Pikkukalsarit jalassa, väärä avain kädessä

JOURNALISTI
19.9.2019

Simo Hyttinen

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva kajaanilainen toimittaja.

” Palatessa avain ei käynytkään huoneeni oveen”, muistaa Simo Hyttinen.

Monet muistavat Oslossa 1982 pidetyt hiihdon MM-kisat siitä, että 18-vuotias Matti Nykänen hyppäsi hernerokkasumussa maailmanmestariksi. Minä muistan muustakin.

Olin kisoissa urheilutoimittajana. Suomalaiset urheilutoimittajat oli majoitettu vanhaan hotelliin, joka muistutti enemmän hostellia kuin hotellia. Huoneissa ei ollut omia vessoja, vaan ne olivat yhteiset ja sijaitsivat käytävällä.

Minulla ja huonekaverillani kävi onni huonejaossa. Saimme yhdenlaisen sviitin. Huoneessamme oli myös pieni seurustelutila ja televisio.

Joillakin kollegoillamme oli tapana tulla työpäivän päätteeksi huoneeseemme katsomaan jälkilähetystä päivän kisatapahtumista. Niin sinäkin iltana, jolloin meidät oli kutsuttu suurlähetystön vastaanotolle.

Toiset tekivät jo lähtöä, kun kuivattelin suihkumärkää tukkaani. Totesin, että tulen perässä.

Päätin pistäytyä vielä vessassa. Koska se oli huonettani vastapäätä, en alkanut pukeutua sitä varten. Nappasin pöydältä huoneen avaimen ja livahdin käytävän yli vessaan. Palatessa avain ei käynytkään huoneeni oveen.

Siinä minä seisoin oslolaisen hotellin käytävässä pikkukalsareissani, tukka märkänä, väärä avain kädessäni. Tajusin, että joku kollegoistani oli ottanut vahingossa minun avaimeni ja jättänyt tilalle omansa.

Oli lähdettävä alas respaan. Syystä tai toisesta virkailija kiirehti heti palvelemaan minua. Onnistuin selittämään uskottavasti, miksi olin pelkissä kalsareissani, ja sain vara-avaimen.

Vaihtuneet avaimetkin löysivät illan aikana oikeat haltijansa.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta