Ohjaaja valitsee lähetyksessä näytettävät kuvat. ”Pitää ymmärtää minkälaisten kuvien yhdistelmä tuottaa eteenpäin menevän tunnelman lähetykseen. Tai pysäyttävän”, Ylen tv-uutisten ohjaaja Sanna Ekorre sanoo.

Ohjaaja Sanna Ekorre päättää miltä lähetykset näyttävät

JOURNALISTI
19.9.2019

Manu Marttinen, teksti
Laura Oja, kuva

Nyt. Se on sana, jota Sanna Ekorre toistaa uutislähetyksen mittaan kymmeniä kertoja. Se on tv-ohjaajan mahtisana, jonka kuultuaan ohjaamossa olevat puolenkymmentä kollegaa saavat hoitaa osuutensa lähetyksessä. Ohjaaja päättää, mitä katsoja näkee.

”Ohjaajan käskystä kuvat menevät ulos, äänet nousevat tai laskevat. Se on kuin kapellimestarin hommaa.”

Uutistyö on tarkoin suunniteltua – tai se ainakin näyttää siltä. Todellisuudessa lähetyksissä on koko ajan läheltä piti -tilanteita suorien yhteyksien ja viime hetken uutisten takia. Ekorrelle ne ovat työn suola.

”Parhaat työpäivät ovat niitä, jolloin tapahtuu jotain yllättävää ja pakka menee uusiksi.”

Ekorre pääsi jo nuorena Ylen Radioteatterin taloushallinnon harjoittelijaksi. Radiosta ura eteni nopeasti ohjaajaksi ja Ylen Aamu-tv:hen, jonka lähetykset alkoivat vuonna 1997. Ohjaajan työ tuntui heti omalta.

”Minulla on tarkka rytmitaju ja hyvä kuvasilmä. Sen takia tähän ammattiin päätyminen oli hyvin luontaista.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta