Painavia rivejä johtamisesta

JOURNALISTI
28.2.2019

Nina Erho, teksti

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Mitä tehdä uutena pomona, kun alaiset odottavat ihmettä? Miten ratkoa ristiriitoja? Miten priorisoida, kun hoidettavat asiat vyöryvät?

Vastauksia hahmottelee Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta. Esipuheessa hän kertoo, että olisi itse tarvinnut kirjaansa tuoreena toimituksen pomona. Nyt, monta esimiesvuotta ja -koulutusta myöhemmin Rantala haluaa auttaa myös muita. Nykyään hän toimii Ylen Lasten ja nuorten ohjelmien ja Tampereen Asiaohjelmien toimituksen päällikkönä.

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Pieni kirja kertoo vain sen, mitä niistä on opittu. Vaikka journalistilukijaa tietenkin kiinnostaisivat oivallusten tarkemmat taustat, valinnan ansiosta ennemmin miete- kuin tietokirjaa muistuttavan oppaan lukee nopeasti. Siihen on myös helppo palata, koska lukujen Kun väsyttää ja vituttaa -tyyppiset nimet kertovat, mitä kohtaa milloinkin lukea.

Kirja viestii, ettei johtaminen ole parhaiden ratkaisujen tietämistä vaan niiden etsimistä kuunnellen myös muita. Se on palveluammatti.

”Olet sitten johtaja, päällikkö, työnjohtaja tai tiiminvetäjä, sinulla on vain kaksi tehtävää: auttaa yhtiötä tai organisaatiota onnistumaan ja auttaa työntekijöitä onnistumaan”, Rantala kirjoittaa.

Teija Rantala: Pieni kirja johtamisesta. Alma Talent.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta