”Lamppuja pitäisi syttyä päivittäin”

Filosofian tohtori, dosentti Turo Uskali, 51, on aloittanut Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina. Uskali työskenteli aiemmin yliopistotutkijana. Tutkimuksessaan hän on keskittynyt journalistisiin innovaatioihin ja ulkomaanjournalismiin. Uskali on työskennellyt myös talous- ja ulkomaantoimittajana.

JOURNALISTI
19.9.2019

Marja Honkonen, teksti

Turo Uskali aloitti Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina.

Miten aiot muuttaa journalismikoulutusta?

Olemme nyt uusimassa opetussuunnitelmia. Mitään radikaalia muutosta ei tule, vaan jatkamme tulevaisuuteen suuntautuen kuten tähänkin asti. Pieni kokomme on suuri vahvuus. Pystymme reagoimaan nopeasti muutoksiin.

Miten oppiaine nousee alansa huippuyksiköksi?

Yksin ei mitenkään, vaan tekemällä monialaista yhteistyötä muiden kanssa. Kansainväliset ja kotimaiset verkostot ovat tärkeitä. Niiden avulla olemme voineet jo nyt tuottaa huippututkimusta. Esimerkiksi droonijournalismin tutkimuksessa olemme maailman kärjessä.

Mikä houkutteli sinut aikanaan toimittajasta tutkijaksi?

Väitöskirja kutkutti, pääsin tutkijakouluun ja opettelin uuden ammatin. Ehkä aavistelin, että olimme siirtymässä aikaan, jossa yksi ammatti ei enää riitä. Toimittajana halusin tehdä skuuppeja. Myös tutkijana haluan olla ensimmäisten joukossa tutkimassa uusia ilmiöitä ja asioita.

Ymmärtävätkö tutkijat toimitustyön arkea?

Journalismin tutkijat ovat todella hyvin arjessa kiinni. Totta kai koko ajan pitää kuunnella toimituksia. Teemme työtä myös toimitusten kanssa ja tutkimusaiheet tulevat usein sieltä.

Entä pitäisikö journalistien lukea enemmän oman alansa tutkimusta?

Kyllä. Hyvää journalismin tutkimusta tehdään valtavasti ja se reagoi entistä nopeammin ajankohtaisiin kysymyksiin, mutta kyllä käytännön toimitustyön, toimittajien ja alan tutkijoiden välillä on aina kuilu.

Miten siinä pääsisi alkuun?

Meillä on ollut Journalism research news -projekti, jossa julkaisemme kuukausittain listaa uusista tutkimuksista. Silti pitäisi edelleen kehittää tapoja, joilla uusin tutkimustieto välittyisi toimituksiin.

Miksi mediatalot ovat huonoja keksimään uutta?

Se ei ole mikään helppo laji. Kun talous on ollut tiukoilla, ei ole ollut aikaa luovuudelle tai keksimiselle saati pitkäjänteistä halua kehittää. Eikä toimituksissa ole tarvinnut olla keksimisen kulttuuria, tärkeintä on ollut tehokkuus. Nyt lamppuja pitäisi syttyä päivittäin.

Vastaako toimittajakoulutus työelämän tarpeita?

Meidän opiskelijamme ovat toimituksissa jopa opettaneet uusia asioita. Olemme kokeileva toimittajakoulu. Jotkut kurssit ennakoivat asioita, joita toimituksissa ei vielä ole. Meillä on se luksus, että on aikaa kokeilla.

Onko kukaan viisaampi kuin toisen vuoden toimittajaopiskelija?

Ei kukaan kuvittele, että tietää kovin paljon, ei ensimmäisen tai edes toisen vuoden jälkeen. Me kaikki tiedostamme, että tämä on aika kova, mutta paljon antava ala.

Filosofian tohtori, dosentti Turo Uskali, 51, on aloittanut Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina. Uskali työskenteli aiemmin yliopistotutkijana. Tutkimuksessaan hän on keskittynyt journalistisiin innovaatioihin ja ulkomaanjournalismiin. Uskali on työskennellyt myös talous- ja ulkomaantoimittajana.8 2019
Arkisto

Freelancereiden tulot kasvavat ja he voivat hyvin, mutta he tekevät vähemmän journalismia

”On välttämätöntä, että liitto saisi jatkossa edustaa freelancereita neuvotteluissa”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Suolen toiminta kiinnostaa lukijoita enemmän kuin politiikka, Anu Ubaud

Helsingin Sanomien uusi päätoimittaja Anu Ubaud on tarkka yöunistaan ja siitä, ettei HS tee sisältömarkkinointiyhteistyötä Kiinan kansantasavallan kanssa.

Putinin trollit hyötyisi kriittisyydestä, mutta on tärkeä, ainutlaatuinen teos

”Kirjalla on kaksi suurta ansiota. Ensimmäinen on se, että Aro paljastaa, miten vaisusti isot yhtiöt kuten Facebook, Twitter ja Google ovat toimineet propagandaa vastaan”, kirjoittaa Anna-Lena Laurén arviossaan Jessikka Aron kirjasta.

Kiire on huumetta, kyvyttömyyttä ja usein oma valinta

”Olisiko sinulla vähemmän syövyttävää kiirettä, jos veisit asiat useammin loppuun saakka ja ottaisit vastuun päätöksistäsi”, kysyy Lauri Rotko.

När skattepengarna blev affärshemlighet

”Bara för att Finland just nu är det tredje minst korrupta landet i världen är vi på inget sätt immuna eller ens vaccinerade”, skiver Mikaela Löv.

Ylen journalismissa pitää näkyä yleisön arki

Poliitikot päättävät Ylen rahoituksesta ja tavoitteista. Näin tavoitteet vaikuttivat tasa-arvosta ja kotitöiden jakautumisesta kertovan jutun syntyyn.

Onko eropaketti hyvä diili? Siitä päättämiseen tarvitaan aikaa ja rauhaa.

Työsuhteiden päättäminen tapahtuu kaavamaisen mekaanisesti, vaikka siinä tilanteessa jos missä kaikkia pitäisi kohdella yksilöinä, kirjoittaa Tuomo Lappalainen

Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Jyrsijä ei pysynyt uskollisena latinalle

Ajatus gerbillistä oli sinänsä kaunis, kirjoittaa Ville Eloranta.

”Siellähän te olettekin”

Kuolleita: Uutisjuontaja Kari Toivonen 28. 7. 1942 Helsinki – 28. 9. 2019 Helsinki

Valoisa työkaveri on poissa

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

”Pirzi” omistautui perheelle ja ystäville

Kuolleita: Toimistosihteeri Pirkko Vuortama 19. 6. 1940 Lappeenranta – 1. 3. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta