Ville Palonen kävi kesällä jo perinteeksi muodostuneella automatkalla Pohjois-Norjassa ja Käsivarren Lapissa. ”Rakastan vuoria, en saa niistä tarpeekseni. Saanatunturin laelta avautui hengästyttävän karu erämaamaisema.”

Ville Palonen matkailee työkseen

JOURNALISTI
22.8.2019

Manu Marttinen, teksti
Ville Palonen & Yaroslava Troynich, kuva

Matkajuttu. Kaikkihan sellaisen osaavat tehdä, jos osaavat tehdä juttuja ja matkailla. Matkailutoimittaja ja valokuvaaja Ville Palonen törmää usein vähätteleviin käsityksiin omasta työstään.

”Matkajuttukeikan luullaan tarkoittavan sitä, että lomaillaan viikko ja kirjoitetaan jälkikäteen jotain diibadaabaa. Ikävä kyllä tällaista myös näkee joissain julkaisuissa”, Palonen sanoo.

Väärien käsitysten takia kaikki lehdet eivät halua maksaa matkailujutuista kunnollisia palkkioita. Joidenkin tilaajien takaraivossa jyskyttää ajatus siitä, että reissut ovat silkkaa hauskanpitoa – ja eihän työn kuulu olla hauskaa. Ja jos se on, ei siitä ainakaan pidä maksaa.

Kiinnostavan matkajutun tekeminen on oikeasti haastavaa työtä, vaikka se on usein myös uskomattoman kivaa.

”Pidän silti ohjenuorana parikymmentä vuotta sitten oppimaani vertausta: Vaikka joisin työkseni samppanjaa, siitä pitää saada kunnon palkka”.

Fokus-palstalla esitellään Journalistiliiton jäseniä työssään.


Varaudu yllätyksiin, älä ole turisti – tässä Ville Palosen vinkit hyvän matkailujutun tekemiseen

1) Innostu aiheestasi: ”Tärkeintä on intohimo – tekijän pitää olla aidosti kiinnostunut aiheesta. Tärkeää on myös huolellinen suunnittelu ja taustatyö. Vieraaseen paikkaan ei kannata saapua totaalisena turistina.”

2) Tee realistinen juttusuunnitelma: ”Kannattaa etukäteen miettiä, mikä on oleellista jutun kannalta. Mikä on mahdollista aikataulun ja budjetin puitteissa? Myös pressimatkoilla on tärkeää päästä vaikuttamaan matkasuunnitelmaan.”

3) Jätä sattumalle tilaa: ”Usein vastaan tulee asioita, joita ei etukäteen osannut edes kuvitella. Nämä ovat parhaita ja usein myös haastavimpia tilanteita työssäni. Noista tilanteista syntyvät tarinallisen matkareportaasin mehevimmät kohtaukset.”

4) Mieti näkökulma: ”Matkajutullakin pitää aina olla näkökulma. Huono matkajuttu ei kerro kohteesta mitään uutta tai yllättävää – tai jopa sisältää asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Pressimatkoilla olen seurannut sivusta, kuinka esimerkiksi matkaoppaan sanomiset otetaan totuutena niitä sen kummemmin kyseenalaistamatta tai tarkistamatta.”

5) Kaikkeen pitää varautua: ”Ruokamyrkytys, huono keli, kameran rikkoutuminen tai varastaminen – aina voi tulla yllätyksiä, mutta niihin voi varautua. Varakamera, kuvien ja muistiinpanojen varmuuskopiot sekä kunnolliset vakuutukset pelastavat tiukassa tilanteessa.”

6) Vältä ryhmämatkoja: ”Pyri järjestämään yksityisiä pressimatkoja, jossa vierailukohteet ovat omien tarpeiden mukaan räätälöityjä. Hyvä esimerkki on vuosi sitten tehty Slovenian-matka, jolla vietin viikon kahdestaan erinomaisen opas-autokuskin kanssa. Suunnitelmia vaihdettiin lennosta, aikaa oli ruhtinaallisesti, ja lopputulos oli priimaa.” 
Lue myös

 7 2019
Arkisto

Paluumuuttajat

Viestintätyö houkuttelee journalisteja, mutta kaikki eivät jää sille tielleen. Katri Makkonen ja muut palaajat kertovat nyt, mitä reissu opetti.

Kun sananvapautta loukataan, Suomen media ei puolusta itseään

”Suomi on sananvapauden kärkimaa niin kauan kuin media käyttää sananvapauttaan niin, ettei tärkeää miestä harmita”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Viestinnän ja journalismin sekoittuminen huolettavat, mutta väärästä syystä

”Viestinnän ja journalismin sekoittuminen on vaarallista ja johtaa journalismin uskottavuuden horjumiseen. Suurin uhka eivät kuitenkaan ole viestintäalalla piipahtaneet toimittajat”, kirjoittaa Maria Pettersson.

On vähän hassua puuhaa lukea uutisia televisiossa, Matti Rönkä

Ylen ykkösuutisankkurin toiveuni on kertoa kansalle vaalituloksista joka sunnuntai. ”Minä en innostu enää mistään”, Rönkä sanoo.

Näin syntyy ruokalehden juttu kauden sienistä

Glorian ruoka & viini tilasi freelance-ruokatoimittaja Anu Braskilta sieniruokajutun. Jutunteko alkoi kesäkuussa 2018. Juttu ilmestyi yli vuotta myöhemmin.

Kikylle ei ole media-alalla perusteita, ja siksi sen on aika mennä

”Media-alalla ei ole paljoa tekemistä Suomen viennin kanssa”, kirjoittaa edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Ammattiliitot saivat kikystä tarpeekseen

Lisää työpaikkoja ja työlle tekijöitä. Syntyi kilpailukykysopimus eli kiky. Eniten siitä hyötyvät työnantajat.

”Kärpäsenpaskalla” on väliä

”Oikeaoppiset merkinnät osoittavat, että toimitus on kunnioittanut vieraiden kielten ominaispiirteitä”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vardagen är exotisk – och därför behövs utrikeskorrespondenter

”Publiken vill se vanlig afrikansk vardag, för det är något man sällan ser”, skriver Liselott Lindström.

”Lamppuja pitäisi syttyä päivittäin”

Turo Uskali aloitti Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina.

Kumottu kielteinen päätös on paras palaute turvaa hakevien journalistien auttamisesta

”Olen saanut tutustua arkisen sananvapauden sankareihin, jotka ovat paenneet henkensä edestä”, kirjoittaa Juha Rekola

Pikkukalsarit jalassa, väärä avain kädessä

” Palatessa avain ei käynytkään huoneeni oveen”, muistaa Simo Hyttinen.

Kaukomatkailija ja seikkailija on poissa

Kuolleita: Toimittaja Heikki Haapavaara 26. 3. 1956 Kajaani – 26. 8. 2019 Singapore

Intohimoinen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Janne Salomaa Helsinki 24. 4. 1984 – Helsinki 25. 8. 2019

Toimittaja henkeen ja vereen

Toimittaja Riitta Turunen 3. 4. 1961 Ilomantsi – 21. 7. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta