Zahra Karimy hakeutui Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimitukseen ystävän suosituksesta. ”Ajattelen, että journalismi on tällä hetkellä hyvä keino tuoda ajatuksiani esiin, mutta en vielä tiedä miten kauan jatkan sen parissa. Nuorten Ääneen voi mennä mukaan kuka tahansa journalismista kiinnostunut nuori. Olen miettinyt, että tulevaisuuteni voisi olla myös politiikassa, mutta en ole tässä vaiheessa ihan varma. Tiedän, että haluan elämässäni edistää vähemmistöjen oikeuksia.”

Zahra Karimy liikuttui haastatellessaan Merja Ylä-Anttilaa ja Jan Vapaavuorta

Zahra Karimy, 17

Afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen

Juontanut mm. Suomi-areenassa, Tubeconissa, Ilmastolakko-tapahtumassa ja Pointti-kaupunkifestivaalilla

Kirjoittanut muun muassa blogia Suomen Kuvalehdelle

JOURNALISTI
17.10.2019

Manu Hapalainen, teksti
Anna Autio, kuva

”Olen tehnyt jo parin vuoden ajan juttuja Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimituksen kautta. Yleisradio laittoi kesällä Nuorten Ääneen viestiä, olisiko siellä kiinnostuneita haastattelemaan Ylen toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa ja Helsingin pormestaria Jan Vapaavuorta Pointti-kaupunkifestivaalilla. Minut ja kollegani Vita Davydova valittiin haastattelijoiksi”, kertoo 17-vuotias toimittaja-aktivisti Zahra Karimy.

Karimyn ja Davydovan juontamassa, festivaaliyleisön edessä kuvatussa haastattelussa Nuorten ääni tulevaisuudelle kuullaan Ylä-Anttilan ja Vapaavuoren ajatuksia sananvapaudesta, nuorten kokemasta stressistä ja ylikuormittumisesta sekä rasismista ja monikulttuurisesta Suomesta. Haastattelu on katsottavissa Yle Areenasta.

Nuorten Äänen toimintaideaan kuuluu, että juontajat saivat toteuttaa lähetyksen täysin oman näkemyksensä mukaisesti.

”Päätimme itse, mistä halusimme Ylä-Anttilan ja Vapaavuoren kanssa puhua, ja teimme itse myös lähetyksen ennakkosuunnittelun. Valitsimme yksinkertaisesti omasta mielestämme todella tärkeitä aiheita. Olen tehnyt vastaavia töitä aiemminkin. Olin esimerkiksi pari vuotta sitten Suomi-areenassa osana Cultura-säätiön järjestämää Medialeiriä juontamassa Mikä hiton uusi normaali? -paneelikeskustelun. Se käsitteli suomalaisnuorten monikulttuurisuutta.

Vaikka myös kirjoitan juttuja, tuntuu että live-haastatteluissa saan helpommin ja luontevammin ilmaistua itseäni. Vapaavuoren ja Ylä-Anttilan haastattelussa tavoitteenamme ei ollut olla neutraaleja toimittajia, vaan myös esittää omia näkemyksiämme, keskustella heidän kanssaan. Halusimme kysyä vaikeita kysymyksiä ja saada mahdollisimman konkreettisia vastauksia.

Itse esiintyminen ei minua jännittänyt, mutta jännitin kyllä etukäteen haastattelun loppupuolta. Tiesin, että haluan kysyä lopuksi vihapuheesta, ja mietin, alankohan itkeä. Sain Suomi-areena -esiintymisestäni 15-vuotiaana vihaviestejä, ja aihe on minulle herkkä. Pystyn hyvin puhumaan verkkovihasta yleisellä tasolla, mutta omien kokemusteni kertaaminen saa minut aina liikuttumaan.

Haastattelussa kävi juuri niin, että aloin hiukan itkeä. Olisin halunnut tilaisuuden loputtua vain jäädä istumaan lavalle ja itkeä ihan kunnolla. Halusin kuitenkin kysyä kysymykseni, koska minulle oli tärkeää kuulla, mitä Ylä-Anttila ja Vapaavuori vaikutusvaltaisina ihmisinä vihapuheesta ajattelevat.”

Zahra Karimy, 17

Afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen

Juontanut mm. Suomi-areenassa, Tubeconissa, Ilmastolakko-tapahtumassa ja Pointti-kaupunkifestivaalilla

Kirjoittanut muun muassa blogia Suomen Kuvalehdelle

Brigita Krasniqin valinta

Mitä vittua? -podcastin juontaja Brigita Krasniqi valitsi esiteltäväksi Yle Areenasta löytyvän ohjelman Nuorten ääni tulevaisuudelle. Siinä Nuorten Ääni -toimituksen Zahra Karimy ja Vita Davydova haastattelevat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilaa ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorta. Haastattelu on kuvattu Pointti-kaupunkifestivaalilla live-yleisön edessä 2. elokuuta.

”Maailma tarvitsee aktivisteja ja toimittajia, jotka kyseenalaistavat yhteiskunnallisia normeja ja rakenteita. Juuri sitä tässä ohjelmassa tehdään. On tärkeää, että meillä on ilmastoaktivisteja ja toimittajia, joka ovat omalla työllään tuomassa esille nuorten ääntä yhteiskunnassa. Aitoja ihmisiä, jotka eivät pelkää todeta asioita niin kuin ne ovat”, Krasniqi perustelee.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta