Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Satu Kangas-Viljamäki, 42, aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä, joka jaetaan kerran viikossa Haapajärvellä, Kärsämäellä, Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä 9 500 talouteen. Aiemmin hän oli freelancetoimittaja. Koulutukseltaan Kangas-Viljamäki on valokuvaaja ja lähihoitaja. Selänteessä työskentelee päätoimittaja ja myyntineuvottelija.

JOURNALISTI
28.2.2019

Marja Honkonen, teksti

Olet Selänteen pitkäaikainen freelancetoimittaja ja vakituuraaja. Miltä tuntui tulla valituksi päätoimittajaksi?

Hyvältä tietenkin. Ihmisten vastaanotto on ollut lämmin. Siitä pitää olla kiitollinen.

 

Lupaat lisätä lehteen iloa ja naurua. Miten?

Se onnistuu persoonalla ja juttuvalinnoilla. Ei linja hirveän paljon muutu, mutta ehkä tuon esille enemmän ihmisiä. Eikä asioita tarvitse katsoa aina synkistä kulmista.

 

Mikä on lehdelle suurin haaste?

Saada monen ikäisiä lukijoita ja lukijat pysymään. Nuoret eivät oikein tahdo tarttua printtiin.

 

Selänne on osa Keski-Pohjanmaan Kirjapainon lehtiperhettä. Millaista on yhteistyö muiden kanssa?

Hyvin monipuolista. Olemme jatkuvasti yhteydessä, vaihdamme juttuja ja pidämme Skype-kokouksia. Digitaalisuus on lisännyt yhteistyötämme entisestään. Kun olen itse ollut tässä mukana kauan ”kylkiäisenä”, kaikki ovat tuttuja.

 

Miten syntyy hyvä suhde freelancereihin?

Freelancer on pidettävä osana porukkaa ja välit häneen hyvänä, siitä se lähtee. Päätoimittajan pitää kuunnella sitä toistakin puolta.


Onko paikallislehti aina alueensa asialla?

Kyllä. Kenen muunkaan asialla voisimme olla kuin omien ihmisten?


Onko ilmaisjakelulehden vaikea olla kriittinen paikallisia mainostajia kohtaan?

Joskus ehkä, mutta asiat pitää ottaa asioina. Ja kaikkihan riippuu siitä, miten asiat esitetään. En ole oman urani aikana koskaan joutunut ainakaan kovin hankalaan välikäteen.


Opiskelit alunperin lähihoitajaksi. Miten sinusta tuli toimittaja?

Vahingossa! Selänne oli juuri perustettu, kun olin kuopukseni kanssa äitiyslomalla vuonna 2010. Etsin vanhempainvapaalle pientä rahoitusta. Kirjoitin Selänteen päätoimittajalle pienen pätkän tekstiä ja kysyin, tarvitsetteko apua. Siitä se lähti.

 

Miksi halusit myös valokuvauksen ammattitutkinnon?

Valokuvaus on kiinnostanut minua aina. Yrittäjänä halusin kirjoittamisen vastapainoksi tehdä enemmän kuvaustyötä. Minulla oli valokuvaamokin. Valokuvaus kuuluu myös päätoimittajan työnkuvaan.

 

Teit vuosikymmenen verran mielenterveystyötä. Mitä se antoi journalismiin?

Kykyä tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Ymmärrän myös terveydenhuollon puolta syvemmin. Siellä on paljon toimintatapoja ja työyhteisön hierarkiaa, jotka eivät välttämättä aukea ulkopuolisille.

Satu Kangas-Viljamäki, 42, aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä, joka jaetaan kerran viikossa Haapajärvellä, Kärsämäellä, Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä 9 500 talouteen. Aiemmin hän oli freelancetoimittaja. Koulutukseltaan Kangas-Viljamäki on valokuvaaja ja lähihoitaja. Selänteessä työskentelee päätoimittaja ja myyntineuvottelija.2 2019
Arkisto
Suomenmaan Pekka Pohjolainen ja Demokraatin Johannes Ijäs Eduskuntatalon mediatiloissa. Toimittajat kiittelevät talon työskentelyolosuhteita.

Politiikkaa 24/7

Vaalikeväänä käyvät kuumina sekä poliitikot että puoluelehdet. ”Aatteellisissa mutta itsenäisissä” lehdissä työpaikan tulevaisuuden saattaa ratkaista vaalitulos tai viestintätuen uudelleenjärjestely. Journalisti seurasi Demokraatin ja Suomenmaan toimittajien päivää eduskunnassa.

Peili konfliktille

Pertti Pesosen dokumentin televisioesitys sensuroitiin Venezuelassa. Espanjassa somekohina alkoi Katalonian poliittisia vankeja käsittelevästä dokumentista.

Kalevan palkaton harjoittelu kummastuttaa

Ilmaista harjoittelijaa etsii usein järjestö tai pieni yritys, ei suuri lehtitalo. Kesäsijaisia palkataan kuten aiemminkin.

Mihin ylioppilaslehtiä tarvitaan?

Suomen lehdistössä on meneillään uuvuttava samankaltaistumiskehitys. Omistus keskittyy, samoin uutistuotanto. Tällaisessa ilmapiirissä soisi edes omaäänisten ylioppilaslehtien menestyvän, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Meidän puolesta kyselijät

Tiia Rantanen ja Anna Karhunen ovat ystäviä, joista tuli työkavereita. Läheisyydestä on hyötyä, kun työ on jutustella noloista aiheista kaiken kansan kuullen.

Sexualbrotten, som blev en invandringsdebatt

De stora finländska medierna utmärkte sig inte i rapporteringen om sexualbrotten i Uleåborg. Det säger professor och medieforskare Anu Koivunen, som analyserat en del av materialet.

Sanonta on Antti Grundsténin mielestä ärsyttävä mutta hänen tekemisen tapaansa hyvin kuvaava. Kuva otettiin A-lehtien studiolla ”rakennusnurkassa”, jossa Grundstén tapaa nojailla tikkaisiin ja miettiä seuraavia kuvauksia lavastaja Tuomas Norteman kanssa.

Yllätyksiä olla pitää

Imagen AD Antti Grundstén on valmis perustelemaan haastateltaville, miksi jutun kuvat ovat juuri sellaiset kuin ovat.

Sankari ja nolla

Matti Nykäsen viimeinen palvelus medialle oli tarjota kierros itsetutkiskelua. Enää tuskin tulee julkkista, joka saisi synkän puolensa samaan tapaan anteeksi, sanoo kulttuurihistorian tutkija.

Vaikka kaikki laukut ovat Emmi Tuomistolle käyttöesineitä, Louis Vuittoneitaan hän ei viskaa auton lattialle tai anna koiriensa Ollin ja Mimin talloa. Vuittonin ruudullisen ”Alman” hän hankki marraskuussa, etualan ”Neverfullin” vuodelta 2011 ihan hiljattain.

Liekeissä laukuista

Emmi Tuomisto osti viime vuonna 16 laukkua. Silti arjen juhlaksi riittää myös ihanuuksien bongailu netistä ja toisten olkapäiltä.

Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Kati Koivikko on ollut Sanoma Prolla 11 vuotta. Entisestä kuvatoimittajasta on tullut ”hybridituotteiden” tekijä. ”Oman työn aikatauluttamista vaaditaan aiempaa enemmän, mutta minusta on ihana ajatella isoja kokonaisuuksia.”

Kuvin kiinni ajassa

Oppimateriaalikuvittamisen rima on noussut, väittää visualisti Kati Koivikko. ”Aapinen on herkin tuote”, hän sanoo.

Liitto vei oikeuteen 50 riitaa

Vanhin liiton viime vuonna selvittämä riita sai alkunsa vuonna 2013.

Aina ei mene putkeen

”Usein kaikki menee kuvauskeikalla putkeen. Joskus taas ei mene.” Lauri Rotko kertaa kolumnissaan kolme klassikkoa.

Ontuva taleban

Kun poliitikkojen sanomisista kerrotaan, avattakoon riittävästi, millaista myrkkyä sanat ovat syöneet, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Hullun hommaa

Ajattelin että jestas; nyt on aamiaisaika ja minä könyän 300 metrin syvyydessä ikiroudan alla seuranani ventovieras kaivosmies, kirjoittaa Maria Paldanius.

Painavia rivejä johtamisesta

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Vem visar vägen i klimatjournalistiken?

Kan ett mediehus på en sida uppmana till större och fler åtgärder för att minska klimatavtrycket och på en annan uppmana samma läsare att resa iväg på en nöjesresa till andra sidan jorden, frågar Lina Laurent.

Klimatkris och bränder när svenska Gräv firar 30 år

Affischnamnet är Martha Mendoza från AP. Som vanligt kommer det att delas ut guldspadar inom olika kategorier för insatser inom grävande journalistik.

Dahlén tar över på Ålandstidningen

Daniel Dahlén kommer närmast från Ålcom, där han varit VD. Han har ingen tidigare erfarenhet av att leda publicistisk verksamhet.

Yhdistykset

Journalistiliiton jäsenyhdistykset tiedottavat.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta