Postilakon aikana Suur-Keuruu -lehteä sai hakea muun muassa kahdesta ruokakaupasta. ”Ihmiset olivat tyytyväisiä, että lehtiä oli saatavissa jakelupisteissä. Lehteä oltiin jopa odottamassa”, päätoimittaja Eija Ruoho kertoo.

Kun postilaiset lakkoilivat, paikallislehtien lukijat näyttivät voimansa

JOURNALISTI
12.12.2019

Janne Arola, teksti
Hanna-Kaisa Hämäläinen, kuva

Kun reilut kaksi viikkoa kestänyt Postin lakko marraskuun 11. päivänä alkoi, Tarja Kojolan päätoimittama Lapuan Sanomat pani ison pyörän pyörimään.

Lehti avasi noin sadan muun paikallislehden tavoin näköislehtensä ilmaiseksi kaikkien luettavaksi. Lehden toimittajat ja muu konttorin väki ryhtyivät myös talkoilla eli lapuaksi ”kökällä” kuskaamaan lehtinippuja ympäri kaupunkia kahdeksaan eri pisteeseen, joista lukijat saivat hakea omansa.

”Koko ajan raportoitiin someen, että nyt on lehdet viety tänne kaupalle tai tänne pankin konttoriin”, Kojola kertoo.

Kolmanneksi lehti toivotti lukijat tervetulleeksi hakemaan lehtiä myös toimituksesta, jossa järjestettiin glögi- ja piparitarjoilu.

”Yleisön palaute oli pelkästään positiivista. Oli sellaisiakin kommentteja, että ettehän te Postilla mitään tee, kun jaatte itse”, Kojola jatkaa.

Totuuden nimissä ylimääräiset jakelutyöt ja muu säätö toki ruuhkauttivat niin sanottuja oikeita töitä, eikä venyminen olisi voinut jatkua samanmoisena kuukausikaupalla. Kojola näkee ikävän tilanteen kuitenkin kääntyneen jopa voitoksi lukijasuhteen lujittumisen myötä.

”Tämä vahvisti uskoa siihen, että paikallislehti on todella haluttu media.”

 

Samansuuntaisia kokemuksia saatiin paikallislehdistä ympäri Suomen, kertoo Sanomalehtien Liiton järjestöpäällikkö Ilona Hannikainen.

”Kun ihmiset haluavat hakea printtiä matkojen takaa tai huolehtivat, että naapuritkin saavat omansa, se on tekijöille hyvin tärkeä kokemus. Se kertoo siitä, että tehdyllä työllä on merkitystä”, Hannikainen sanoo.

Paikallislehtien levikistä iso osa on Postin päiväjakelun varassa. Hannikaisen saaman palautteen perusteella lehdille ei kuitenkaan missään päin Suomea tullut kiukkuista palautetta tai tilauksien peruutuksia, korkeintaan jakelun keskeytyksiä lakon ajaksi.

Mitään laajamittaista digisiirtymääkään ei paikallislehdissä tosin nähty. Hannikaisen mukaan joistakin lehdistä raportoitiin näköislehden lukijamäärien jopa kaksin- tai kolminkertaistuneen lakon aikana. Lähtökohtaisesti paikallislehtien digilukijamäärät eivät kuitenkaan välttämättä ole kovin isoja.

Lapuan Sanomien Kojola kertoo noin kymmenen tilaajan vaihtaneen lakon aikana printtilehdestä digilehden lukijaksi.

”Itse odotin ehkä vähän enemmän”, hän toteaa.

 

Keuruulla ilmestyvä Suur-Keuruu ei monen muun paikallislehden tavoin avannut näköislehteään kaikille. Päätoimittaja Eija Ruohon mukaan syynä oli se, että paperilehden tilaukseen kuuluvat kaikki digitaaliset palvelut, joten tilaajilla oli mahdollisuus lakon aikana käyttää verkkolehden tunnuksiaan tai aktivoida ne.

Suur-Keuruun levikistä noin puolet on normaalitilanteessa Postin päiväjakelussa. Lakon alettua Ruoho järjesti lehtinippujen kuljetukset parille Keuruun kylälle sekä naapuripitäjä Multialle. Keuruun keskustassa lehteä sai hakea kahdesta ruokakaupasta.

Ruohon mukaan verkkolehden lukijamäärät kasvoivat lakkoviikkoina, ja lukijat aktivoivat digitunnuksiaan ahkerasti. Vielä haastatteluhetkellä joulukuun alussa ei kuitenkaan ollut selvää, oliko digitilaajien määrä kasvanut.

Se kuitenkin on selvillä, että lukijoilta ei tullut lakosta juuri lainkaan negatiivista palautetta.

”Ihmisten myötätunto oli sekä lehdentekijöiden että postilaisten puolella”, Ruoho sanoo.

 

Paikallislehtien lukijat näyttävät poikkeustilanteessakin vannovan printtilehden nimeen. Ei siis ihme, että Medialiitto ja Journalistiliitto ovat pitäneet esillä vaatimusta jakelun turvaamisesta.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ehti ennen eroaan perustaa valtiosihteerityöryhmän, jonka tarkoitus on selvittää jakelun vaihtoehtojen turvaamista. Uuden ministerin ja hallituksen aikana työtä todennäköisesti jatketaan.

Lapuan Sanomien Kojola sanoo Postin jakeluhäiriöiden olevan niin tuttua kauraa, että niiden takia perutaan jopa tilauksia. Kojola pitää lehtien näkökulmasta todella vaikeana tilannetta, jossa jakelun kustannukset silti nousevat koko ajan.

”Lakko todisti, että paikallisen journalismin tarve on kova. Siihen uskotaan ja sitä halutaan. Siksi olisi tärkeää, että meillä olisi jakelussa varma toimija.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta