Verkkouutiset pettävät nuorten aikuisten odotukset

JOURNALISTI
12.12.2019

Juha Matias Lehtonen

Suomalaiset nuoret aikuiset odottavat verkkojournalismilta luotettavuutta, mutta toimittajien työrytmin vuoksi odotuksiin on vaikea vastata. Suurin osa verkkojournalismista ei ole luottamuksen arvoista.

Aihetta on tutkinut Jyväskylän yliopiston Ville Manninen tuoreessa väitöskirjassaan Luottamus ja luotettavuus suomalaisen verkkojournalismin lähteyttämisessä. Journalistiikan alaan kuuluvassa tutkimuksessa vertaillaan suomalaisen 2010-luvun verkkouutisoinnin lähdekäytäntöjä siihen, mitä nuoret aikuiset journalismilta odottavat. Väitöskirjan aineisto on kerätty etnografisen työn ja kokeellisten fokusryhmähaastatteluiden avulla.

 

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset luottavat poikkeuksellisen paljon valtavirtaiseen uutismediaan. Suomessa jopa vähiten luottavainen ikäryhmä eli nuoret aikuiset uskovat uutisiin enemmän kuin keskimääräinen lukija muualla.

Nuoret aikuiset odottavat verkkojournalismin olevan samalla tapaa luotettavaa kuin muunkin journalismin eli objektiivista, kattavaa, tarkistettua ja uskottaville lähteille perustuvaa.

 

Manninen seurasi yli sadan verkkojutun tuotantoprosessia seitsemässä eri uutistoimituksessa. Hän havaitsi, että lähdekäytäntöjen osalta useimmat uutiset pettivät suurimman osan nuorten aikuisten odotuksista. Yli puolessa jutuista tietoja ei tarkistettu, ja merkittävä osa sisällöstä kopioitiin aiemmin julkaistuista artikkeleista.

Syy huonoon lähteyttämiseen on vanhastaan tuttu: Verkkojournalistin työ on kiireistä, rikkonaista ja pöydän ääreen sidottua. Tutkimustyölle ei jää aikaa. Toisinaan toimittajat joutuvat jopa perustamaan juttunsa lähteille, joihin he eivät edes itse luota.

Väitöskirjan perusteella vaikuttaa siltä, että nuorten aikuisten luottamus valtavirtaiseen verkkouutisointiin perustuu osittain väärille käsityksille suomalaisen journalismin luonteesta. Tilanne on vaarallinen. Tutkija peräänkuuluttaa medioilta nopeaa korjausliikettä. Jos yleisö tajuaa, kuinka epäluotettavia käytäntöjä toimituksissa noudatetaan, luottamus mediaan voi romahtaa.

Lue Ville Mannisen väitöskirja kokonaisuudessaan täältä.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta