Kaikkia kiusannut käytäntö muuttui opiskelijoiden aloitteesta

JOURNALISTI
12.12.2019

Simon Huldén

Kirjoittaja on Journalistiliiton palvelujohtaja.

Kesätyöpaikkojen hakuaikoja koskeva suositus on hyvä esimerkki siitä, miten liitto yhdessä opiskelijoiden kanssa sai aikaan kaikkia hyödyttävän muutoksen, kirjoittaa Simon Huldén.

Journalistiliiton opiskelijajäsenet olivat jo pitkään kärsineet siitä, että kesätyöpaikkojen hakuajat aikaistuivat vuosi vuodelta. Seuraavan kesän työpaikkoja piti hakea jo edellisvuoden lokakuussa, vaikka monen mielessä ovat syksyllä mielessä aivan muut asiat kuin seuraavan kesän mahdolliset kesätyöt. Pätkätöitä tekevien taas oli vaikea sitoutua seuraavan kesän pesteihin, kun keväänkin työt olivat vielä auki.

Olimme saaneet Journalistiliitossa käsityksen, ettei mediataloillakaan ollut tarvetta täyttää kesätyöpaikkojaan alkusyksystä. Niin kuitenkin tehtiin, jotta rekrytoimaan päästiin ennen kilpailijoita.

Turhanpäiväinen kilpavarustelu oli saatava loppumaan, totesivat opiskelijat yhdessä Journalistiliiton kanssa.

Kesäkuussa liitto julkaisi suosituksen kesätyöhakujen uudesta aikataulusta. Suositukseen sitoutuivat kaikki isot mediatalot. Käytännössä suositus tarkoittaa, että mediatalot ja toimitukset avaavat kesätyöhakunsa vuodelle 2020 aikaisintaan tammikuussa.

Suositus on hyvä esimerkki siitä, miten liitto yhdessä opiskelijoiden kanssa sai aikaan kaikkia hyödyttävän muutoksen. Voittajia eivät olleet vain opiskelijat, vaan myös mediatalot, jotka itsekin olivat toivoneet järkeä hakuaikatauluun.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta