Martti Kainulaisen suosikki pääkaupungin pyöräreiteistä kulkee Ruoholahdesta Baanaa pitkin Eduskuntatalolle. ”Eduskunta taas on ollut minulle työympäristöistä antoisin. Pyörän pitää olla vaihteeton, jopotyyppinen ja matala, jotta sillä pystyy ajamaan hitaasti jalankulkijoiden ja muun liikenteen seassa. Kori on ranskalainen omenalaatikko. Siihen mahtuu paljon tavaraa.”

Uutiskuvaaja Martti Kainulainen tunnetaan polkupyörästään

JOURNALISTI
12.12.2019

Manu Haapalainen, teksti
Meeri Utti, kuva

”Otin polkupyörän kulkuvälineekseni, kun Kampin rakennustyöt aloitettiin 2000-luvun alussa. Silloin Helsingistä hävisi hirveästi pysäköintipaikkoja. Huomasin, että pyörä helpottaa huomattavasti liikkumista. Pyörän selästä myös näkee enemmän yksityiskohtia”, sanoo Lehtikuvassa vuodesta 1980 alkaen työskennellyt uutiskuvaaja Martti Kainulainen.

Kainulainen jäi eläkkeelle joulukuun alussa. Itseoppinut, kuvaamisen kansakoulun kameraseurassa aloittanut kuvaaja työskenteli ennen Lehtikuvaa Savon Sanomille. Kainulainen kuvasi uransa aikana niin varhaisaamun sääkuvat, oikeudenkäynnit, politiikan tapahtumat kuin kuudettoista olympialaisetkin. Ulkomaan matkapäiviä kertyi parhaimmillaan yli 160 vuodessa.

Kainulainen kertoo iloitsevansa siitä, että Lehtikuvaan otetaan hänen tilalleen uusi kuvaaja, se kun ei nykyisin ole itsestäänselvyys.

”Itse aion eläkkeelle jäätyäni perustaa pop up -ateljeen, jossa otan asiakkaista vanhanaikaisia, arvokkaita perhe- ja ryhmäkuvia.”5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta