Hyvä juttu, ei kauppoja

JOURNALISTI
2.5.2019

Tuomo Pirttimaa, teksti

Kirjoittaja on Kuusamossa asuva vapaa toimittaja ja kuvaaja.

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Pohjoisen eräjuttuja kirjoittavana freenä innostuin aikanaan Jäämeren kuningasravuista. Kehittelin keväisen keikan Norjan vuonolle muutaman kaverin kanssa. Olimme kuulleet niksit, kuinka jättimäisiä rapuja saa pyydettyä rannalta virvelillä. Tiesin, ettei vapakalastukseen Jäämeressä Norjan rannoilla tarvita kalastuslupaa. Eksoottisen lähialuejutun arvelin kelpaavan vakituiselle ostajalle.

Reissu oli täydellinen. Se huipentui toukokuun alun yönä pidettyyn rapujuhlaan, kun keitimme rantakiville tehdyllä nuotiolla kymmenen litran kattilassa grillimakkaran paksuisia ravun saksia.

Muutamat paikalliset kävivät katselemassa puuhaamme. Heidän kertomastaan paistoi penseys kuningasrapua kohtaan: se on venäläisten istuttama haitallinen vieraslaji, joka syö meren pohjasta kaiken eteensä tulevan. Kyläläiset ehdottelivat meille tehokkaampia pyyntikeinoja, saisimme enemmän.

Kirjoitin jutun tuoreeltaan ja olin siihen tyytyväinen. Niin tekstissä kuin kuvissa eli vahvana lumihuippuisten vuorien ympäröimän vuonon toukokuinen yö ja allien alakuloinen huutelu.

Päätin tehdä pienen kainalon asian virallisesta puolesta. Tiedustelin sähköpostilla Finnmarkin kalastusviranomaiselta Jäämeressä kalastamisen ja rapujen pyynnin lakipykälistä. Vastaus oli kylmää kyytiä: kuningasrapujen pyytäminen on jyrkästi kielletty kaikilta muilta kuin ammattikalastajilta. Kun varmistelin vielä, että onhan turistille kalojen kalastaminen rannalta sallittua, vastaus oli töykeä: ”Kyllä, mutta miksi? Kalaa saa ostaa kalankäsittelylaitoksilta.”

Eipä kiinnostanut ostajaakaan valmis juttu laittomasta pyynnistä. Norjaan tiedoksi, että rikos on vanhentunut.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta