Marjo Ollikainen menee tekemään viestintää journalistin ärhäkkyydellä

Marjo Ollikainen on valittu Teknologiateollisuuden viestintäpäälliköksi. Hän aloittaa tehtävässä elokuun alussa ja vastaa Teknologiateollisuuden elinkeinopoliittisen vaikuttamisen viestinnästä. Ollikainen siirtyy tehtävään Talouselämän toimituspäällikön paikalta. Aiemmin hän on työskennellyt Akavan viestintäjohtajana ja toimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa.

JOURNALISTI
6.6.2019

Nina Erho, teksti
Liisa Takala, kuva

Mikä veti töihin Teknologiateollisuuteen?

Alan yritykset vastaavat yli puolesta Suomen viennistä. Ne ja alan korkeakoulut tuottavat uusia innovaatioita. Se on sairaan kiinnostavaa.

Mikä työnsi Talouselämästä?

Kun minut rekrytoinut päätoimittaja, työparini Emilia Kullas irtisanoutui, tuli vähän orpo olo. Kun kiinnostava paikka aukesi, tilaisuus teki varkaan.

Miten vaihdat ärhäkästä journalistista viestijäksi?

En näe ärhäkkyydessä hirveän isoa eroa. Pyrin tuottamaan sisältöjä journalistisin perustein myös viestijänä, ja journalistin ominaisuuksista on viestinnässä hyötyä. Fiksu työnantaja katsoo osaamista, ei sitä, miltä puolelta aitaa tullaan.

Mitä joudut uudessa työssä opettelemaan?

Uutta substanssia, mutta se on yksi syyni vaihtaa työpaikkoja. Vaikka olin vuosikaudet työmarkkinatoimittajana, vasta Akavassa opin todella ymmärtämään työehtosopimuksia ja järjestöjen motiiveja toiminnassaan.

Nimitysuutisessa kehuttiin mediasuhteitasi. Miten aiot hyödyntää entisiä kollegoja?

Tuttuihin on helppo ottaa yhteyttä ja esimerkiksi vinkata juttuaiheita. Koska tunnen toimitustyötä, en kuitenkaan soita juuri, kun lehti on menossa painoon tai aamukokouksen aikana.

Vastaat elinkeinopoliittisen vaikuttamisen viestinnästä. Mitä se tarkoittaa?

Vastuulleni tulevat muun muassa ympäristö, ilmasto, koulutuspolitiikka, EU-asiat ja investoinnit. Yritän viedä Teknologiateollisuuden ja sen jäsenyritysten viestiä mahdollisimman kirkkaasti mediaan, yhteistyökumppaneille, päättäjille ja vaikuttajille.

Miten saat teknologiaväen luopumaan sanoista resurssiniukkus ja investointiprosessi?

Suomensin asiantuntijakieltä jo Akavassa, jossa väänsin esimerkiksi juristien kanssa, kirjoitetaanko niin, että vastaanottajat ymmärtävät vaiko vain kollegat. Hyvä kysymys on aina, ymmärtäisivätkö vanhempasi tai isovanhempasi tämän.

Teknologiateollisuus on vuoroin rekrytoinut ja irtisanonut viestijöitä. Mitä mietit tästä?

Kaikki organisaatiot joutuvat välillä sopeuttamaan. Työpaikkaa vaihtaessa menen oppimaan uutta, en murehtimaan, miten siellä mahdollisesti käy.

Teknologiateollisuus sponsoroi MustReadille EU-kirjeenvaihtajan. Mitä ajattelet siitä?

Mielestäni muutkin kuin tiedotusvälineet voivat julkaista journalistisia sisältöjä, kunhan lukijalle on selvää, mikä julkaisija on. MustRead kommentoi tietysti omia sivujaan. Journalistien ei pitäisi olla keinoistaan mustasukkaisia vaan käyttää niitä itse ylivertaisesti.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Ulkoilen koiran kanssa, silitän kissaa, olen kahden tytön futismutsi, luen ja katson koukuttavia sarjoja.

Nina Erho

Marjo Ollikainen on valittu Teknologiateollisuuden viestintäpäälliköksi. Hän aloittaa tehtävässä elokuun alussa ja vastaa Teknologiateollisuuden elinkeinopoliittisen vaikuttamisen viestinnästä. Ollikainen siirtyy tehtävään Talouselämän toimituspäällikön paikalta. Aiemmin hän on työskennellyt Akavan viestintäjohtajana ja toimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta