Terveystiedon toimittaja

Anne Lahnajärvi, 55, aloittaa 23. huhtikuuta Mediuutisten päätoimittajana. Lehti on Alma Talentin kustantama terveydenhuollon uutis- ja ajankohtaismedia alan ammattilaisille ja päättäjille. Lahnajärvi siirtyy tehtävään sanomalehti Uusimaan vastaavan päätoimittajan paikalta Porvoosta. Aiemmin hän on toiminut Tamperelaisen päätoimittajana sekä journalistisissa kehitystehtävissä Lehtiyhtymä- ja Keskisuomalainen-konserneissa.

JOURNALISTI
28.3.2019

Nina Erho, teksti

Uusi päätoimittaja Anne Lahnajärvi haluaa Mediuutisten tuottavan lääkäreiden puheenaiheet.

Mikä veti päätoimittajaksi Mediuutisiin?

Innostus lääketieteeseen. Se on loputtoman kiinnostava alue, joka muuttuu ja kehittyy koko ajan.

 

Mikä on suhteesi lääketieteeseen?

Minulla on mielenterveyshoitajan koulutus ja olen lukenut Mediuutisia paljon. Ala on kiinnostanut, vaikken ole enää hoitotyössä.

 

Miksi ryhdyit toimittajaksi?

Minulla on aina ollut kova tarve hankkia ja välittää tietoa. Vuosituhannen vaihteessa mielenterveyspotilaiden hoidossa tapahtui pääkaupunkiseudulla paljon muutoksia ja säästöjä. Silloin lähdin opiskelemaan viestintää, myös halusta vaikuttaa.

 

Miksi sinut valittiin Mediuutisten päätoimittajaksi?

Lehti järjestää paljon tapahtumia. Valintaan vaikutti se, että olen ollut perustamassa tapahtuma-alan ammattilehteä Eventoa ja aloittanut Uusimaassa tapahtumatuotannon. Myös terveydenhuollon koulutuksella oli merkitystä, ja muutkin näytöt kuulemma riittivät.

 

Nimitysuutinen kehui näyttöjäsi median muutosjohtamisesta. Mitä aiot muuttaa?

Haluan kehittää lehteä. Haluan, että se on lääkäreiden puheenaihe ja että he haluavat näkyä siinä. Siihen päästään, kun lehdessä on työn kannalta tärkeää uutta tietoa.

 

Tärkeimmät oppisi paikallisten lehtien johtamisesta?

Sisällön kehittäminen on ainoa tapa pärjätä kilpailussa. Toimituksen pitää tietää työnsä tavoitteet: mikä sisältö on kohderyhmälle oikeaa ja mitä kultakin odotetaan.

 

Mitä uutta sinun täytyy opetella?

Lehden ja tilaisuuksien vetäminen on tuttua, mutta lääketieteeseen joudun perehtymään. Se menee koko ajan eteenpäin, enkä ole aiemmin tehnyt lääkäreille ammattilehteä.

 

Olet vaihtanut yleisöltään pienempään ja pienempään lehteen. Miksi?

Lukijamäärien kasvattaminen on mielenkiintoinen haaste. Olen haasteisiin tarttuja ja innostuja. Haluan myös oppia lisää tapahtumien teosta, josta Mediuutisilla on kokemusta pitkältä ajalta.

 

Mediuutiset järjestää tapahtumia yhteistyössä lääkefirmojen kanssa. Miten se sopii yhteen journalismin kanssa?

Lehden tapahtumilla on sponsoreita myös täällä Porvoossa. Ammattimainen toimitus huolehtii siitä, että asiat esitetään lehdessä riippumattomasti.

 

Sinulla on Mediuutisissa vähemmän alaisia kuin Uusimaassa. Vaikuttaako se esimiestyöhön?

Uskon, että samat lainalaisuudet pätevät ihmisten johtamisessa. Tärkeintä on läsnäolo, vaivaton vuorovaikutus ja se, että kunkin vahvuudet ovat oikein käytössä.

 

Mitä teet vapaa-ajalla?

Ulkoilen koiran kanssa, rehkin kuntosalilla, laskettelen, purjehdin ja kuuntelen äänikirjoja. Kun vapaa-aika on vähissä, se pitää käyttää tehokkaasti.

Anne Lahnajärvi, 55, aloittaa 23. huhtikuuta Mediuutisten päätoimittajana. Lehti on Alma Talentin kustantama terveydenhuollon uutis- ja ajankohtaismedia alan ammattilaisille ja päättäjille. Lahnajärvi siirtyy tehtävään sanomalehti Uusimaan vastaavan päätoimittajan paikalta Porvoosta. Aiemmin hän on toiminut Tamperelaisen päätoimittajana sekä journalistisissa kehitystehtävissä Lehtiyhtymä- ja Keskisuomalainen-konserneissa.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta