Ville Palonen kävi kesällä jo perinteeksi muodostuneella automatkalla Pohjois-Norjassa ja Käsivarren Lapissa. ”Rakastan vuoria, en saa niistä tarpeekseni. Saanatunturin laelta avautui hengästyttävän karu erämaamaisema.”

Ville Palonen matkailee työkseen

JOURNALISTI
22.8.2019

Manu Marttinen, teksti
Ville Palonen & Yaroslava Troynich, kuva

Matkajuttu. Kaikkihan sellaisen osaavat tehdä, jos osaavat tehdä juttuja ja matkailla. Matkailutoimittaja ja valokuvaaja Ville Palonen törmää usein vähätteleviin käsityksiin omasta työstään.

”Matkajuttukeikan luullaan tarkoittavan sitä, että lomaillaan viikko ja kirjoitetaan jälkikäteen jotain diibadaabaa. Ikävä kyllä tällaista myös näkee joissain julkaisuissa”, Palonen sanoo.

Väärien käsitysten takia kaikki lehdet eivät halua maksaa matkailujutuista kunnollisia palkkioita. Joidenkin tilaajien takaraivossa jyskyttää ajatus siitä, että reissut ovat silkkaa hauskanpitoa – ja eihän työn kuulu olla hauskaa. Ja jos se on, ei siitä ainakaan pidä maksaa.

Kiinnostavan matkajutun tekeminen on oikeasti haastavaa työtä, vaikka se on usein myös uskomattoman kivaa.

”Pidän silti ohjenuorana parikymmentä vuotta sitten oppimaani vertausta: Vaikka joisin työkseni samppanjaa, siitä pitää saada kunnon palkka”.

Fokus-palstalla esitellään Journalistiliiton jäseniä työssään.


Varaudu yllätyksiin, älä ole turisti – tässä Ville Palosen vinkit hyvän matkailujutun tekemiseen

1) Innostu aiheestasi: ”Tärkeintä on intohimo – tekijän pitää olla aidosti kiinnostunut aiheesta. Tärkeää on myös huolellinen suunnittelu ja taustatyö. Vieraaseen paikkaan ei kannata saapua totaalisena turistina.”

2) Tee realistinen juttusuunnitelma: ”Kannattaa etukäteen miettiä, mikä on oleellista jutun kannalta. Mikä on mahdollista aikataulun ja budjetin puitteissa? Myös pressimatkoilla on tärkeää päästä vaikuttamaan matkasuunnitelmaan.”

3) Jätä sattumalle tilaa: ”Usein vastaan tulee asioita, joita ei etukäteen osannut edes kuvitella. Nämä ovat parhaita ja usein myös haastavimpia tilanteita työssäni. Noista tilanteista syntyvät tarinallisen matkareportaasin mehevimmät kohtaukset.”

4) Mieti näkökulma: ”Matkajutullakin pitää aina olla näkökulma. Huono matkajuttu ei kerro kohteesta mitään uutta tai yllättävää – tai jopa sisältää asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Pressimatkoilla olen seurannut sivusta, kuinka esimerkiksi matkaoppaan sanomiset otetaan totuutena niitä sen kummemmin kyseenalaistamatta tai tarkistamatta.”

5) Kaikkeen pitää varautua: ”Ruokamyrkytys, huono keli, kameran rikkoutuminen tai varastaminen – aina voi tulla yllätyksiä, mutta niihin voi varautua. Varakamera, kuvien ja muistiinpanojen varmuuskopiot sekä kunnolliset vakuutukset pelastavat tiukassa tilanteessa.”

6) Vältä ryhmämatkoja: ”Pyri järjestämään yksityisiä pressimatkoja, jossa vierailukohteet ovat omien tarpeiden mukaan räätälöityjä. Hyvä esimerkki on vuosi sitten tehty Slovenian-matka, jolla vietin viikon kahdestaan erinomaisen opas-autokuskin kanssa. Suunnitelmia vaihdettiin lennosta, aikaa oli ruhtinaallisesti, ja lopputulos oli priimaa.” 
Lue myös

 9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta