Tiukka haastattelija

JOURNALISTI
12.12.2019

Jyrki Koulumies

Kirjoittaja oli Leif Salménin esimies ja työtoveri Ylen ajankohtaistoimituksessa.

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

Toimittaja Leif Salmén kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Meilahden sairaalassa. Hän oli 67-vuotias.

Salmén aloitti toimittajan työt vuonna 1971. Hän opiskeli kahdessa tiedekunnassa ja oli samalla ensin Ylen ja sitten STT:n toimittaja sekä SKP:n luottamustehtävissä. Vuodesta 1976 lähtien hän erikoistui politiikan toimittajaksi: ensin Svenska Ylen uutisissa, sitten TV1:n ajankohtaistoimituksen toimittajana 1983  1989.

Salmén julkaisi myös seitsemän runoteosta, näytelmiä ja neljä proosateosta. Hän sai useita kirjallisuuspalkintoja ja muun muassa valtion tiedonjulkistamispalkinnon 1985.

Salmén tunnettiin suorien vaalilähetysten tiukkana haastattelijana. Kovan asenteen lisäksi hän varmisti taustat perusteellisella tutkimuksella. Hän ehti olla A-studion politiikan toimittajana vain runsaat viisi vuotta, mutta jätti pysyvän jäljen suomalaiseen journalismiin.

Salmén oli tinkimätön erityisesti vallassa olevien kuulustelijana. Vuoden 1987 vaaleissa, juuri ennen SDP:n vaalitenttiä, hän kuuli lupauksen moninkertaistaa lapsilisät, kirosi, ryntäsi toimitukseen laskemaan lupauksen ja päätyi vain 10 markan lisäykseen. Illalla hän tykitti laskelmallaan puoluesihteeri Erkki Liikasen lähes pyörryksiin.

Leifin aikaisemmin julkistama SKP-jäsenyys kuihtui lopulta määritelmään ”radikaali sitoutumaton”. Salmén oli radikaali ja taitava toimittaja.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta