Toimittaja oli jämäkkä mentori

JOURNALISTI
12.12.2019

Elina Simonen

Kirjoittaja on Helena Vehkaoja-Mäkelän pitkäaikainen työtoveri ja ystävä.

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Helena Vehkaoja-Mäkelä kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana Suursuon sairaalassa Helsingissä. Hän oli 79-vuotias.

Vehkaoja-Mäkelä kasvoi Ylistarossa suuren sisarusjoukon vanhimpana. Vanhemmat halusivat lapsilleen kunnon koulutuksen. Helena aloitti opinnot Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa. Ensimmäinen lehtityöpaikka oli Vaasa-lehti.

Helsingissä Vehkaoja-Mäkelä työskenteli ensin Viikkosanomissa, josta siirtyi 1967 Annaan. Siellä hänen leipälajikseen tulivat tasa-arvokysymykset, joihin hän suhtautui intohimoisesti. Opinnoilla ei ollut kiirettä – päivät täyttyivät reportterin työstä, ay-toiminnasta, lomat matkoista. Gradunsa Helena teki kolmen Afrikan maan yksipuoluejärjestelmästä. Maisterin paperit hän sai 1972.

Vuonna 1976 Vehkaoja-Mäkelä valittiin SAL:n puheenjohtajaksi. Nimitys johti yhä useampiin luottamustoimiin niin liitossa kuin A-lehdissä.

Annan jälkeen hän perusti Kumpulan Viestinnän yhdessä puolisonsa toimittaja ja kirjailija Juhani Mäkelän kanssa. Sinne hän pestasi nuoria journalistin alkuja, joita lujakätisesti mentoroi. Jokainen Helenan ”tallin” kasvateista menestyi hyvin tulevassa ammatissaan.

Vehkaoja-Mäkelä kirjoitti kirjoja muun muassa Ahti Karjalaisesta ja matkakirjoja yhdessä Juhani Mäkelän kanssa.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta