Painavia rivejä johtamisesta

JOURNALISTI
28.2.2019

Nina Erho, teksti

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Mitä tehdä uutena pomona, kun alaiset odottavat ihmettä? Miten ratkoa ristiriitoja? Miten priorisoida, kun hoidettavat asiat vyöryvät?

Vastauksia hahmottelee Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta. Esipuheessa hän kertoo, että olisi itse tarvinnut kirjaansa tuoreena toimituksen pomona. Nyt, monta esimiesvuotta ja -koulutusta myöhemmin Rantala haluaa auttaa myös muita. Nykyään hän toimii Ylen Lasten ja nuorten ohjelmien ja Tampereen Asiaohjelmien toimituksen päällikkönä.

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Pieni kirja kertoo vain sen, mitä niistä on opittu. Vaikka journalistilukijaa tietenkin kiinnostaisivat oivallusten tarkemmat taustat, valinnan ansiosta ennemmin miete- kuin tietokirjaa muistuttavan oppaan lukee nopeasti. Siihen on myös helppo palata, koska lukujen Kun väsyttää ja vituttaa -tyyppiset nimet kertovat, mitä kohtaa milloinkin lukea.

Kirja viestii, ettei johtaminen ole parhaiden ratkaisujen tietämistä vaan niiden etsimistä kuunnellen myös muita. Se on palveluammatti.

”Olet sitten johtaja, päällikkö, työnjohtaja tai tiiminvetäjä, sinulla on vain kaksi tehtävää: auttaa yhtiötä tai organisaatiota onnistumaan ja auttaa työntekijöitä onnistumaan”, Rantala kirjoittaa.

Teija Rantala: Pieni kirja johtamisesta. Alma Talent.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta