Liekeissä laukuista

Emmi Tuomisto osti viime vuonna 16 laukkua. Silti arjen juhlaksi riittää myös ihanuuksien bongailu netistä ja toisten olkapäiltä.

Vaikka kaikki laukut ovat Emmi Tuomistolle käyttöesineitä, Louis Vuittoneitaan hän ei viskaa auton lattialle tai anna koiriensa Ollin ja Mimin talloa. Vuittonin ruudullisen ”Alman” hän hankki marraskuussa, etualan ”Neverfullin” vuodelta 2011 ihan hiljattain.

Emmi Tuomisto

33-vuotias Etelä-Suomen Sanomien uutistoimittaja. Tammikuusta alkaen työkierrossa toimittajana Väli-Suomen Median Teemasuomalaisessa, joka tuottaa sisältöjä pariinkymmeneen sanoma- ja kaupunkilehteen.

Valmistunut Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineesta. Työskennellyt aiemmin muun muassa Keskisuomalaisessa ja Kouvolan Sanomissa.

Asuu Lahdessa kahden koiransa kanssa. Harrastaa myös lukemista, kirjoittamista, satunnaista kuntoilua ja lemmikkieläinten syntymäpäiväilmoitusten keräilyä.

JOURNALISTI
28.2.2019

Nina Erho, teksti
Samuli Ikäheimo, kuva

Emmi Tuomisto osti viime vuonna 16 laukkua. Niistä yksi oli reppu ja loput käsilaukkuja muutaman euron kirpparilöydöstä satojen eurojen Louis Vuittoneihin.

Joulukuussa hän mietti laukkuaiheisessa OH Louis! -blogissaan, kehtaako röykkiötä edes esitellä. Vaikka Tuomisto on netin trendinluojia seuraillessaan ja laukkutiedon karttuessa alkanut arvostaa määrän sijasta laatua, ihan minimalismissa ei vielä olla.

Mutta älkääpä tuomitko, hän kirjoitti.

”Saan kivasta laukusta hyvää fiilistä ja itsevarmuutta. Vaikka paino vaihtelisi, laukku sopii aina.”

 

Tuomiston ensimmäinen oma laukkuostos oli beige, Seppälästä ja sai 15-vuotiaan ajattelemaan: ”Wau, voin tehdä tällaista!”

Viime kesänä hän osti eBaysta ensimmäisen Louis Vuittoninsa, joka on pussukkamainen Petit Noe monogram-kuosissa.

Marraskuussa hän hankki Vestiaire Collectivesta saman merkin yläreunoistaan pyöreämuotoisen Alma PM:n damier ebene -kuosissa.

Tuomiston Petit Noe on 25-vuotias ja Alma 15-vuotias. Jotkut pitävät käytettyjä eli pre-loved -laukkuja ällöinä, Tuomisto järkiostoksina.

Aina järjenkäyttö ei tosin ole helppoa. Nettiostajan on syynättävä huolella esimerkiksi tikkausten ja kuvioiden symmetriaa, josta aidot laukut tunnetaan. Avuksi löytyy aitoutuspalveluita, jotka arvioivat laukun kuvat muutamaa euroa vastaan.

Koska Tuomiston fyysisestä lähipiiristä ei löydy vastaavia entusiasteja, ovat Facebookin Bag Chat-, LV Addicted- ja Suomen Louis Vuitton -ryhmät sekä Purseforum hänelle tärkeitä.

Kun Tuomisto esitteli ”uuden” Almansa Bag Chatissa ja kertoi siitä puuttuvan hihnan, tuntematon tsekkiläinen nainen halusi lähettää hänelle oman ylimääräisensä ilmaiseksi.

”En voinut uskoa, että joku on noin mukava, mutta laukkuhulluus yhdistää ihmisiä.”

Vaikka unelmien laukun saaminen on ihanaa, tarkoittaa harrastus paljon muutakin kuin tavaraa.

Pikku tauon arjesta Tuomisto saa esimerkiksi katsomalla muodista tubettavan Chase Amien laukkuvideon. Kaupungilla hän huvittelee bongailemalla laukkumerkkejä ja -malleja ihmisten olkapäiltä.

 

Työkseen Tuomisto on Etelä-Suomen Sanomien uutistoimittaja, joka on nyt työkierrossa parinkymmenen lehden yhteistoimituksessa Teemasuomalaisessa. Harrastus ja työ eivät juuri kohtaa, paitsi viime kesän hiljaisuudessa, kun uutispäällikkö pyysi juttua siitä, että yhä useammalla taviksella on designer-laukkuja.

Jutun ilmestyttyä toimitukseen soitti hollolalainen maanviljelijä, joka oli ostanut kuolinpesän ja kertoi siellä olevan myös ”niitä luuvitosia”.

Kun mies ei tiennyt, mitä tehdä vanhoille Vuittoneille, Tuomisto lupautui apuun.

Hän osti laukut – ja myi ne eteenpäin voitolla.

Emmi Tuomisto

33-vuotias Etelä-Suomen Sanomien uutistoimittaja. Tammikuusta alkaen työkierrossa toimittajana Väli-Suomen Median Teemasuomalaisessa, joka tuottaa sisältöjä pariinkymmeneen sanoma- ja kaupunkilehteen.

Valmistunut Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineesta. Työskennellyt aiemmin muun muassa Keskisuomalaisessa ja Kouvolan Sanomissa.

Asuu Lahdessa kahden koiransa kanssa. Harrastaa myös lukemista, kirjoittamista, satunnaista kuntoilua ja lemmikkieläinten syntymäpäiväilmoitusten keräilyä.2 2019
Arkisto
Suomenmaan Pekka Pohjolainen ja Demokraatin Johannes Ijäs Eduskuntatalon mediatiloissa. Toimittajat kiittelevät talon työskentelyolosuhteita.

Politiikkaa 24/7

Vaalikeväänä käyvät kuumina sekä poliitikot että puoluelehdet. ”Aatteellisissa mutta itsenäisissä” lehdissä työpaikan tulevaisuuden saattaa ratkaista vaalitulos tai viestintätuen uudelleenjärjestely. Journalisti seurasi Demokraatin ja Suomenmaan toimittajien päivää eduskunnassa.

Peili konfliktille

Pertti Pesosen dokumentin televisioesitys sensuroitiin Venezuelassa. Espanjassa somekohina alkoi Katalonian poliittisia vankeja käsittelevästä dokumentista.

Kalevan palkaton harjoittelu kummastuttaa

Ilmaista harjoittelijaa etsii usein järjestö tai pieni yritys, ei suuri lehtitalo. Kesäsijaisia palkataan kuten aiemminkin.

Mihin ylioppilaslehtiä tarvitaan?

Suomen lehdistössä on meneillään uuvuttava samankaltaistumiskehitys. Omistus keskittyy, samoin uutistuotanto. Tällaisessa ilmapiirissä soisi edes omaäänisten ylioppilaslehtien menestyvän, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Meidän puolesta kyselijät

Tiia Rantanen ja Anna Karhunen ovat ystäviä, joista tuli työkavereita. Läheisyydestä on hyötyä, kun työ on jutustella noloista aiheista kaiken kansan kuullen.

Sexualbrotten, som blev en invandringsdebatt

De stora finländska medierna utmärkte sig inte i rapporteringen om sexualbrotten i Uleåborg. Det säger professor och medieforskare Anu Koivunen, som analyserat en del av materialet.

Sanonta on Antti Grundsténin mielestä ärsyttävä mutta hänen tekemisen tapaansa hyvin kuvaava. Kuva otettiin A-lehtien studiolla ”rakennusnurkassa”, jossa Grundstén tapaa nojailla tikkaisiin ja miettiä seuraavia kuvauksia lavastaja Tuomas Norteman kanssa.

Yllätyksiä olla pitää

Imagen AD Antti Grundstén on valmis perustelemaan haastateltaville, miksi jutun kuvat ovat juuri sellaiset kuin ovat.

Sankari ja nolla

Matti Nykäsen viimeinen palvelus medialle oli tarjota kierros itsetutkiskelua. Enää tuskin tulee julkkista, joka saisi synkän puolensa samaan tapaan anteeksi, sanoo kulttuurihistorian tutkija.

Vaikka kaikki laukut ovat Emmi Tuomistolle käyttöesineitä, Louis Vuittoneitaan hän ei viskaa auton lattialle tai anna koiriensa Ollin ja Mimin talloa. Vuittonin ruudullisen ”Alman” hän hankki marraskuussa, etualan ”Neverfullin” vuodelta 2011 ihan hiljattain.

Liekeissä laukuista

Emmi Tuomisto osti viime vuonna 16 laukkua. Silti arjen juhlaksi riittää myös ihanuuksien bongailu netistä ja toisten olkapäiltä.

Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Kati Koivikko on ollut Sanoma Prolla 11 vuotta. Entisestä kuvatoimittajasta on tullut ”hybridituotteiden” tekijä. ”Oman työn aikatauluttamista vaaditaan aiempaa enemmän, mutta minusta on ihana ajatella isoja kokonaisuuksia.”

Kuvin kiinni ajassa

Oppimateriaalikuvittamisen rima on noussut, väittää visualisti Kati Koivikko. ”Aapinen on herkin tuote”, hän sanoo.

Liitto vei oikeuteen 50 riitaa

Vanhin liiton viime vuonna selvittämä riita sai alkunsa vuonna 2013.

Aina ei mene putkeen

”Usein kaikki menee kuvauskeikalla putkeen. Joskus taas ei mene.” Lauri Rotko kertaa kolumnissaan kolme klassikkoa.

Ontuva taleban

Kun poliitikkojen sanomisista kerrotaan, avattakoon riittävästi, millaista myrkkyä sanat ovat syöneet, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Hullun hommaa

Ajattelin että jestas; nyt on aamiaisaika ja minä könyän 300 metrin syvyydessä ikiroudan alla seuranani ventovieras kaivosmies, kirjoittaa Maria Paldanius.

Painavia rivejä johtamisesta

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Vem visar vägen i klimatjournalistiken?

Kan ett mediehus på en sida uppmana till större och fler åtgärder för att minska klimatavtrycket och på en annan uppmana samma läsare att resa iväg på en nöjesresa till andra sidan jorden, frågar Lina Laurent.

Klimatkris och bränder när svenska Gräv firar 30 år

Affischnamnet är Martha Mendoza från AP. Som vanligt kommer det att delas ut guldspadar inom olika kategorier för insatser inom grävande journalistik.

Dahlén tar över på Ålandstidningen

Daniel Dahlén kommer närmast från Ålcom, där han varit VD. Han har ingen tidigare erfarenhet av att leda publicistisk verksamhet.

Yhdistykset

Journalistiliiton jäsenyhdistykset tiedottavat.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta