Jukka Koivulan, 32, mielestä Jyväskylän kaltaiset yliopistokaupungit häviävät siinä, etteivät työllistä kouluttamiaan toimittajia niin hyvin kuin voisivat. Itse hän muutti Jyväskylään reilu neljä vuotta sitten Maaseudun Tulevaisuuden aluetoimittajaksi.

Yli tuhat kolmekymppistä katosi

Vanheneva ala

Journalistiliiton jäsenistössä suurin ikäryhmä ovat 60 vuotta täyttäneet, joita on 35 prosenttia. Heidän määränsä on kasvanut 27 prosenttia sitten vuoden 2011. Eläkkeellä jäsenistä on 28 prosenttia.

Elinkeinoelämän palkkatilastossa lehdistön toimituksellisen henkilöstön suurin ikäryhmä ovat 50–59-vuotiaat, joita oli 31 prosenttia vuonna 2017. Suhteellisesti eniten on kasvanut yli 60-vuotiaiden ikäryhmä.

Viime vuonna Journalistiliiton jäsenmäärä laski 1,8 prosenttia. Liittoon kuului vuoden lopussa 14 311 jäsentä.

JOURNALISTI
28.3.2019

Marja Honkonen, teksti
Mikko Vähäniitty, kuva

Kolmekymppisissä on käynyt media-alalla kato, kertovat Journalistiliiton ja työnantajien tilastot. Taantuma teki alalle tulosta vaikeaa.

Kolmekymppisissä on käynyt media-alalla kato, kertovat Journalistiliiton ja työnantajien tilastot.

Journalistiliiton 30–39-vuotiaiden jäsenten määrä väheni vuosina 2011–2018 37 prosenttia. Viime vuoden lopussa heitä oli lähes 1 400 vähemmän kuin aiemmin.

Taantuma teki monelle uran alun hankalaksi, Journalistiliiton palvelujohtaja Simon Huldén arvioi. Vuoden 2008 jälkeen alalta on kadonnut yli tuhat työpaikkaa. Uusia ei ole juuri syntynyt, sillä mediatalous ei ole kohentunut noususuhdanteesta huolimatta.

Kaikkiaan liiton jäsenmäärä on kutistunut 8,7 prosenttia. Jäseniä on aiempaa vähemmän lähes kaikissa ikäryhmissä. Ainoastaan 60 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa. Heitä on yli tuhat enemmän kuin aiemmin.

30–39-vuotiaita on kuitenkin kadonnut liiton tilastoista eniten. Ennen liiton toiseksi suurin ikäryhmä on kutistunut toiseksi pienimmäksi, 16,5 prosenttiin koko jäsenistöstä. Työsuhteisista jäsenistä kolmikymppisiä on neljännes.

 

Sama kato näkyy Ylen tilastoissa. Ylessä toimituksellista työtä tekevien 30–39-vuotiaiden määrä väheni 35 prosenttia vuosina 2011–2018. Toimituksellisen henkilöstön määrä on ylipäätään vähentynyt ja keski-ikä noussut.

Suhteessa muihin yleläisiin kolmikymppisten osuus on pienentynyt 30 prosentista 21 prosenttiin.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen mukaan parasta olisi, jos toimitus olisi tasapainoinen niin ikä- kuin sukupuolijakauman puolesta. Hän ei kuitenkaan ole asiasta kovin huolissaan.

”Toki aihekirjoa pitää silmäillä. Jos joku ikäluokka on heikommin edustettu, jääkö tiettyjä aiheita käsittelemättä? Sellaista en ole vielä havainnut”, Jokinen pohtii.

Myös työnantajien Elinkeinoelämän keskusliiton tilastot kertovat kolmikymppisten kadosta. EK:n vuoden 2017 palkkatilaston mukaan 30–39-vuotiaiden osuus lehdistön toimituksellisesta henkilöstöstä oli 25 prosenttia, kun se vuonna 2011 oli 29 prosenttia. Etenkin 30–34-vuotiaiden osuus on pienentynyt.

”Varmasti toimituksiin mielellään rekrytoidaan nuoria, mutta koko tämän vuosikymmenen ajan lehtien vaikea taloustilanne on jarruttanut tätä uusiutumista”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo.

 

Journalistiliiton tilaston perusteella kolmikymppisiä on suhteessa eniten töissä pääkaupunkiseudulla ja Ahvenanmaalla, vähiten Keski-Pohjanmaalla ja Hämeessä. Jopa maakunnissa, joissa tarjotaan alan koulutusta, on melko vähän kolmekymppisiä, työsuhteessa olevia jäseniä. Opiskelijat muuttavat töiden perässä muualle.

Se on seurausta maakuntalehtien linjauksista, arvioi Keski-Suomen Journalistien puheenjohtaja Jukka Koivula.

”Joissakin mediataloissa tuntuu olevan vallalla ajattelu, että työsuhteet ovat lähtökohtaisesti määräaikaisuuksia ja tarvittaessa töihin tulevan tehtäviä”, Koivula sanoo.

”On mediataloja, joista on mahdotonta saada vakituista työtä, vaikka hoitaisi hommansa kuinka hyvin.”

Koivula toivoisi, että maakuntalehdet katsoisivat ”aivovuodon” vuoksi itseään peiliin. Jääjiä olisi, jos olisi paikkoja.

”Minusta olisi tärkeää, että työikäiset, osaavat journalistit voisivat rakentaa elämänsä myös maakuntaan”, hän sanoo.

 

Töiden väheneminen toimituksissa ei ole osunut vain uusiin journalisteihin. Journalistiliiton jäsenien väheneminen kertoo myös, että alaa on vaihdettu.

”Työllisyystilanne ei ole mitenkään helppo, ja viestinnän ja markkinoinnin puolelle on valunut porukkaa. Onneksi osa heistä on jäänyt jäseniksi”, Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen puheenjohtaja Eveliina Salomaa arvioi tilannetta alueellaan.

Salomaan mukaan yhdistyksen jäsenmäärä on toisaalta viime vuosina pysynyt melko tasaisena.

Ammattiyhdistyksiin kuuluvien työtekijöiden määrä on Suomessa ylipäätään laskenut koko 2000-luvun ajan. Työ- ja elinkeinoministeriön maaliskuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan vuoden 2017 lopussa järjestäytymisaste oli enää 60 prosenttia.

Työnantajat eivät toistaiseksi kiirehdi huolestumaan siitä, että toimittajia karkaa muille aloille. Ylen Jokisen mukaan aluetoimitusten työpaikkoihin on riittänyt hyviä hakijoita, vaikka heitä onkin yleensä pääkaupunkiseutua vähemmän.

Holmbergin mukaan on terve ilmiö, että ihmiset liikkuvat alalta ja paikkakunnalta toiselle.

”Toimivan demokratian kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää, että alue- ja paikallislehdistö säilyy päätöksenteon seuraajana ja raportoijana koko maassa.”

Vanheneva ala

Journalistiliiton jäsenistössä suurin ikäryhmä ovat 60 vuotta täyttäneet, joita on 35 prosenttia. Heidän määränsä on kasvanut 27 prosenttia sitten vuoden 2011. Eläkkeellä jäsenistä on 28 prosenttia.

Elinkeinoelämän palkkatilastossa lehdistön toimituksellisen henkilöstön suurin ikäryhmä ovat 50–59-vuotiaat, joita oli 31 prosenttia vuonna 2017. Suhteellisesti eniten on kasvanut yli 60-vuotiaiden ikäryhmä.

Viime vuonna Journalistiliiton jäsenmäärä laski 1,8 prosenttia. Liittoon kuului vuoden lopussa 14 311 jäsentä.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta