Toimittajasta jäi muisto itärajalle

JOURNALISTI
22.8.2019

Seppo Kononen, teksti

Kirjoittaja oli Urho Kinnusen työtoveri Savon Sanomissa.

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

Urho Kinnunen teki elämäntyönsä toimittajana ja toimitussihteerinä Savossa. Savon Sanomat tarjosi hänelle töitä vuonna 1952 ja lehdestä tuli hänen työantajansa 35 vuodeksi. Pieni katkos oli vain 1950-luvun puolivälissä oululaisen Liitto-lehden toimitussihteerinä.

Ennen toimittajanuraansa Kinnunen työskenteli myös opettajana, sosiaalitarkkailijana ja Sukevan vankilan sosiaaliasiamiehenä.

Kinnusta kiinnosti myös sanomalehtitekniikka ja hänellä oli silmää lehden sivujen kokoamiseen. Toimitussihteerinä hän uudisti Savon Sanomien ulkoasua ja hänen taittamiaan etusivuja käytettiin esimerkkeinä toimittajakoulutuksessa.

Hänellä oli keskeinen rooli myös kouluttajana, kun tietokonepohjaiset toimitusjärjestelmät yleistyivät. Hän koulutti toimituksen ja kirjapainon väen lyijykaudesta tietokonekauteen.

Eläkepäivillään Ilomantsissa Kinnunen toimitti erilaisia julkaisuja ja osallistui aktiivisesti kunnan sotahistorian tutkimiseen ja vaalimiseen. Lehdet ovat päivän lapsia, mutta pysyvän muiston Kinnunen jätti Ahvenjärvelle, jonne hän suunnitteli tienviitat ja matkailijoille jaettavat diplomit.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta