”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

Maria Veitola, 46

Helsinkiläinen toimittaja, joka aloitti uransa Radio Cityssä.

Radio Helsingin sisältöjohtaja. Monille tuttu myös juontajana ja haastattelijana tv:stä.

Podcastissa asiantuntijana on Ossi Heinänen, 46, Plan International Suomen pääsihteeri.

JOURNALISTI
14.11.2019

Tommy Pohjola, teksti
Heli Blåfield, kuva

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Veitola keskustelee ilmastonmuutoksesta ja tyttöjen oikeuksista Plan International Suomen podcastissa järjestön pääsihteerin Ossi Heinäsen kanssa. Podcast oli haastava tehdä.

”Minua pyydetään usein mukaan hyväntekeväisyyskampanjoihin ja aina yritän valita sellaisia, jotka ovat itselleni tärkeitä. Aluksi aihe vähän ärsytti, kun tuntui, että kaikki tekevät suunnilleen samasta teemasta. Kun sitten yhdessä syvennyimme vedenhakumatkoihin ja kotitöihin kehittyvissä maissa, ymmärsin paremmin asioiden yhteyden. Kysyin totta kai omasta roolistani, että ei kai minun tarvitse olla asiantuntija ja perehtynyt kaikkeen? Halusin olla ihan vain toimittaja. Vastaus oli, että juuri näin. Ja Ossi Heinänen, jonka kanssa teimme podcastin, onkin omassa roolissaan mainio.

Totta kai tiesin jotain – esimerkiksi, että kehittyvissä maissa kotityöt ovat naisten harteilla, ja että kotitöihin voi kuulua kilometrien pituinen vedenhakumatka. On kestämätön ajatus, että on tyttöjä, jotka eivät saa päättää omasta elämästään.”

Maailmanlaajuisesti lapsiavioliitot ovat vähentyneet, mutta monessa maassa pojat nähdään edelleen tyttöjä arvokkaampina. Podcastissa kerrotaan, kuinka tyttö voi jo hyvin nuorena joutua huolehtimaan koko perheen tarpeista.

”Yhteiskunnallisenkin podin pitää olla viihdyttävä, mutta siinä pitäisi olla myös asiaa ja eetosta. Olen saanut kuuntelijoilta hyvää palautetta, ihanaa että oli niin selkokielinen lähetys, johon oli helppo päästä mukaan. Toimin ilmeisesti hyvänä ’uuvattina’. Eli tein podia ärtymyksen, yllätyksen ja oman oivalluksen kautta.”

Journalisti tavoitti Maria Veitolan kesken kuvauspäivän.

”Täällä kuvauksissa meillä on nyt jotain kahdeksan vessaa. Mietin sitäkin, että kehittyvissä maissa kouluissa ei ehkä ole yhtään vessaa tai ne ovat niin huonossa kunnossa, että niitä ei voi käyttää. Jokainen ymmärtää, että silloin tytöt, joilla on kuukautiset, eivät voi mennä kouluun.”

Näin syntyvät hyvät jutut, kuvat, ohjelmat ja taitot –  lue Anna hyvän kiertää -sarjan aiemmat jutut

Maria Veitola, 46

Helsinkiläinen toimittaja, joka aloitti uransa Radio Cityssä.

Radio Helsingin sisältöjohtaja. Monille tuttu myös juontajana ja haastattelijana tv:stä.

Podcastissa asiantuntijana on Ossi Heinänen, 46, Plan International Suomen pääsihteeri.

Zahra Karimyn valinta

Suomen Kuvalehden blogistaankin tunnettu afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen Zahra Karimy valitsi Plan International Suomen podcastin, jossa toimittaja Maria Veitola ja pääsihteeri Ossi Heinänen keskustelevat kehittyvien maiden tyttöjen oikeuksista sekä ilmastonmuutoksesta.

”Podcastia kuunnellessa minulle heräsi surun tunteita, sillä heikoimmassa asemassa olevat kärsivät juuri nyt eniten ilmastonmuutoksesta. Surullisinta tässä on se, että me olemme niitä, jotka ovat aiheuttaneet kehittyvien maiden tytöille tämän kärsimyksen. Podcastin avulla ymmärtää, miten ilmastonmuutos konkreettisesti vaikuttaa tyttöjen oikeuksiin.”

Veitolan ja Heinäsen yksiosainen podcast-lähetys löytyy Plan Suomen nettisivuilta ja Soundcloud-palvelusta.

 9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta