MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

JOURNALISTI
12.12.2019

Marja Honkonen, teksti
Kimmo Räisänen, kuva

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Journalistiliiton 12. – 13. joulukuuta kokoontuvan valtuuston hyväksyttäväksi ei ole näillä näkymin tulossa ainuttakaan työehtosopimusta.

Neuvottelut Ylen ohjelmatyöntekijöiden, MTV:n työntekijöiden ja elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksista sekä Ylen freelancereiden Yhtyneet-sopimuksesta olivat vielä maanantaina 9. joulukuuta kesken.

Tämä on johtanut työtaistelutoimiin: Ylen ohjelmatyöntekijät ovat kieltäytyneet lisä- ja ylitöistä. Kielto alkoi 3. 12., ja sitä on kertaalleen jatkettu viikolla 15. 12. saakka.

Ylen neuvotteluissa hiertää se, ettei työnantajaa edustava Palta ole ollut valmis luopumaan kilpailukykysopimuksesta.

Pisimpään sopimuksettomassa tilassa on ollut MTV, jonka tes päättyi jo lokakuun lopussa. Siellä työtaistelutoimiin ei toistaiseksi ole ryhdytty.

 

Journalistiliitto neuvottelee syksyn ja talven aikana lähes kaikilla sopimusaloillaan.

Muista poiketen av-kääntäjiä koskeva tes sai vuoden jatkon, sillä Journalistiliitto, Akavan Erityisalat ja alan työnantajayritykset eivät irtisanoneet sitä. Osapuolet haluavat lainsäätäjien ensin ratkaisevan, voisiko palkansaajan kaltaisessa asemassa olevien freelancereiden palkkiosta sopia työehtosopimuksella.

Ennen joulua käynnistyvät vielä lehdistön ja kustannustoimittajien neuvottelut.

Lisätietoja neuvotteluista: journalistiliitto.fi/tes-neuvottelut10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta