Journalisti täyttää huhtikuussa 95 vuotta. ”Vuosien saatossa lehti on muuttunut järjestökentän rasahdusten raportoijasta koko median, journalismin ja viestintäalan suuntaa kommentoivaksi ja muokkaavaksi voimaksi”, sanoo päätoimittaja Maria Pettersson.

Journalistin paperiversio uudistui, verkkolehti uudistuu seuraavaksi

JOURNALISTI
28.3.2019

Nina Erho, teksti
Journalistin arkisto, kuvat

Päätoimittaja Maria Pettersson lupaa alan syvällistä arviointia ja reilua mediakritiikkiä.

Journalisti on uudistunut. Uudistuksessa on huomioitu lukijoiden näkemyksiä, joita Maria Pettersson kysyi ensimmäisessä päätoimittamassaan Journalistissa viime elokuussa.

”Meiltä kaivattiin lisää syvällistä pohdintaa alan asioista ja reilua mediakritiikkiä vastapainoksi internetin huutelulle. Toisaalta toivottiin nopeaa uutisointia ja kannanottoja alan ajankohtaisista tapahtumista”, Pettersson sanoo.

Pohdinnan lisäämiseen sopii printti, nopeaan reagointiin verkko. Journalistin verkkosivujen uudistaminen alkaa printin uudistuksen valmistuttua.

”Kokonaisuus kattaa sekä alan ilmiöt että työn tekemiseen liittyvät kysymykset. Pysyvää on myös, että Journalisti on laadukkaan median ja Journalistiliiton jäsenten asialla.”

Yksi uudistuksen tavoitteista on vahvistaa liiton jäsenistön moninaisuuden näkymistä lehdessä.

”Olemme löysänneet yksityiskohtaisesta konseptoinnista, jotta kaikelle kiinnostavalle löytyy lehdestä sopiva tila”, Pettersson sanoo.

Uusiin palstoihin kuuluu Väite, jossa keskustellaan alan tilasta ja suunnasta. Näinkö on? kysyy alan toimijoilta kysymyksiä, joita vain Journalisti voi kysyä. Tutkittua erittelee alan uutta tutkimusta, ja Kalenteri kokoaa liiton ja sen jäsenyhdistysten tapahtumat.

Uusiin kolumnisteihin kuuluu toimittaja Susanna Kuparinen, joka käsittelee median ja yhteiskunnan suhdetta. Työelämän kysymyksistä kirjoittavat liiton asiantuntijat.

Kannessa nähdään vaihtuvien valokuvaajien ja kuvittajien työn lisäksi graafikko Emmi Niemisen piirroksia.

Vuoden alusta Journalisti on ilmestynyt neljän viikon välein aiemman kolmen sijaan. Uudistunut lehti on aiempaa paksumpi ja isompi.

Uusi visuaalinen ilme on ulkoasutoimittaja Heli Saarelan käsialaa.

”Kun mennään aikakauslehtimäisempään suuntaan, jutut tarvitsevat enemmän tilaa. Elementtejä on karsittu ja kokonaisuutta selkeytetty. Kuvat ovat edelleen isossa roolissa. Uusiin palstoihin kuuluu Fokus, jossa kerrotaan kuvin jäsenistön arjesta”, Saarela sanoo.

”Edellisessä lukijatutkimuksessa Journalistiin kaivattiin enemmän väriä, ja myös sen olemme huomioineet.”1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta