Mitä vittua? -podcastissa puhuvat Brigita Krasniqi (oik.) ja Pazilaiti Simayijiang. ”Nimen keksiminen podcastille oli vaikeaa”, Krasniqi kertoo.”Kysyimme Twitterissä, että jos olisit me, minkä niminen olisit. Yksi ehdotus oli Mitä vittua? ja meille on jälkikäteenkin kommentoitu, että se kuvaa hyvin tapaamme reagoida voimakkaasti asioihin. Konnotaatio valemediaan on myös oikein hyvä. Ehkä onnistumme osittain omimaan tämän nimen.”

Mitä vittua? on feministinen podcast elämästä, politiikasta ja kaikesta

Brigita Krasniqi, 22

Kosovolais-suomalainen, tamperelainen opiskelija ja vihreiden nuorten aktiivi

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

 

Pazilaiti Simayijiang, 20

Uiguuri, muutti Suomeen 2006

On toiminut feministisen puolueen toisena varapuheenjohtajana

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

JOURNALISTI
19.9.2019

Manu Haapalainen, teksti
Liisa Takala, kuva

”Se oli sellaista punavihreiden feministien keskustelua. Olimme Tampereen Telakalla yksillä, ja avauduimme toisillemme, kuinka asiat ovat pielessä. Siitä tuli idea, että olisiko kiva, jos meillä olisi joku alusta, missä käsitellä näitä asioita. Keksimme, että podcast olisi meille molemmille hyvä työtapa”, kertoo Mitä vittua? -podcastia ystävänsä Pazilaiti ”Passu” Simayijiangin kanssa tekevä Brigita Krasniqi.

Mitä vittua? on kahden nuoren naisen vapaamuotoista jutustelua. Simayijiang ja Krasniqi puhuvat viime viikolla alkaneella toisellakin tuotantokaudella ajankohtaisista, isoista yhteiskunnallisista aiheista, mutta myös omasta elämästään ja kuulumisistaan.

”Esikuviamme ovat kaikki aktivistit, jotka tekevät työtä feminismin ja rasismin vastustamisen parissa, ja jotka itsessään ovat mahdollistaneet meidän kaltaistemme uusien tekijöiden tulemisen. Koko Hubara on hyvä esimerkki.

Kun nauhoituspäivä lähestyy, keskustelemme valitusta teemasta, sävystä ja suurista linjoista, mutta emme päätä kovin tarkasti mitä puhumme. Nauhoitamme yleensä Passun kotona, usein ilman taukoja. Meille on alusta alkaen sanottu, että onpa ihanaa, että on tällainen podcast, jonka kanssa voi pohtia asioita ja samaan aikaan voi kikattaa. Tavoite on jatkossakin kuulostaa samalta kuin kuulostamme käydessämme keskenämme vaikka viinilasillisella.

Aluksi äänitimme jaksot Iphonen kuulokkeilla. Tuottaja Miia Laineen tultua mukaan tekninen laatu on parantunut. Hän on radioammattilainen, joten käytössämme on nyt paremmat laitteet.

Mitä vittua? on nykyään meidän kolmen yhteinen projekti. Miia pani meille viestiä, että tykkään paljon podcastistanne, olen radiotuottaja ja auttaisin mielelläni. Passu oli tallentanut Miian numeron väärin puhelimeensa ja ihmettelimme, kun viesteihimme ei enää tullut mitään vastausta. Lopulta Miia löysi meidät uudestaan Facebookin kautta.

Emme ole saaneet juuri lainkaan epäasiallista palautetta. Palautteenantaja voi olla eri mieltä asiamme tärkeydestä, mutta sehän on vain hänen mielipiteensä. Joskus olemme feminismiä käsitellessämme käyttäneet käsitteitä huolimattomasti, ja myös siitä olemme saaneet ihan tärkeää palautetta.”

Brigita Krasniqi, 22

Kosovolais-suomalainen, tamperelainen opiskelija ja vihreiden nuorten aktiivi

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

 

Pazilaiti Simayijiang, 20

Uiguuri, muutti Suomeen 2006

On toiminut feministisen puolueen toisena varapuheenjohtajana

Feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem R:n perustaja

Maryan Abdulkarimin valinta

Freelancekirjoittaja ja -kouluttaja Maryan Abdulkarim valitsi esiteltäväksi Brigita Krasniqin ja Pazilaiti Simayijiangin toimittaman Mitä vittua? -podcastin, jota kaksikko on tehnyt syyskuusta 2018 saakka. Podcast on kuunneltavissa muun muassa Soundcloudissa ja Spotifyssa.

Podcastin kolmas tekijä on ensimmäisen tuotantokauden aikana mukaan liittynyt tuottaja Miia Laine.

”Älykkäät ja ihanat nuoret naiset kuratoivat ja toimittavat keskusteluohjelmaa, jossa he käsittelevät itselleen tärkeitä aiheita”, Abdulkarim perustelee.

”Se on hauska, kiinnostava ja ajatuksia herättävä. Henkilökohtainen on poliittista ja kipeille asioille nauretaan välillä. Kauhean avoimia ja välittömiä tyyppejä. Rakastan.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta