Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki, 42, aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä, joka jaetaan kerran viikossa Haapajärvellä, Kärsämäellä, Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä 9 500 talouteen. Aiemmin hän oli freelancetoimittaja. Koulutukseltaan Kangas-Viljamäki on valokuvaaja ja lähihoitaja. Selänteessä työskentelee päätoimittaja ja myyntineuvottelija.

JOURNALISTI
28.2.2019

Marja Honkonen, teksti

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Olet Selänteen pitkäaikainen freelancetoimittaja ja vakituuraaja. Miltä tuntui tulla valituksi päätoimittajaksi?

Hyvältä tietenkin. Ihmisten vastaanotto on ollut lämmin. Siitä pitää olla kiitollinen.

 

Lupaat lisätä lehteen iloa ja naurua. Miten?

Se onnistuu persoonalla ja juttuvalinnoilla. Ei linja hirveän paljon muutu, mutta ehkä tuon esille enemmän ihmisiä. Eikä asioita tarvitse katsoa aina synkistä kulmista.

 

Mikä on lehdelle suurin haaste?

Saada monen ikäisiä lukijoita ja lukijat pysymään. Nuoret eivät oikein tahdo tarttua printtiin.

 

Selänne on osa Keski-Pohjanmaan Kirjapainon lehtiperhettä. Millaista on yhteistyö muiden kanssa?

Hyvin monipuolista. Olemme jatkuvasti yhteydessä, vaihdamme juttuja ja pidämme Skype-kokouksia. Digitaalisuus on lisännyt yhteistyötämme entisestään. Kun olen itse ollut tässä mukana kauan ”kylkiäisenä”, kaikki ovat tuttuja.

 

Miten syntyy hyvä suhde freelancereihin?

Freelancer on pidettävä osana porukkaa ja välit häneen hyvänä, siitä se lähtee. Päätoimittajan pitää kuunnella sitä toistakin puolta.


Onko paikallislehti aina alueensa asialla?

Kyllä. Kenen muunkaan asialla voisimme olla kuin omien ihmisten?


Onko ilmaisjakelulehden vaikea olla kriittinen paikallisia mainostajia kohtaan?

Joskus ehkä, mutta asiat pitää ottaa asioina. Ja kaikkihan riippuu siitä, miten asiat esitetään. En ole oman urani aikana koskaan joutunut ainakaan kovin hankalaan välikäteen.


Opiskelit alunperin lähihoitajaksi. Miten sinusta tuli toimittaja?

Vahingossa! Selänne oli juuri perustettu, kun olin kuopukseni kanssa äitiyslomalla vuonna 2010. Etsin vanhempainvapaalle pientä rahoitusta. Kirjoitin Selänteen päätoimittajalle pienen pätkän tekstiä ja kysyin, tarvitsetteko apua. Siitä se lähti.

 

Miksi halusit myös valokuvauksen ammattitutkinnon?

Valokuvaus on kiinnostanut minua aina. Yrittäjänä halusin kirjoittamisen vastapainoksi tehdä enemmän kuvaustyötä. Minulla oli valokuvaamokin. Valokuvaus kuuluu myös päätoimittajan työnkuvaan.

 

Teit vuosikymmenen verran mielenterveystyötä. Mitä se antoi journalismiin?

Kykyä tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Ymmärrän myös terveydenhuollon puolta syvemmin. Siellä on paljon toimintatapoja ja työyhteisön hierarkiaa, jotka eivät välttämättä aukea ulkopuolisille.

Satu Kangas-Viljamäki, 42, aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä, joka jaetaan kerran viikossa Haapajärvellä, Kärsämäellä, Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä 9 500 talouteen. Aiemmin hän oli freelancetoimittaja. Koulutukseltaan Kangas-Viljamäki on valokuvaaja ja lähihoitaja. Selänteessä työskentelee päätoimittaja ja myyntineuvottelija.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta