Mitä vittua? -podcastissa puhuvat Brigita Krasniqi (oik.) ja Pazilaiti Simayijiang. ”Nimen keksiminen podcastille oli vaikeaa”, Krasniqi kertoo.”Kysyimme Twitterissä, että jos olisit me, minkä niminen olisit. Yksi ehdotus oli Mitä vittua? ja meille on jälkikäteenkin kommentoitu, että se kuvaa hyvin tapaamme reagoida voimakkaasti asioihin. Konnotaatio valemediaan on myös oikein hyvä. Ehkä onnistumme osittain omimaan tämän nimen.”

Mitä vittua? on feministinen podcast elämästä, politiikasta ja kaikesta

Brigita Krasniqi, 22

Kosovolais-suomalainen, tamperelainen opiskelija ja vihreiden nuorten aktiivi

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

 

Pazilaiti Simayijiang, 20

Uiguuri, muutti Suomeen 2006

On toiminut feministisen puolueen toisena varapuheenjohtajana

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

JOURNALISTI
19.9.2019

Manu Haapalainen, teksti
Liisa Takala, kuva

”Se oli sellaista punavihreiden feministien keskustelua. Olimme Tampereen Telakalla yksillä, ja avauduimme toisillemme, kuinka asiat ovat pielessä. Siitä tuli idea, että olisiko kiva, jos meillä olisi joku alusta, missä käsitellä näitä asioita. Keksimme, että podcast olisi meille molemmille hyvä työtapa”, kertoo Mitä vittua? -podcastia ystävänsä Pazilaiti ”Passu” Simayijiangin kanssa tekevä Brigita Krasniqi.

Mitä vittua? on kahden nuoren naisen vapaamuotoista jutustelua. Simayijiang ja Krasniqi puhuvat viime viikolla alkaneella toisellakin tuotantokaudella ajankohtaisista, isoista yhteiskunnallisista aiheista, mutta myös omasta elämästään ja kuulumisistaan.

”Esikuviamme ovat kaikki aktivistit, jotka tekevät työtä feminismin ja rasismin vastustamisen parissa, ja jotka itsessään ovat mahdollistaneet meidän kaltaistemme uusien tekijöiden tulemisen. Koko Hubara on hyvä esimerkki.

Kun nauhoituspäivä lähestyy, keskustelemme valitusta teemasta, sävystä ja suurista linjoista, mutta emme päätä kovin tarkasti mitä puhumme. Nauhoitamme yleensä Passun kotona, usein ilman taukoja. Meille on alusta alkaen sanottu, että onpa ihanaa, että on tällainen podcast, jonka kanssa voi pohtia asioita ja samaan aikaan voi kikattaa. Tavoite on jatkossakin kuulostaa samalta kuin kuulostamme käydessämme keskenämme vaikka viinilasillisella.

Aluksi äänitimme jaksot Iphonen kuulokkeilla. Tuottaja Miia Laineen tultua mukaan tekninen laatu on parantunut. Hän on radioammattilainen, joten käytössämme on nyt paremmat laitteet.

Mitä vittua? on nykyään meidän kolmen yhteinen projekti. Miia pani meille viestiä, että tykkään paljon podcastistanne, olen radiotuottaja ja auttaisin mielelläni. Passu oli tallentanut Miian numeron väärin puhelimeensa ja ihmettelimme, kun viesteihimme ei enää tullut mitään vastausta. Lopulta Miia löysi meidät uudestaan Facebookin kautta.

Emme ole saaneet juuri lainkaan epäasiallista palautetta. Palautteenantaja voi olla eri mieltä asiamme tärkeydestä, mutta sehän on vain hänen mielipiteensä. Joskus olemme feminismiä käsitellessämme käyttäneet käsitteitä huolimattomasti, ja myös siitä olemme saaneet ihan tärkeää palautetta.”

Brigita Krasniqi, 22

Kosovolais-suomalainen, tamperelainen opiskelija ja vihreiden nuorten aktiivi

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

 

Pazilaiti Simayijiang, 20

Uiguuri, muutti Suomeen 2006

On toiminut feministisen puolueen toisena varapuheenjohtajana

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

Maryan Abdulkarimin valinta

Freelancekirjoittaja ja -kouluttaja Maryan Abdulkarim valitsi esiteltäväksi Brigita Krasniqin ja Pazilaiti Simayijiangin toimittaman Mitä vittua? -podcastin, jota kaksikko on tehnyt syyskuusta 2018 saakka. Podcast on kuunneltavissa muun muassa Soundcloudissa ja Spotifyssa.

Podcastin kolmas tekijä on ensimmäisen tuotantokauden aikana mukaan liittynyt tuottaja Miia Laine.

”Älykkäät ja ihanat nuoret naiset kuratoivat ja toimittavat keskusteluohjelmaa, jossa he käsittelevät itselleen tärkeitä aiheita”, Abdulkarim perustelee.

”Se on hauska, kiinnostava ja ajatuksia herättävä. Henkilökohtainen on poliittista ja kipeille asioille nauretaan välillä. Kauhean avoimia ja välittömiä tyyppejä. Rakastan.”6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta