Terveystiedon toimittaja

Anne Lahnajärvi, 55, aloittaa 23. huhtikuuta Mediuutisten päätoimittajana. Lehti on Alma Talentin kustantama terveydenhuollon uutis- ja ajankohtaismedia alan ammattilaisille ja päättäjille. Lahnajärvi siirtyy tehtävään sanomalehti Uusimaan vastaavan päätoimittajan paikalta Porvoosta. Aiemmin hän on toiminut Tamperelaisen päätoimittajana sekä journalistisissa kehitystehtävissä Lehtiyhtymä- ja Keskisuomalainen-konserneissa.

JOURNALISTI
28.3.2019

Nina Erho, teksti

Uusi päätoimittaja Anne Lahnajärvi haluaa Mediuutisten tuottavan lääkäreiden puheenaiheet.

Mikä veti päätoimittajaksi Mediuutisiin?

Innostus lääketieteeseen. Se on loputtoman kiinnostava alue, joka muuttuu ja kehittyy koko ajan.

 

Mikä on suhteesi lääketieteeseen?

Minulla on mielenterveyshoitajan koulutus ja olen lukenut Mediuutisia paljon. Ala on kiinnostanut, vaikken ole enää hoitotyössä.

 

Miksi ryhdyit toimittajaksi?

Minulla on aina ollut kova tarve hankkia ja välittää tietoa. Vuosituhannen vaihteessa mielenterveyspotilaiden hoidossa tapahtui pääkaupunkiseudulla paljon muutoksia ja säästöjä. Silloin lähdin opiskelemaan viestintää, myös halusta vaikuttaa.

 

Miksi sinut valittiin Mediuutisten päätoimittajaksi?

Lehti järjestää paljon tapahtumia. Valintaan vaikutti se, että olen ollut perustamassa tapahtuma-alan ammattilehteä Eventoa ja aloittanut Uusimaassa tapahtumatuotannon. Myös terveydenhuollon koulutuksella oli merkitystä, ja muutkin näytöt kuulemma riittivät.

 

Nimitysuutinen kehui näyttöjäsi median muutosjohtamisesta. Mitä aiot muuttaa?

Haluan kehittää lehteä. Haluan, että se on lääkäreiden puheenaihe ja että he haluavat näkyä siinä. Siihen päästään, kun lehdessä on työn kannalta tärkeää uutta tietoa.

 

Tärkeimmät oppisi paikallisten lehtien johtamisesta?

Sisällön kehittäminen on ainoa tapa pärjätä kilpailussa. Toimituksen pitää tietää työnsä tavoitteet: mikä sisältö on kohderyhmälle oikeaa ja mitä kultakin odotetaan.

 

Mitä uutta sinun täytyy opetella?

Lehden ja tilaisuuksien vetäminen on tuttua, mutta lääketieteeseen joudun perehtymään. Se menee koko ajan eteenpäin, enkä ole aiemmin tehnyt lääkäreille ammattilehteä.

 

Olet vaihtanut yleisöltään pienempään ja pienempään lehteen. Miksi?

Lukijamäärien kasvattaminen on mielenkiintoinen haaste. Olen haasteisiin tarttuja ja innostuja. Haluan myös oppia lisää tapahtumien teosta, josta Mediuutisilla on kokemusta pitkältä ajalta.

 

Mediuutiset järjestää tapahtumia yhteistyössä lääkefirmojen kanssa. Miten se sopii yhteen journalismin kanssa?

Lehden tapahtumilla on sponsoreita myös täällä Porvoossa. Ammattimainen toimitus huolehtii siitä, että asiat esitetään lehdessä riippumattomasti.

 

Sinulla on Mediuutisissa vähemmän alaisia kuin Uusimaassa. Vaikuttaako se esimiestyöhön?

Uskon, että samat lainalaisuudet pätevät ihmisten johtamisessa. Tärkeintä on läsnäolo, vaivaton vuorovaikutus ja se, että kunkin vahvuudet ovat oikein käytössä.

 

Mitä teet vapaa-ajalla?

Ulkoilen koiran kanssa, rehkin kuntosalilla, laskettelen, purjehdin ja kuuntelen äänikirjoja. Kun vapaa-aika on vähissä, se pitää käyttää tehokkaasti.

Anne Lahnajärvi, 55, aloittaa 23. huhtikuuta Mediuutisten päätoimittajana. Lehti on Alma Talentin kustantama terveydenhuollon uutis- ja ajankohtaismedia alan ammattilaisille ja päättäjille. Lahnajärvi siirtyy tehtävään sanomalehti Uusimaan vastaavan päätoimittajan paikalta Porvoosta. Aiemmin hän on toiminut Tamperelaisen päätoimittajana sekä journalistisissa kehitystehtävissä Lehtiyhtymä- ja Keskisuomalainen-konserneissa.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta