Martti Kainulaisen suosikki pääkaupungin pyöräreiteistä kulkee Ruoholahdesta Baanaa pitkin Eduskuntatalolle. ”Eduskunta taas on ollut minulle työympäristöistä antoisin. Pyörän pitää olla vaihteeton, jopotyyppinen ja matala, jotta sillä pystyy ajamaan hitaasti jalankulkijoiden ja muun liikenteen seassa. Kori on ranskalainen omenalaatikko. Siihen mahtuu paljon tavaraa.”

Uutiskuvaaja Martti Kainulainen tunnetaan polkupyörästään

JOURNALISTI
12.12.2019

Manu Haapalainen, teksti
Meeri Utti, kuva

”Otin polkupyörän kulkuvälineekseni, kun Kampin rakennustyöt aloitettiin 2000-luvun alussa. Silloin Helsingistä hävisi hirveästi pysäköintipaikkoja. Huomasin, että pyörä helpottaa huomattavasti liikkumista. Pyörän selästä myös näkee enemmän yksityiskohtia”, sanoo Lehtikuvassa vuodesta 1980 alkaen työskennellyt uutiskuvaaja Martti Kainulainen.

Kainulainen jäi eläkkeelle joulukuun alussa. Itseoppinut, kuvaamisen kansakoulun kameraseurassa aloittanut kuvaaja työskenteli ennen Lehtikuvaa Savon Sanomille. Kainulainen kuvasi uransa aikana niin varhaisaamun sääkuvat, oikeudenkäynnit, politiikan tapahtumat kuin kuudettoista olympialaisetkin. Ulkomaan matkapäiviä kertyi parhaimmillaan yli 160 vuodessa.

Kainulainen kertoo iloitsevansa siitä, että Lehtikuvaan otetaan hänen tilalleen uusi kuvaaja, se kun ei nykyisin ole itsestäänselvyys.

”Itse aion eläkkeelle jäätyäni perustaa pop up -ateljeen, jossa otan asiakkaista vanhanaikaisia, arvokkaita perhe- ja ryhmäkuvia.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta