Journalistiliiton valtuuston opiskelijaedustajat Vilma Ikola ja Ilmo Ilkka toivovat opiskelijajäsenmaksun halpenevan ja yksinkertaistuvan. Valtuusto käsittelee asiaa seuraavan kerran syksyllä.

”Se on aika monta Unicafe-lounasta vuodessa” – liitto pohtii opiskelijoille halvempaa jäsenmaksua

JOURNALISTI
6.6.2019

Marja Honkonen, teksti
Heli Saarela, kuva

Journalistiliitolla on hankaluuksia pitää kiinni opiskelijajäsenistä. Eronneet opiskelijat pitävät liittoa kalliina ja jäsenmaksun maksamista monimutkaisena. Liittoon liittyy vuosittain yli 200 opiskelijaa, mutta yli sata myös eroaa.

Liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää selvitti keväällä erojen syitä rekisteritietoihin ja sähköpostikyselyyn perustuen. Selvityksestä kävi ilmi, että opiskelijat erotetaan useimmin jäsenmaksurästien vuoksi. Yleensä eronneet opiskelijat ovat olleet jäseninä 1,5 vuotta eli juuri sen ajan, jona jäsenyys on ilmainen eikä rästimaksuja ole vielä karhuttu.

Kyselyssä moni kertoi eronneensa kalliin jäsenmaksun vuoksi ja siksi, ettei kokenut liiton palveluita hyödyllisiksi. Osa kyselyyn vastanneista myös koki, ettei ollut saanut apua ja tukea pätkä- ja silpputyöhön liittyvissä ongelmissa.

”Sellainen opiskelija ei todennäköisesti liity enää uudestaan sitten, kun valmistuu ja saa vakipaikan”, Kallionpää sanoo.

Ensimmäistä tutkintoaan suorittaville Journalistiliiton jäsenyys on ensimmäisen opiskeluvuoden ajan ilmainen. Sen jälkeen heillä on oikeus alennettuun 7,5 euron kuukausimaksuun opintojen ajan, kuitenkin korkeintaan 5,5 vuotta. Normaalisti jäsenmaksu on joko 1,4 prosenttia tuloista tai vähintään 15 euroa kuussa.

Työsuhteista työtä tekevä opiskelija voi liittyä työttömyyskassaan, jolloin jäsenmaksu on vähintään 15 euroa kuussa.

”Jos asiaan ei ole perehtynyt, jäsenmaksussa on aika monta eri muuttujaa”, Pirkanmaan Journalistien opiskelijaedustaja Ilmo Ilkka sanoo.

Hän pitää nykyistä maksua tarpeettoman monimutkaisena.

Akavalaisessa viestijöiden liitossa Viesti ry:ssä jäsenyys on maksuton päätoimisille opiskelijoille. Siihen verrattuna Journalistiliiton jäsenyys tuntuu kalliilta, Helsingin Seudun Journalistien (HSJ) opiskelijaedustaja Vilma Ikola sanoo.

”7,5 euron kuukausimaksu ei varmasti kuulosta työssä olevalle suurelta, mutta kun sen ajattelee lounaina opiskelijaravintolassa, se on aika monta 2,60 euron Unicafe-lounasta vuodessa”, Ikola vertaa.

 

Journalistiliitto on alkanut selvittää opiskelijajäsenmaksun yksinkertaistamista. 23. toukokuuta liiton valtuusto hyväksyi HSJ:n aloitteen, jossa liittoa pyydetään pohtimaan samalla myös maksun alentamista.

Valtuusto keskusteli myös siitä, miten luottamusmiehet voisivat tukea pätkätyöntekijöitä paremmin ja palvelevatko liiton yhdistysrajat uransa alussa olevia, jotka vaihtavat tiuhaan työpaikkaa.

Ilkka ja Ikola toivovat liiton panostavan opiskelijatoimintaan jatkossakin. Hyviä alkuja ovat olleet uusi opiskelijalähettiläs, kesätyökannanotot ja yhteistyö opiskelijajärjestöjen kanssa.

Mutta ne ovat vasta alkuja, Ikola muistuttaa.

”Pahinta on, jos vain puhutaan eikä tehdä mitään.”5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta