Päätoimittaja Jenny Halvari haluaa paikallislehden kiinnostavan myös matkailijoita

Jenny Halvari, 35, on nimitetty Koillissanomien vastaavaksi päätoimittajaksi. Ennen nimitystä hän hoiti tehtävää vt:na vuoden alusta. Koillissanomien nykyään noin kahdentoista hengen toimituksessa vuonna 2012 aloittanut Halvari on työskennellyt lehdessä myös toimituspäällikkönä, toimitussihteerinä ja toimittajana. Toimittajana hän on työskennellyt myös Kalevassa, Kalajoki-lehdessä, Uudessa Rovaniemessä, Lapin Kansassa ja Koillis-Lapissa. Koulutukseltaan hän on medianomi (AMK).

JOURNALISTI
2.5.2019

Nina Erho, teksti

Miten päädyit Koillissanomien päätoimittajaksi?
Kun lehdelle tarvittiin vuodenvaihteessa vt. päätoimittaja, päätin tarttua tarjoukseen. Kun varsinainen paikka tuli sisäiseen hakuun, hain ja tulin valituksi. Päätoimittajana pääsen kehittämään itselleni tärkeää lehteä vielä lisää.

Miten aiot kehittää lehteä?
Kaleva Media osti Koillissanomat Joutsen Medialta viime vuonna, ja siirtyminen Kalevan teknisiin järjestelmiin jatkuu. Sisältöä kehitämme siltä pohjalta, mikä lukijoita analytiikan perusteella kiinnostaa: paikalliset uutiset, ihmisten tarinat, hauskuus ja huumori, luonto.

Miten suhde työkavereihin muuttuu pomoksi noustessa?
Toistaiseksi töissä on ollut yhtä hauskaa kuin ennen, mutta varmaan tulee tilanteita, joissa minun on katsottava asioita eri näkökulmasta. Silti olen enemmän ihmisten kuin asioiden johtaja. Juttelen muustakin kuin töistä ja kohtaan ihmiset kokonaisuuksina.

Miehesi on Koillissanomien valokuvaaja. ”Perhetyöpaikan” hyvät ja huonot puolet?
Voimme kulkea samalla kyydillä, ja järjestelyjä tehdessä molemmat tietävät tilanteen töissä ja kotona. Toisaalta kotiasiamme eivät voi kuormittaa työkavereita, eikä niitä hoideta töissä. Joskus yhteistä aikaa on vähän liikaa. Uusi huoneeni on tosin ihan eri päässä taloa kuin miehellä.

Koillissanomat on menestynyt verkkojuttujen tasa-arvomittauksissa. Miten tasa-arvotyö jatkuu?
Viime vuonna naisia oli noin 40 prosenttia. Sittemmin päivittäisissä luvuissa on ollut vahvaa naisenemmistöäkin. Siksi emme nyt erikseen painota naisten osuutta, jotta ei käy niin, että joissain aiheissa ei ole mieshaastateltavia ollenkaan.

Miten jaat toimituksen resurssit printin, verkon ja somen välillä?
Meillä on välillä ollut digitoimittaja, mutta nykyään koko toimitus tekee myös nettiä ja somea. On mahtavaa, että kaikki haluavat kokeilla, mikä verkossa vetää.

Millainen on paikallislehtien tulevaisuus?
Hyvä. Paikallisuus kiinnostaa, se näkyy somessa ja esimerkiksi Helsingin Sanomien paikallislehdeksi brändätyissä liitteissä. Toisaalta lukijamme ikääntyvät, ja ilmestymme muuttotappioalueella. On löydettävä uutta yleisöä esimerkiksi matkailijoista.

Olet kotoisin Oulusta mutta elät Kuusamossa. Miten jaat sympatiasi lännen ja idän välillä?
Juuret ovat Oulussa, mutta nykyisin sympatiani on idässä. Harmittaa esimerkiksi se, että Koillismaa ei saanut Oulun vaalipiiristä yhtään kansanedustajaa.

Mitä teet vapaa-ajalla?
Olen perheen kanssa, laskettelen ja liikun luonnossa. Kolmikuinen lapinporokoiran pentumme Ralli vie minua ulos työpäivän jälkeen.

Jenny Halvari, 35, on nimitetty Koillissanomien vastaavaksi päätoimittajaksi. Ennen nimitystä hän hoiti tehtävää vt:na vuoden alusta. Koillissanomien nykyään noin kahdentoista hengen toimituksessa vuonna 2012 aloittanut Halvari on työskennellyt lehdessä myös toimituspäällikkönä, toimitussihteerinä ja toimittajana. Toimittajana hän on työskennellyt myös Kalevassa, Kalajoki-lehdessä, Uudessa Rovaniemessä, Lapin Kansassa ja Koillis-Lapissa. Koulutukseltaan hän on medianomi (AMK).5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta