Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

JOURNALISTI
2.5.2019

Nina Erho, teksti
Heli Saarela, kuva

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Julkisessa keskustelussa esitetyistä EU-politiikkaan liittyvistä väitteistä moni on epätarkka. Havainto pohjautuu faktantarkistuksiin, joita journalismin opiskelijat 14 maasta ovat tehneet keväällä EU-vaaleihin liittyvässä EUfactcheck.eu-hankkeessa.

”Valtaosa väitteistä on arvioitu ’mostly true’ tai ’mostly false’ -kategoriaan”, sanoo Haaga-Helian opiskelijoita ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Suomessa on tarkistettu esimerkiksi Ville Niinistön (vihr.) twiitti hyönteiskadosta ja Antti Rinteen (sd.) haastattelulausunto harmaasta taloudesta – molemmat ”mostly true”. Kaikkiaan projektissa tarkistetaan noin 70 väitettä. Joukossa on poliitikkojen kannanottoja sekä asiantuntijoiden ja median väitteitä.

Järventaus arvioi osan epätarkkuuksista olevan ”inhimillisiä erehdyksiä”, joita syntyy, kun puhetta ja postauksia tuotetaan vauhdilla. Silti tavallista on sekin, että pyöristykset ja unohdukset noudattavat poliittista tarkoituksenmukaisuutta.

Projekti pyrkii estämään virheellisen tiedon leviämistä. Journalisteja se muistuttaa tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään vaikutelmia, joita otsikot tuottavat.

”Kun väitteiden esittäjiltä kysyttiin hankkeessa, mistä he olivat tietonsa saaneet, usein lähde oli toimittajan tekemä juttu”, Järventaus sanoo.

Lue lisää: eufactcheck.eu3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta