Martti Kainulaisen suosikki pääkaupungin pyöräreiteistä kulkee Ruoholahdesta Baanaa pitkin Eduskuntatalolle. ”Eduskunta taas on ollut minulle työympäristöistä antoisin. Pyörän pitää olla vaihteeton, jopotyyppinen ja matala, jotta sillä pystyy ajamaan hitaasti jalankulkijoiden ja muun liikenteen seassa. Kori on ranskalainen omenalaatikko. Siihen mahtuu paljon tavaraa.”

Uutiskuvaaja Martti Kainulainen tunnetaan polkupyörästään

JOURNALISTI
12.12.2019

Manu Haapalainen, teksti
Meeri Utti, kuva

”Otin polkupyörän kulkuvälineekseni, kun Kampin rakennustyöt aloitettiin 2000-luvun alussa. Silloin Helsingistä hävisi hirveästi pysäköintipaikkoja. Huomasin, että pyörä helpottaa huomattavasti liikkumista. Pyörän selästä myös näkee enemmän yksityiskohtia”, sanoo Lehtikuvassa vuodesta 1980 alkaen työskennellyt uutiskuvaaja Martti Kainulainen.

Kainulainen jäi eläkkeelle joulukuun alussa. Itseoppinut, kuvaamisen kansakoulun kameraseurassa aloittanut kuvaaja työskenteli ennen Lehtikuvaa Savon Sanomille. Kainulainen kuvasi uransa aikana niin varhaisaamun sääkuvat, oikeudenkäynnit, politiikan tapahtumat kuin kuudettoista olympialaisetkin. Ulkomaan matkapäiviä kertyi parhaimmillaan yli 160 vuodessa.

Kainulainen kertoo iloitsevansa siitä, että Lehtikuvaan otetaan hänen tilalleen uusi kuvaaja, se kun ei nykyisin ole itsestäänselvyys.

”Itse aion eläkkeelle jäätyäni perustaa pop up -ateljeen, jossa otan asiakkaista vanhanaikaisia, arvokkaita perhe- ja ryhmäkuvia.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta