Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén, 26, aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa journalismia ja viestintää ja on aiemmin ollut mukana liiton opiskelijayhteistyöryhmässä. Forsén on Turun amk:n monimediaopiskelijoiden MoMe-järjestön puheenjohtaja. Hän opiskelee myös Turun yliopistossa pääaineenaan filosofia.

JOURNALISTI
17.10.2019

Marja Honkonen, teksti

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Miksi halusit opiskelijalähettilääksi?

Olin mukana Journalistiliiton opiskelijayhteistyöryhmässä ja pääsin näkemään, kuinka edeltäjäni Martta Kallionpää ja ryhmä saivat vietyä eteenpäin tärkeitä asioita. Tässä työssä pääsee haastamaan itseään. Olen myös ollut muualla mukana opiskelijoiden edunvalvonnassa.

Mitä uutta aiot tuoda?

Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua ”boksin ulkopuolelta”. Taustani on filosofian opinnoista ja siitä voi olla hyötyä. Tehtävä on aika uusi eikä siihen ole vielä syntynyt rutiinia, joka pitäisi rikkoa. Aion jatkaa aiemmalla, hyvällä linjalla.

Työskentelet Turussa. Mitä hyötyä siitä on?

Se tuo työhön erilaista perspektiiviä. Media-ala on painottunut pääkaupunkiseudulle, mutta kaiken ei tarvitse olla Helsinki-keskeistä.

Onko liiton toiminta liian Helsinki-keskeistä?

Ei varmasti koko liiton. Opiskelijat ovat kuitenkin keskenään eriarvoisessa asemassa asuinpaikastaan riippuen. Helsingissä koulut voivat esimerkiksi vaatia, ettei harjoittelua saa tehdä palkatta. Kun mennään kauemmas, ei välttämättä ole muuta mahdollisutta. Turussa moni opiskelija tekee harjoittelunsa palkattomana.

Miten opiskelijat saadaan pysymään jäseninä?

Jäsenyyden joustavuus on tärkeää. Nykyinen maksujärjestelmä on vähän sekava. Kun opiskelijat harppaavat ilmaisen vuoden jälkeen maksulliseen jäsenyyteen, heille pitäisi olla esimerkiksi kohdistettu info.

Miksi ay-liikkeen jäsenyys ei kiinnosta nuoria?

Nykyään tehdään niin paljon erilaista työtä: pätkätöitä, montaa työtä yhtä aikaa, journalistista työtä samaan aikaa kuin viestintää. Silloin voi tuntua, ettei yksi ammattiliitto palvele omia tarpeita täydellisesti.

Miksi itse liityit liittoon?

Kun tajusin, että journalismi on juttuni ja että ensimmäisen vuoden opiskelija voi liittyä, se oli iso identiteettikysymys. Pääsin journalistiksi journalistien joukkoon, vaikken vielä journalisti ollutkaan. Minulle ammattillisessa järjestäytymisessä on kyse siitä, ettei aja vain omaa etuaan. Myös pressikortti ja liiton koulutukset ovat tärkeitä.

Mitä toivoisit liitolta?

Palkattomista harjoitteluista voisi tiedottaa enemmän. Liiton kannanottoihin voi vedota harjoittelupalkasta neuvotellessa, vaikkei opiskelijoilla usein paljon neuvotteluvaltaa olekaan.

Miksi valitsit media-alan?

Päiväni ei ala ilman sanomalehteä, eikä lopu ilman iltauutisia. Ja somekin on koko ajan mukana. Kyllästyin olemaan sivustakatsoja. Nykyisessä ilmapiirissä juuri tämä on ala, missä tapahtuu – ja siinä haluan olla mukana.

Laura Forsén, 26, aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa journalismia ja viestintää ja on aiemmin ollut mukana liiton opiskelijayhteistyöryhmässä. Forsén on Turun amk:n monimediaopiskelijoiden MoMe-järjestön puheenjohtaja. Hän opiskelee myös Turun yliopistossa pääaineenaan filosofia.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta