”Lamppuja pitäisi syttyä päivittäin”

Filosofian tohtori, dosentti Turo Uskali, 51, on aloittanut Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina. Uskali työskenteli aiemmin yliopistotutkijana. Tutkimuksessaan hän on keskittynyt journalistisiin innovaatioihin ja ulkomaanjournalismiin. Uskali on työskennellyt myös talous- ja ulkomaantoimittajana.

JOURNALISTI
19.9.2019

Marja Honkonen, teksti

Turo Uskali aloitti Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina.

Miten aiot muuttaa journalismikoulutusta?

Olemme nyt uusimassa opetussuunnitelmia. Mitään radikaalia muutosta ei tule, vaan jatkamme tulevaisuuteen suuntautuen kuten tähänkin asti. Pieni kokomme on suuri vahvuus. Pystymme reagoimaan nopeasti muutoksiin.

Miten oppiaine nousee alansa huippuyksiköksi?

Yksin ei mitenkään, vaan tekemällä monialaista yhteistyötä muiden kanssa. Kansainväliset ja kotimaiset verkostot ovat tärkeitä. Niiden avulla olemme voineet jo nyt tuottaa huippututkimusta. Esimerkiksi droonijournalismin tutkimuksessa olemme maailman kärjessä.

Mikä houkutteli sinut aikanaan toimittajasta tutkijaksi?

Väitöskirja kutkutti, pääsin tutkijakouluun ja opettelin uuden ammatin. Ehkä aavistelin, että olimme siirtymässä aikaan, jossa yksi ammatti ei enää riitä. Toimittajana halusin tehdä skuuppeja. Myös tutkijana haluan olla ensimmäisten joukossa tutkimassa uusia ilmiöitä ja asioita.

Ymmärtävätkö tutkijat toimitustyön arkea?

Journalismin tutkijat ovat todella hyvin arjessa kiinni. Totta kai koko ajan pitää kuunnella toimituksia. Teemme työtä myös toimitusten kanssa ja tutkimusaiheet tulevat usein sieltä.

Entä pitäisikö journalistien lukea enemmän oman alansa tutkimusta?

Kyllä. Hyvää journalismin tutkimusta tehdään valtavasti ja se reagoi entistä nopeammin ajankohtaisiin kysymyksiin, mutta kyllä käytännön toimitustyön, toimittajien ja alan tutkijoiden välillä on aina kuilu.

Miten siinä pääsisi alkuun?

Meillä on ollut Journalism research news -projekti, jossa julkaisemme kuukausittain listaa uusista tutkimuksista. Silti pitäisi edelleen kehittää tapoja, joilla uusin tutkimustieto välittyisi toimituksiin.

Miksi mediatalot ovat huonoja keksimään uutta?

Se ei ole mikään helppo laji. Kun talous on ollut tiukoilla, ei ole ollut aikaa luovuudelle tai keksimiselle saati pitkäjänteistä halua kehittää. Eikä toimituksissa ole tarvinnut olla keksimisen kulttuuria, tärkeintä on ollut tehokkuus. Nyt lamppuja pitäisi syttyä päivittäin.

Vastaako toimittajakoulutus työelämän tarpeita?

Meidän opiskelijamme ovat toimituksissa jopa opettaneet uusia asioita. Olemme kokeileva toimittajakoulu. Jotkut kurssit ennakoivat asioita, joita toimituksissa ei vielä ole. Meillä on se luksus, että on aikaa kokeilla.

Onko kukaan viisaampi kuin toisen vuoden toimittajaopiskelija?

Ei kukaan kuvittele, että tietää kovin paljon, ei ensimmäisen tai edes toisen vuoden jälkeen. Me kaikki tiedostamme, että tämä on aika kova, mutta paljon antava ala.

Filosofian tohtori, dosentti Turo Uskali, 51, on aloittanut Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina. Uskali työskenteli aiemmin yliopistotutkijana. Tutkimuksessaan hän on keskittynyt journalistisiin innovaatioihin ja ulkomaanjournalismiin. Uskali on työskennellyt myös talous- ja ulkomaantoimittajana.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta