Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

JOURNALISTI
22.8.2019

Jukka Järvelä

Kirjoittaja on alaa vaihtanut toimittaja.

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset oli menossa painoon syksyisenä perjantaiaamuna vuonna 1997. Lehdessä oli vajaan puolen sivun juttureikä. Tuumailin porukoille, että mitäs jos se tanskalainen kadoksissa oleva kaksoispoliisimurhaaja olisikin Hämeenlinnassa. Kysytään poliisilta, miten asiaan tulisi varautua.

”Heh, Järvelän mielikuvitus leijuu taas omissa sfääreissään”, kuului vastaus. Reikä siis täytettiin jollakin Kanta-Hämeen talousnäkymiä kartoittavalla puffilla.

Lauantaina levisi tieto, että murhaaja oli otettu kiinni hämeenlinnalaisessa hotellissa. Suivaantuneena hain kameran ja kaahasin Vaakunaan. Kävelin sisälle ja aloin laukoa respasta yleiskuvia. Koin olevani urani huipulla, kun sain muutaman paparazzi-huudon.

Illemmalla kiiruhdin suihkusta avaamaan tv:n uutislähetystä. Siellä Hämeenlinnan poliisipomo kertoi, että murhasta epäiltyä lähdetään juuri siirtämään Helsinkiin. Asuin poliisitalon vieressä.

Sammutin valot, avasin verhot ja kas: sisäpihalla noin 35 metrin päässä odotti auto poliisimuurin ympäröimänä. Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle. Hetken kuluttua oranssiin puettu hahmo kävelytettiin autoon. Napsin kuvia sen minkä filmikameralla kerkesin. Sitten vaatetta päälle ja ihmettelemään, että olinko ainoa tuon talutuksen kuvannut.

Juttu kelpasi nyt lehteen. Myös tummahko kuva. Hesari ja iltapäivälehdetkin tsekkasivat negani, mutta totesivat ne julkaisukelvottomiksi.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta