Kotiseutu- ja paikallislehtimies

JOURNALISTI
22.8.2019

Kyösti Ratia ja Liisa Ansio

Kirjoittajat ovat Kurt Ratian lapsia.

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Kaksikieliseen perheeseen syntyneen Kurt Ratian, ”Kurren”, lapsuutta varjosti keuhkokuumeen jälkitautina alkanut sydämen vajaatoiminta. Sairauden vuoksi hän vietti lapsuudessaan pitkän ajan Helsingissä sairaalassa.

Utelias ja seurallinen lapsi tutustui sairaalassa ihmisiin ja kuuli monia tarinoita, jotka avasivat näköaloja erilaisiin elämän piireihin. Kokemuksesta syntyi innostus ja aktiivisuus, joka jatkui läpi koko elämän.

Ylioppilaaksi Kurre kirjoitti Tervakosken Yhteiskoulusta. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Kurt aloitti toimittajana Hyvinkään-Nurmijärven Uutisissa keväällä 1967. Pian Kurt siirtyi kotiseudulle Janakkalaan Kotokulma-lehteen.

Kurt toteutti haaveensa omasta lehdestä, kun aloitti vuonna 1973 Jokelan Seutu -lehden kustantajana ja päätoimittajana Tuusulan Jokelassa. Omasta lehdestä Kurt siirtyi päätoimittajaksi Tuusulan Kellokkaaseen. 1990-luvulla työura vei Mäntsälän Lehteen, missä hän työskenteli toimittajana lähes kaksikymmentä vuotta ennen eläkkeelle jäämistään.

Kurt oli taitava lehtitoimittaja, joka myös kuvasi itse. Hän haistoi uutiset ja löysi lukijoita kiinnostavan näkökulman. Hän oli aktiivinen keskustelija, mistä hänet muistetaan lämmöllä ja kiitollisuudella.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta