Verkkouutiset pettävät nuorten aikuisten odotukset

JOURNALISTI
12.12.2019

Juha Matias Lehtonen

Suomalaiset nuoret aikuiset odottavat verkkojournalismilta luotettavuutta, mutta toimittajien työrytmin vuoksi odotuksiin on vaikea vastata. Suurin osa verkkojournalismista ei ole luottamuksen arvoista.

Aihetta on tutkinut Jyväskylän yliopiston Ville Manninen tuoreessa väitöskirjassaan Luottamus ja luotettavuus suomalaisen verkkojournalismin lähteyttämisessä. Journalistiikan alaan kuuluvassa tutkimuksessa vertaillaan suomalaisen 2010-luvun verkkouutisoinnin lähdekäytäntöjä siihen, mitä nuoret aikuiset journalismilta odottavat. Väitöskirjan aineisto on kerätty etnografisen työn ja kokeellisten fokusryhmähaastatteluiden avulla.

 

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset luottavat poikkeuksellisen paljon valtavirtaiseen uutismediaan. Suomessa jopa vähiten luottavainen ikäryhmä eli nuoret aikuiset uskovat uutisiin enemmän kuin keskimääräinen lukija muualla.

Nuoret aikuiset odottavat verkkojournalismin olevan samalla tapaa luotettavaa kuin muunkin journalismin eli objektiivista, kattavaa, tarkistettua ja uskottaville lähteille perustuvaa.

 

Manninen seurasi yli sadan verkkojutun tuotantoprosessia seitsemässä eri uutistoimituksessa. Hän havaitsi, että lähdekäytäntöjen osalta useimmat uutiset pettivät suurimman osan nuorten aikuisten odotuksista. Yli puolessa jutuista tietoja ei tarkistettu, ja merkittävä osa sisällöstä kopioitiin aiemmin julkaistuista artikkeleista.

Syy huonoon lähteyttämiseen on vanhastaan tuttu: Verkkojournalistin työ on kiireistä, rikkonaista ja pöydän ääreen sidottua. Tutkimustyölle ei jää aikaa. Toisinaan toimittajat joutuvat jopa perustamaan juttunsa lähteille, joihin he eivät edes itse luota.

Väitöskirjan perusteella vaikuttaa siltä, että nuorten aikuisten luottamus valtavirtaiseen verkkouutisointiin perustuu osittain väärille käsityksille suomalaisen journalismin luonteesta. Tilanne on vaarallinen. Tutkija peräänkuuluttaa medioilta nopeaa korjausliikettä. Jos yleisö tajuaa, kuinka epäluotettavia käytäntöjä toimituksissa noudatetaan, luottamus mediaan voi romahtaa.

Lue Ville Mannisen väitöskirja kokonaisuudessaan täältä.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta