MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

JOURNALISTI
12.12.2019

Marja Honkonen, teksti
Kimmo Räisänen, kuva

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Journalistiliiton 12. – 13. joulukuuta kokoontuvan valtuuston hyväksyttäväksi ei ole näillä näkymin tulossa ainuttakaan työehtosopimusta.

Neuvottelut Ylen ohjelmatyöntekijöiden, MTV:n työntekijöiden ja elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksista sekä Ylen freelancereiden Yhtyneet-sopimuksesta olivat vielä maanantaina 9. joulukuuta kesken.

Tämä on johtanut työtaistelutoimiin: Ylen ohjelmatyöntekijät ovat kieltäytyneet lisä- ja ylitöistä. Kielto alkoi 3. 12., ja sitä on kertaalleen jatkettu viikolla 15. 12. saakka.

Ylen neuvotteluissa hiertää se, ettei työnantajaa edustava Palta ole ollut valmis luopumaan kilpailukykysopimuksesta.

Pisimpään sopimuksettomassa tilassa on ollut MTV, jonka tes päättyi jo lokakuun lopussa. Siellä työtaistelutoimiin ei toistaiseksi ole ryhdytty.

 

Journalistiliitto neuvottelee syksyn ja talven aikana lähes kaikilla sopimusaloillaan.

Muista poiketen av-kääntäjiä koskeva tes sai vuoden jatkon, sillä Journalistiliitto, Akavan Erityisalat ja alan työnantajayritykset eivät irtisanoneet sitä. Osapuolet haluavat lainsäätäjien ensin ratkaisevan, voisiko palkansaajan kaltaisessa asemassa olevien freelancereiden palkkiosta sopia työehtosopimuksella.

Ennen joulua käynnistyvät vielä lehdistön ja kustannustoimittajien neuvottelut.

Lisätietoja neuvotteluista: journalistiliitto.fi/tes-neuvottelut4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta