Tiukka haastattelija

JOURNALISTI
12.12.2019

Jyrki Koulumies

Kirjoittaja oli Leif Salménin esimies ja työtoveri Ylen ajankohtaistoimituksessa.

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

Toimittaja Leif Salmén kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Meilahden sairaalassa. Hän oli 67-vuotias.

Salmén aloitti toimittajan työt vuonna 1971. Hän opiskeli kahdessa tiedekunnassa ja oli samalla ensin Ylen ja sitten STT:n toimittaja sekä SKP:n luottamustehtävissä. Vuodesta 1976 lähtien hän erikoistui politiikan toimittajaksi: ensin Svenska Ylen uutisissa, sitten TV1:n ajankohtaistoimituksen toimittajana 1983  1989.

Salmén julkaisi myös seitsemän runoteosta, näytelmiä ja neljä proosateosta. Hän sai useita kirjallisuuspalkintoja ja muun muassa valtion tiedonjulkistamispalkinnon 1985.

Salmén tunnettiin suorien vaalilähetysten tiukkana haastattelijana. Kovan asenteen lisäksi hän varmisti taustat perusteellisella tutkimuksella. Hän ehti olla A-studion politiikan toimittajana vain runsaat viisi vuotta, mutta jätti pysyvän jäljen suomalaiseen journalismiin.

Salmén oli tinkimätön erityisesti vallassa olevien kuulustelijana. Vuoden 1987 vaaleissa, juuri ennen SDP:n vaalitenttiä, hän kuuli lupauksen moninkertaistaa lapsilisät, kirosi, ryntäsi toimitukseen laskemaan lupauksen ja päätyi vain 10 markan lisäykseen. Illalla hän tykitti laskelmallaan puoluesihteeri Erkki Liikasen lähes pyörryksiin.

Leifin aikaisemmin julkistama SKP-jäsenyys kuihtui lopulta määritelmään ”radikaali sitoutumaton”. Salmén oli radikaali ja taitava toimittaja.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta