2010-luvun media ruokkii radikaalia populismia

JOURNALISTI
17.10.2019

Juha Matias Lehtonen, teksti

Tuoreen väitöskirjan mukaan populististen liikkeiden on vaikea välttää radikalisoitumista nykyajan mediaympäristössä.

Poliittisen historian väitöskirjassaan tutkija Niko Hatakka Turun yliopistosta analysoi, miten populistinen nettiviestintä, poliitikkojen kannanotot ja perinteinen media vaikuttavat toisiinsa.

Väitöskirjan mukaan nykyaikainen mediajärjestelmä on osaltaan aiheuttanut sen, että 2010-luvun menestyneimmät populistiset liikkeet ovat taipuvaisia radikalismiin ja maalailevat jyrkkiä vihollisasetelmia. Edes puoluejohto tai -ohjelma ei pysty naulaamaan paikalleen populistisen liikkeen ydinolemusta. Sen sijaan liike määrittyy yhtä aikaa monessa eri mediassa ja monella eri julkisuuden tasolla. Esimerkiksi perussuomalaiset on medioiden ristipaineessa lipunut löyhästä, kansanläheisestä populismista yhä enemmän kohti maahanmuuttovastaista oikeistoradikalismia.

Äärioikeistolaisissa nettiyhteisöissä saatetaan esittää populistisen liikkeen nimissä hyvinkin provosoivia kannanottoja, joita suurin osa liikkeen edustajista ei allekirjoittaisi. Ennen nettiaikakautta puolueiden kannattajakunnan ääripäät jäivät paljolti pimentoon. Sosiaalinen media ja nykyaikainen lehdistö nostavat kuitenkin herkästi esiin kaikkein äärimmäisimmät ajatukset, sillä ne saavat yleisön reagoimaan.

Rajut aiheet nousevat otsikoihin, ja populistijohtajien on pakko ottaa niihin kantaa. Näin poliitikot joutuvat määrittelemään puolueen identiteettiä kannattajakunnan äärilaitojen kautta. Usein poliitikot väistävät ongelman korostamalla kuilua “kansan” ja “eliitin” välillä. Heidän puheissaan eliitin hallitsema perinteinen media yrittää vain mustamaalata kansan riveistä nousevaa liikettä.

Tutkijan mukaan populistisia liikkeitä on turha yrittää määritellä parilla muuttujalla. Ne eivät ole yhtenäisiä aaterakennelmia vaan niiden päämäärät, arvot ja retoriset tyylit muodostavat sirpaleisen ja muuttuvan kokonaisuuden. Esimerkiksi perussuomalaisten julkinen identiteetti on ollut yhtä aikaa sivistynyt ja karkea, maltillinen ja radikaali, suvaitsevainen ja rasistinen.

Niko Hatakan väitöskirjan Populism in the hybrid media system: populist radical right online counterpublics interacting with journalism, party politics, and citizen activism voi lukea Turun yliopiston verkkosivuilta.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta