Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

JOURNALISTI
22.8.2019

Ville Eloranta

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

”Mä ihmettelen toimittajia, jotka ei osaa googlata Kotuksen ohjeita. Kaikkea ei voi itse muistaa, mutta lähes kaiken voi tarkistaa alle minuutissa”, kirjoitti Kalevan toimittaja Laura Kangas taannoin Twitterissä.

Kotus eli Kotimaisten kielten keskus on julkaissut 2010-luvulla verkossa valtavan määrän tietoutta. Maininnan arvoisia ovat etenkin Kielitoimiston sanakirjan ilmaisversio ja ohjeita yhteen kokoava Kielitoimiston ohjepankki. Vielä viime vuosikymmenellä kirjoittajien ja editoijien piti useissa asioissa turvautua joko muistikuviinsa tai painettuihin kielioppaisiin, jotka sijaitsivat toimituksissa milloin missäkin.

Nettipalveluistakaan ei ole aina apua. Kieli ei elä tyhjiössä, joten eteen tulee alati uusia pulmia. Esimerkiksi Britannian EU-eron nimitys esiintyi suomalaisessa mediassa pitkään lähinnä muodossa Brexit eikä brexit, koska Kielitoimisto julkaisi linjauksensa verrattain myöhään.

Joskus ohjeet saattavat jäädä pimentoon, jos ei tiedä tarkkaan, mitä etsii. Esimerkiksi Kielitoimiston ohjepankista ei välttämättä löydä vastausta joihinkin taivutusongelmiin, jos rektio ei ole terminä tuttu. Toisaalta Kotus olisi voinut pohtia vielä kertaalleen, kannattaako ulkomaisten paikannimien suomenkielisiä versioita esittelevälle verkkopalvelulle antaa nimeksi Eksonyymit.

Myös arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut.

Vaikka Kielitoimiston ohjeet ovat yleensä tarkoin harkittuja, toisinaan niissäkin voi havaita jännittäviä piirteitä. Esimerkiksi menu-sanan partitiivi on tyypillisesti menua, mutta ääntämyksen [mənyy´] perusteella Kielitoimiston sanakirja tarjoaa myös muodon menuta – ja menutä. Kuka uskaltaa kokeilla ensimmäisenä?5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta