Painavia rivejä johtamisesta

JOURNALISTI
28.2.2019

Nina Erho, teksti

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Mitä tehdä uutena pomona, kun alaiset odottavat ihmettä? Miten ratkoa ristiriitoja? Miten priorisoida, kun hoidettavat asiat vyöryvät?

Vastauksia hahmottelee Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta. Esipuheessa hän kertoo, että olisi itse tarvinnut kirjaansa tuoreena toimituksen pomona. Nyt, monta esimiesvuotta ja -koulutusta myöhemmin Rantala haluaa auttaa myös muita. Nykyään hän toimii Ylen Lasten ja nuorten ohjelmien ja Tampereen Asiaohjelmien toimituksen päällikkönä.

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Pieni kirja kertoo vain sen, mitä niistä on opittu. Vaikka journalistilukijaa tietenkin kiinnostaisivat oivallusten tarkemmat taustat, valinnan ansiosta ennemmin miete- kuin tietokirjaa muistuttavan oppaan lukee nopeasti. Siihen on myös helppo palata, koska lukujen Kun väsyttää ja vituttaa -tyyppiset nimet kertovat, mitä kohtaa milloinkin lukea.

Kirja viestii, ettei johtaminen ole parhaiden ratkaisujen tietämistä vaan niiden etsimistä kuunnellen myös muita. Se on palveluammatti.

”Olet sitten johtaja, päällikkö, työnjohtaja tai tiiminvetäjä, sinulla on vain kaksi tehtävää: auttaa yhtiötä tai organisaatiota onnistumaan ja auttaa työntekijöitä onnistumaan”, Rantala kirjoittaa.

Teija Rantala: Pieni kirja johtamisesta. Alma Talent.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta