”Pirzi” omistautui perheelle ja ystäville

JOURNALISTI
17.10.2019

Leena Paukku

Kirjoittaja on Journalistin entinen päätoimittaja.

Kuolleita: Toimistosihteeri Pirkko Vuortama 19. 6. 1940 Lappeenranta – 1. 3. 2019 Helsinki

Media-alan järjestöissä pääosan työurastaan tehnyt Pirkko ”Pirzi” Vuortama kuoli vaikean sairauden murtamana Suursuon sairaalassa Helsingissä. Hän oli 78-vuotias.

Pirzi kirjoitti ylioppilaaksi Lappeenrannan tyttölyseosta 1961. Muutettuaan Helsinkiin vuonna 1964 hän aloitti opinnot Liikemiesten kauppaopiston sihteerilinjalla. Ensimmäisen työpaikan hän sai Oy Atomica Ab:sta, missä hän työskenteli kirjeenvaihtajana.

Tulevaan mieheensä, journalistien hyvin tuntemaan Timo Vuortamaan hän tutustui 1960-luvulla kotibileissä. Avioliitto solmittiin elokuussa 1969. Pojan, Jurin tulo maailmaan sitoi äidin vuosiksi kotiin. Pojan vartuttua uusi työ löytyi HSY:n ja SAL:n yhteisestä toimistosta Yrjönkadulta. Seuraavana oli vuorossa toimistosihteerin tehtävä Julkisen sanan neuvostossa.

Vuortama oli hyvin omistautunut perheelleen, mutta ei unohtanut ystäviäänkään. Perheellä oli useiden vuosien ajan kesälomapaikkana Somerolta vuokrattu rantamökki, missä ystävien kanssa pidettiin rattoisia Pirzin emännöimiä viikonloppuja. Niissä soitto soi ja laulu raikui.

Vuortama oli aina huoliteltu ja tarkka ulkoasustaan, ja usein nähty kanta-asiakas Stockmannin tavaratalossa Helsingin keskustassa. Timon myötä Pirzin elämään tuli jazzmusiikki, ja se johdatti hänet harrastamaan jazzbalettia aina 1990-luvun alkupuolelle asti.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta