Zahra Karimy hakeutui Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimitukseen ystävän suosituksesta. ”Ajattelen, että journalismi on tällä hetkellä hyvä keino tuoda ajatuksiani esiin, mutta en vielä tiedä miten kauan jatkan sen parissa. Nuorten Ääneen voi mennä mukaan kuka tahansa journalismista kiinnostunut nuori. Olen miettinyt, että tulevaisuuteni voisi olla myös politiikassa, mutta en ole tässä vaiheessa ihan varma. Tiedän, että haluan elämässäni edistää vähemmistöjen oikeuksia.”

Zahra Karimy liikuttui haastatellessaan Merja Ylä-Anttilaa ja Jan Vapaavuorta

Zahra Karimy, 17

Afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen

Juontanut mm. Suomi-areenassa, Tubeconissa, Ilmastolakko-tapahtumassa ja Pointti-kaupunkifestivaalilla

Kirjoittanut muun muassa blogia Suomen Kuvalehdelle

JOURNALISTI
17.10.2019

Manu Hapalainen, teksti
Anna Autio, kuva

”Olen tehnyt jo parin vuoden ajan juttuja Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimituksen kautta. Yleisradio laittoi kesällä Nuorten Ääneen viestiä, olisiko siellä kiinnostuneita haastattelemaan Ylen toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa ja Helsingin pormestaria Jan Vapaavuorta Pointti-kaupunkifestivaalilla. Minut ja kollegani Vita Davydova valittiin haastattelijoiksi”, kertoo 17-vuotias toimittaja-aktivisti Zahra Karimy.

Karimyn ja Davydovan juontamassa, festivaaliyleisön edessä kuvatussa haastattelussa Nuorten ääni tulevaisuudelle kuullaan Ylä-Anttilan ja Vapaavuoren ajatuksia sananvapaudesta, nuorten kokemasta stressistä ja ylikuormittumisesta sekä rasismista ja monikulttuurisesta Suomesta. Haastattelu on katsottavissa Yle Areenasta.

Nuorten Äänen toimintaideaan kuuluu, että juontajat saivat toteuttaa lähetyksen täysin oman näkemyksensä mukaisesti.

”Päätimme itse, mistä halusimme Ylä-Anttilan ja Vapaavuoren kanssa puhua, ja teimme itse myös lähetyksen ennakkosuunnittelun. Valitsimme yksinkertaisesti omasta mielestämme todella tärkeitä aiheita. Olen tehnyt vastaavia töitä aiemminkin. Olin esimerkiksi pari vuotta sitten Suomi-areenassa osana Cultura-säätiön järjestämää Medialeiriä juontamassa Mikä hiton uusi normaali? -paneelikeskustelun. Se käsitteli suomalaisnuorten monikulttuurisuutta.

Vaikka myös kirjoitan juttuja, tuntuu että live-haastatteluissa saan helpommin ja luontevammin ilmaistua itseäni. Vapaavuoren ja Ylä-Anttilan haastattelussa tavoitteenamme ei ollut olla neutraaleja toimittajia, vaan myös esittää omia näkemyksiämme, keskustella heidän kanssaan. Halusimme kysyä vaikeita kysymyksiä ja saada mahdollisimman konkreettisia vastauksia.

Itse esiintyminen ei minua jännittänyt, mutta jännitin kyllä etukäteen haastattelun loppupuolta. Tiesin, että haluan kysyä lopuksi vihapuheesta, ja mietin, alankohan itkeä. Sain Suomi-areena -esiintymisestäni 15-vuotiaana vihaviestejä, ja aihe on minulle herkkä. Pystyn hyvin puhumaan verkkovihasta yleisellä tasolla, mutta omien kokemusteni kertaaminen saa minut aina liikuttumaan.

Haastattelussa kävi juuri niin, että aloin hiukan itkeä. Olisin halunnut tilaisuuden loputtua vain jäädä istumaan lavalle ja itkeä ihan kunnolla. Halusin kuitenkin kysyä kysymykseni, koska minulle oli tärkeää kuulla, mitä Ylä-Anttila ja Vapaavuori vaikutusvaltaisina ihmisinä vihapuheesta ajattelevat.”

Zahra Karimy, 17

Afganistanilaistaustainen vaikuttaja, juontaja, aktivisti ja lukiolainen

Juontanut mm. Suomi-areenassa, Tubeconissa, Ilmastolakko-tapahtumassa ja Pointti-kaupunkifestivaalilla

Kirjoittanut muun muassa blogia Suomen Kuvalehdelle

Brigita Krasniqin valinta

Mitä vittua? -podcastin juontaja Brigita Krasniqi valitsi esiteltäväksi Yle Areenasta löytyvän ohjelman Nuorten ääni tulevaisuudelle. Siinä Nuorten Ääni -toimituksen Zahra Karimy ja Vita Davydova haastattelevat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilaa ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorta. Haastattelu on kuvattu Pointti-kaupunkifestivaalilla live-yleisön edessä 2. elokuuta.

”Maailma tarvitsee aktivisteja ja toimittajia, jotka kyseenalaistavat yhteiskunnallisia normeja ja rakenteita. Juuri sitä tässä ohjelmassa tehdään. On tärkeää, että meillä on ilmastoaktivisteja ja toimittajia, joka ovat omalla työllään tuomassa esille nuorten ääntä yhteiskunnassa. Aitoja ihmisiä, jotka eivät pelkää todeta asioita niin kuin ne ovat”, Krasniqi perustelee.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta