Tf ansvariga redaktören: ”Vi borde aldrig ha gjort det”

JOURNALISTI
22.8.2019

Lina Laurent, text

Kritiken om kommunikationen kring uppsägningen har också handlat om hur Kyrkpressen rapporterade om nyheten som berörde den egna redaktionen. I dag är det uppenbart att tf ansvariga redaktören Nicklas Storbjörk inte är nöjd med hur det blev.

”Vi hade egentligen inte alls tänkt rapportera om det som hänt, men dagen innan tidningen (Kyrkpressen red.anm.) gick i tryck publicerades SPT:s artikel i HBL.”

Redaktionen tyckte att artikeln inte gav rätt bild av verkligheten, särskilt när det gällde tidningens ekonomi och valde att skriva en egen text till nästa nummer, en text där enbart Hans Boije uttalar sig. Texten skrevs av Nicklas Storbjörk.

Och här kunde Kyrkpressens egna texter om det som skett ha slutat om det inte varit för aktiva insändarskribenter. En av dem som reagerade på rapporteringen var Olav S. Melin, chefredaktör på Kyrkpressen 1982–2000. 

”Det finns vissa spelregler man inte tummar på och man har ett ansvar för att en tidning ska hålla den plats man skapat sig och inte förstöra den genom att agera på ett sätt som inte är förenligt med god journalistik.”

Olav S. Melin ställde i insändaren en direkt fråga om May Wikström hörts. I Nicklas Storbjörks svar framgick det att Kyrkpressen nog fått en kommentar av May Wikström men valt att inte publicera den. Hennes svar hade nämligen ”krävt kommentarer av både styrelsen och redaktionen. Dessa kommentarer hade i sin tur hade krävt svar av Wikström”.

Är det inte en journalists jobb att be ytterligare kommentarer och svar?

”Ja, men när vi såg Mays kommentar konstaterade vi att det här borde både redaktionen och styrelsen svara på. Vi blir moderator i en diskussion mellan tre parter, där vi är en part och dessutom har sista ordet. I min värld framstår det som svårt, på gränsen till omöjligt.”

I dag säger Nicklas Storbjörk att redaktionen aldrig borde ha gett sig in på att rapportera om uppsägningen.

”Med facit på hand borde vi aldrig ha gjort det. Vi borde ha lämnat den journalistiska granskningen åt andra.”

Skulle det ha varit i enlighet med Kyrkpressens linje att lägga locket på?

”Är det redaktionen sak att informera utåt om styrelsens beslut? Vi tycker att det borde ligga på styrelsens ansvar att säga vad som gjorts. Om vi ser på detta som en arbetsplats tycker vi inte att det är arbetstagarnas uppgift att informera om detta. Beslutet om hennes avgång fattades inte av redaktionen.”

Nicklas Storbjörk säger att Kyrkpressen inte kommer att följa upp frågan.

”Nej, inte mot bakgrunden av det här misslyckade försöket. Vi är inte rätt instans att granska den här processen journalistiskt.”


Läs mera:

”Jag önskar Kyrkpressen allt gott”  – Uppsagd chefredaktör och vd kommenterar för första gången vad som hände i våras

Uppsägning ledde till kritikstorm6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta