Leila ja muut uskaltavat tehdä unelmatyötään

JOURNALISTI
17.10.2019

Esa Salminen

Kirjoittaja on Vikesin viestinnän asiantuntija ja vapaa toimittaja.

”Minuakin pelotti Mogadishussa, vaikken joutunut kokemaan mitään sellaista, mitä naistoimittajat Somaliassa kohtaavat”, kirjoittaa Vikesin viestinnän asiantuntija Esa Salminen.

”Pelottaa tehdä tätä työtä”, Somalian kansallistelevision uutistuottaja Leila Aded Osman sanoi minulle Mogadishussa viime vuonna.

Somalia on toimittajille yksi kaikkein vaarallisimmista maista. Naistoimittajien asema on erityisen tukala. Työpaikat ja ylennykset menevät usein miehille, seksuaalinen häirintä on tavallista ja konservatiiviset sukulaiset ajattelevat, ettei naisen paikka ole toimituksessa.

Työnantajani Viestintä ja kehitys -säätiö eli Vikes tukee somalialaistoimittajia. Leila Aded Osman on käynyt Vikesin kursseilla vuosia. On opeteltu dokumenttien tekemistä, uutisinserttejä ja perusasioita siitä, millainen vapaa media olisi.

Vaikka hänen läheisiä työtovereitaan on tapettu, hän on halunnut jatkaa työtään toimittajana.

”En usko, että Somalia koskaan saavuttaa rauhaa ilman journalismia”, hän sanoi.

Minuakin pelotti Mogadishussa, vaikken joutunut kokemaan mitään sellaista, mitä naistoimittajat Somaliassa kohtaavat. Jos kollegoitani tapettaisiin, työnsaanti olisi sukupuolen tähden vaikeaa ja seksuaalinen häirintä arkipäivää, en usko, että miettisin kahta kertaa ennen uranvaihtoa. Leilan rohkeutta on pakko arvostaa.

Syyskuussa Vikes ja Somalian journalistiliitto järjestivät naistoimittajien koulutuksen Mogadishussa ja lokakuussa Puntmaan Garowessa. Siellä rohkaistiin kymmeniä uusia leiloja.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta