Mikäs pitkätukka se täällä pyörii?

JOURNALISTI
17.10.2019

Richard Nordgren, teksti
Kirjoittaja oli Yle X3M:n ensimmäinen kanavapäällikkö ja työskentelee nykyään Hufvudstadsbladetin uutispäällikkönä.

Helmikuussa 2001 työskentelin Ylen ruotsinkielisen radiokanavan X3M:n kanavapäällikkönä. Eräänä päivänä kävellessäni Radiotalon, nykyisen Mediatalon käytävillä työhuonettani kohti, näin, miten Metallväktarna-ohjelman toimittajat höröttelivät kuten aina studiossa omille vitseilleen. Studiossa istui myös joku hintelä, pitkätukkainen kaveri. Varmaan joku tuleva metallitähti tai harjoittelija, ajattelin.

Kiireiden keskellä huomasin kaverin aina silloin tällöin, milloin kantamassa cd-levyjä tai hakemassa printtejä tulostimesta. Joskus tavattiin toimituksen tiloissa ja moikattiin.

Eräänä iltana olin laittamassa ruokaa perheelleni, kun radiosta kajahti metalliohjelman tunnari. En ollut kuunnellut ohjelmaa vähään aikaan, joten päätin suoda sille hetken. Kaksi tuttua toimittajaääntä kantautui eetteriin. Sitten havahduin, että siellähän on kolmaskin ääni. Eikä se ollut haastateltavan.

Kolmas ääni oli aivan selvästi supliikkimiehiä ja sopi ohjelmaan kuin nakutettu. Hän mitä ilmeisemmin myös tiesi jotain musiikkigenreistä, joita ohjelmassa soitettiin.

Kävi ilmi, että kyseinen kaveri, Kjell Simosas, ”Kjell from Hell”, oli pyörinyt toimituksessa jo pari kuukautta. Hän oli ollut yhteydessä toimittajiin, tullut seuraamaan ohjelman tekoa – ja jäänyt. Simosas oli tehnyt ohjelmiakin. Palkkaa hänelle ei ollut maksettu.

Seuraavana päivänä tapasin kolmikon toimituksessa. Päädyimme siihen, että siitä hetkestä lähtien Simosas on avustaja ja saa työstään palkkion.

Kaikki kolme ovat edelleen Ylessä töissä. ”Kjell from Hell” juontaa omaa ohjelmaansa ja vuorottelee Yle Vegan viihdeohjelmissa. Vuodenvaihteessa hän palaa Yle X3M:n taajuudelle.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta