhteiskunnallisenkin podin pitää olla viihdyttävä, mutta siinä pitäisi olla myös asiaa ja eetosta. Olen saanut kuuntelijoilta hyvää palautetta, ihanaa että oli niin selkokielinen lähetys, johon oli helppo päästä mukaan. Toimin ilmeisesti hyvänä ’uuvattina’. Eli tein podia ärtymyksen, yllätyksen ja oman oivalluksen kautta.”

Journalisti tavoitti Maria Veitolan kesken kuvauspäivän.

”Täällä kuvauksissa meillä on nyt jotain kahdeksan vessaa. Mietin sitäkin, että kehittyvissä maissa kouluissa ei ehkä ole yhtään vessaa tai ne ovat niin huonossa kunnossa, että niitä ei voi käyttää. Jokainen ymmärtää, että silloin tytöt, joilla on kuukautiset, eivät voi mennä kouluun.”

Näin syntyvät hyvät jutut, kuvat, ohjelmat ja taitot –  lue Anna hyvän kiertää -sarjan aiemmat jutut

Maria Veitola, 46

Helsinkiläinen toimittaja, joka aloitti uransa Radio Cityssä.

Radio Helsingin sisältöjohtaja. Monille tuttu myös juontajana ja haastattelijana tv:stä.

Podcastissa asiantuntijana on Ossi Heinänen, 46, Plan International Suomen pääsihteeri.

Zahra Karimyn valinta

Suomen Kuvalehden blogistaankin tunnettu afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen Zahra Karimy valitsi Plan International Suomen podcastin, jossa toimittaja Maria Veitola ja pääsihteeri Ossi Heinänen keskustelevat kehittyvien maiden tyttöjen oikeuksista sekä ilmastonmuutoksesta.

”Podcastia kuunnellessa minulle heräsi surun tunteita, sillä heikoimmassa asemassa olevat kärsivät juuri nyt eniten ilmastonmuutoksesta. Surullisinta tässä on se, että me olemme niitä, jotka ovat aiheuttaneet kehittyvien maiden tytöille tämän kärsimyksen. Podcastin avulla ymmärtää, miten ilmastonmuutos konkreettisesti vaikuttaa tyttöjen oikeuksiin.”

Veitolan ja Heinäsen yksiosainen podcast-lähetys löytyy Plan Suomen nettisivuilta ja Soundcloud-palvelusta.

 5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta