Valoisa työkaveri on poissa

JOURNALISTI
17.10.2019

Jyrki Saarikoski ja Minna Pärssinen

Kirjoittajat ovat Tapani Hannikaisen pitkäaikaisia työtovereita.

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

Syksyisenä viikonloppuna saimme tiedon, että ystävämme taistelu uusiutunutta syöpää vastaan oli päättynyt. Tapani Hannikainen oli kuollessaan 61-vuotias.

Hannikainen oli utelias ja hyväntuulinen työkaveri. Aherrus kiperien ulkomaanuutisten parissa ei vienyt avointa asennetta.

Vuonna 1986 Ylen tv-uutisten ulkomaanosastolla aloittanut Hannikainen jätti jälkeensä yli kolmen vuosikymmenen työuran, johon sisältyi kirjeenvaihtajuus Tukholmassa. Hän jäi sairaseläkkeelle Yle Uutisten Maailma-toimituksesta viime vuonna.

Pidetty kollega oli työkaverinsa mukaan ”ihana jahkailija, jonka taakse ei ruokajonossa kannattanut asettua”. Myös työasioissa Hannikaisen valinnat osuivat aina kohdalleen.

Arabiaa opiskelleen Hannikaisen tie vei usein Lähi-itään. Irakin kurdialueella hän todisti terrori-iskua. Hannikainen ehti kiertää myös Meksikoa Donald Trumpin muurihanketta oudoksuen. Tanskassa kohtaamistaan turvapaikanhakijoista hän kertoi tavalla, joka osoitti kokeneen toimittajan ymmärtävän pakolaisuuden syyt.

Hannikaisen kulkupelinä oli monet vuodet pappa-Lada. Hän tuli juhliin kitara kainalossa, ja Bob Dylanin laulut soivat. Kaksi poikaa olivat isälleen kiintopiste ja voimavara.

Edes sairaus ei vienyt Tapanin elämäniloa. Vielä kesällä hänen somepäivityksissään toistuivat kohtaamiset ystävien kesken, ja eräs kuva-aihe:

”Auringonlasku Sälinkäällä Mäntsälässä. No photoshop.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta