Tähtien määrä katosi puolueen nimestä

JOURNALISTI
28.3.2019

Ville Eloranta

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

Vanhoilla puolueilla on teksteissä vakiintuneet käyttönimensä ja lyhenteensä, mutta toimiiko sama ”aakkosmankeli” uusilla, pohtii Ville Eloranta.

Kielitoimisto pääsi yllättämään.

Helsingin Sanomien toimituksessa oli eduskuntavaalien alla pohdittu muun muassa sitä, miten Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liikkeeseen viitattaisiin teksteissä.

Vanhoilla puolueilla on vakiintuneet käyttönimensä ja lyhenteensä. Käyttönimi tarkoittaa, että esimerkiksi Kansallista Kokoomusta kutsutaan yleensä vain kokoomukseksi ja Suomen Keskustaa keskustaksi. Samalla alkukirjain pienenee.

Suositus ei ole pelkkä lehdistön oikku vaan noin 50 vuotta vanha kielenhuollon normi. Aakkosmankeliin ovat yhtenäisyyden säilyttämiseksi joutuneet myös muun muassa perussuomalaiset ja vasemmistoliitto, vaikka nimet eivät lyhenekään.

Suositusta on välillä ehdotettu kumottavaksi. Tällöin tekstissä voisi tehdä selvän eron vaikkapa Perussuomalaisten (puolue) ja perussuomalaisten (jäsenet) välille. Vakiintuneisuus on silti pitänyt ohjeen voimassa.

Hiljattain päivitetty Kielitoimiston ohjeisto esitteli viimein Seitsemän tähden liikkeen käyttönimen – pelkkä tähtiliike. Myöskään puoluekannan lyhenteessä ei ole alussa s:ää, vaan se on tl.

Moni virallinen nimi hahmottuisi jo sellaisenaan melko helposti ryhmittymäksi, vaikka alkukirjain olisi pieni. Suosituksen mekaaninen soveltaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa outouksia. Esimerkiksi kirjoitusasut muutos 2011 ja köyhien asialla olisivat kyllä olleet normin mukaisia, mutta mahtoiko niitä käyttää kukaan.

Jää nähtäväksi, muuttuuko Liike Nyt lopulta puolueeksi. Muotoilu liike nyt voisi johtaa erikoisiin tulkintoihin, eikä taivutusmuotojen rakentaminen yleensä taipumattomasta nyt-sanasta ole ihanteellista.

Sininen tulevaisuus oli nokkela ja ilmoitti hyvissä ajoin, että käyttönimeksi sopii siniset. Kielitoimisto ei itse asiassa tainnut keksiä tähtiliikettäkään tyhjästä: puolueen blogissa sitä on käytelty viime elokuusta lähtien.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta