Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén, 26, aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa journalismia ja viestintää ja on aiemmin ollut mukana liiton opiskelijayhteistyöryhmässä. Forsén on Turun amk:n monimediaopiskelijoiden MoMe-järjestön puheenjohtaja. Hän opiskelee myös Turun yliopistossa pääaineenaan filosofia.

JOURNALISTI
17.10.2019

Marja Honkonen, teksti

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Miksi halusit opiskelijalähettilääksi?

Olin mukana Journalistiliiton opiskelijayhteistyöryhmässä ja pääsin näkemään, kuinka edeltäjäni Martta Kallionpää ja ryhmä saivat vietyä eteenpäin tärkeitä asioita. Tässä työssä pääsee haastamaan itseään. Olen myös ollut muualla mukana opiskelijoiden edunvalvonnassa.

Mitä uutta aiot tuoda?

Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua ”boksin ulkopuolelta”. Taustani on filosofian opinnoista ja siitä voi olla hyötyä. Tehtävä on aika uusi eikä siihen ole vielä syntynyt rutiinia, joka pitäisi rikkoa. Aion jatkaa aiemmalla, hyvällä linjalla.

Työskentelet Turussa. Mitä hyötyä siitä on?

Se tuo työhön erilaista perspektiiviä. Media-ala on painottunut pääkaupunkiseudulle, mutta kaiken ei tarvitse olla Helsinki-keskeistä.

Onko liiton toiminta liian Helsinki-keskeistä?

Ei varmasti koko liiton. Opiskelijat ovat kuitenkin keskenään eriarvoisessa asemassa asuinpaikastaan riippuen. Helsingissä koulut voivat esimerkiksi vaatia, ettei harjoittelua saa tehdä palkatta. Kun mennään kauemmas, ei välttämättä ole muuta mahdollisutta. Turussa moni opiskelija tekee harjoittelunsa palkattomana.

Miten opiskelijat saadaan pysymään jäseninä?

Jäsenyyden joustavuus on tärkeää. Nykyinen maksujärjestelmä on vähän sekava. Kun opiskelijat harppaavat ilmaisen vuoden jälkeen maksulliseen jäsenyyteen, heille pitäisi olla esimerkiksi kohdistettu info.

Miksi ay-liikkeen jäsenyys ei kiinnosta nuoria?

Nykyään tehdään niin paljon erilaista työtä: pätkätöitä, montaa työtä yhtä aikaa, journalistista työtä samaan aikaa kuin viestintää. Silloin voi tuntua, ettei yksi ammattiliitto palvele omia tarpeita täydellisesti.

Miksi itse liityit liittoon?

Kun tajusin, että journalismi on juttuni ja että ensimmäisen vuoden opiskelija voi liittyä, se oli iso identiteettikysymys. Pääsin journalistiksi journalistien joukkoon, vaikken vielä journalisti ollutkaan. Minulle ammattillisessa järjestäytymisessä on kyse siitä, ettei aja vain omaa etuaan. Myös pressikortti ja liiton koulutukset ovat tärkeitä.

Mitä toivoisit liitolta?

Palkattomista harjoitteluista voisi tiedottaa enemmän. Liiton kannanottoihin voi vedota harjoittelupalkasta neuvotellessa, vaikkei opiskelijoilla usein paljon neuvotteluvaltaa olekaan.

Miksi valitsit media-alan?

Päiväni ei ala ilman sanomalehteä, eikä lopu ilman iltauutisia. Ja somekin on koko ajan mukana. Kyllästyin olemaan sivustakatsoja. Nykyisessä ilmapiirissä juuri tämä on ala, missä tapahtuu – ja siinä haluan olla mukana.

Laura Forsén, 26, aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa journalismia ja viestintää ja on aiemmin ollut mukana liiton opiskelijayhteistyöryhmässä. Forsén on Turun amk:n monimediaopiskelijoiden MoMe-järjestön puheenjohtaja. Hän opiskelee myös Turun yliopistossa pääaineenaan filosofia.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta