”Yritimme laittaa kansikuvaamme sekä Instagramiin että Facebookiin. Jopa hieman sensuroituna ja useaan otteeseen”, Tero Kartastenpää sanoo. ”Kaikki kuvat katosivat. Siitä näkee millainen kuva on mahdollinen maailmassa, jossa sosiaalisen median jätit määrittelevät sopivaisuuden.”

Journalismin pitäisi hämmentää enemmän, sanoo Tero Kartastenpää

Tero Kartastenpää, 41

Helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Tulvan määräaikainen päätoimittaja vuosina 2016 – 2019.

Kirjoitti vuonna 2014 Jani Timosen kanssa tietokirjan Provo opas – ärsyttämisen jalo taito.

Päätoimitti syksyllä 2019 journalistisen julkaisun Kehä IIII:n, kehäneljä.fi

JOURNALISTI
12.12.2019

Manu Haapalainen, teksti
Susanna Kekkonen, kuva

”Meillä oli yli vuoden ajan tiedossa, että teemme seksiä käsittelevän numeron. Ajatuksemme oli alun perinkin, että kannessa olisivat yksinkertaisesti sukuelimet”, kertoo Tero Kartastenpää.

Päätoimittaja Kartastenpää suunnitteli feministisen aikakauslehti Tulvan seksiteemaisen numeron 3 – 4/2019 kannen yhdessä AD Viivi Prokofjevin kanssa. Numero oli virkaa tekevän päätoimittajan viimeinen. Lehdestä ja varsinkin sen kannesta nousi pieni kohu. Tulvaa kustantava Naisasialiitto Unioni pahoitteli lehden sisältöä viestissä jäsenilleen.

”Lehdessä on myös juttu siitä, miten vagina- ja vulvasymboliikka on jälleen feminismin ytimessä. Tekstissä tätä myös problematisoidaan, koska se, että feminismi voimaantuu naisen sukuelimistä, saattaa rajata joitain ihmisiä ulkopuolelle. Kannessa halusimme kuitenkin näyttää sellaista, mitä ei yleensä näytetä. Ajatus on kysyä, miksi tällaista ei saisi olla esillä. Alastomuuteen liittyvän häpeän riisuminen on pitkä feministinen projekti. Kansi on osa kuvasarjaa, joka esittelee erilaisia ihmisiä ja heidän vulviaan.

Tämä oli kymmenes lehti, jonka teimme Viivin kanssa, ja minusta hienoin. Meillä oli myös monia iloisia ja leikkisiä ideoita kansikuvaksi. Lopputuloksesta tuli kuitenkin aika kaunis ja harras. Tulva on linjaltaan vegaaninen ja ekologinen lehti. Kun siis tehdään printtilehteä, niin printin kokemuksen pitää olla enemmän, jotain, joka perustelee sen, että lehti on painettu.

Osasin odottaa, että joku konservatiivi saattaa hermostua kannestamme. Mutta feministipiireissä tällainen kuvasto on aika tavallista. Kustantajamme myy heijastimiakin vaginasymbolilla. Lukijoilta saamani palaute onkin ollut lähes yksinomaan positiivista. Toinen asia on sitten se, mitä iltapäivälehtien kommenttipalstoilla keskustellaan.

Mutta minusta on hyvä, jos ihmiset ovat hämillään. Se ei ole ollenkaan haitallista. Hämmentyminen on ihmisistä usein ärsyttävää, mutta sellainen maailma on, kaoottinen. Journalismissa ollaan liian vähän hämillään ja yritetään määritellä asiat liian tarkkaan.

Oli aika hölmöä, että kustantaja rinnasti pahoittelussaan kannen pyytämättä lähetettyihin dickpiceihin. Tulva ei ole ympäristönä uhkaava, eikä kansikuva ole seksuaalinen. Tulvaa voisi verrata taidemuseoon. Jos kävelee Ateneumiin, saattaa nähdä ihan vastaavia kuvia suomalaisen maalaustaiteen kultakaudelta, samasta aihepiiristä.”

Tero Kartastenpää, 41

Helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Tulvan määräaikainen päätoimittaja vuosina 2016 – 2019.

Kirjoitti vuonna 2014 Jani Timosen kanssa tietokirjan Provo opas – ärsyttämisen jalo taito.

Päätoimitti syksyllä 2019 journalistisen julkaisun Kehä IIII:n, kehäneljä.fi

Maria Veitolan valinta

Radio- ja tv-toimittaja Maria Veitola valitsi esiteltäväksi feministisen Tulva-aikakauslehden tuoreimman numeron (3 – 4/2019) kannen.

”Rakastan kantta”, Veitola sanoo.

”Altistumme jatkuvasti kuvastolle, jonka keskiössä on nuori naisvartalo. On äärimmäisen tärkeää, että meidät altistetaan myös toisenlaisille alastonkuville. Se on ainoa tapa purkaa vartalonormeja ja kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvää häpeää. Sairastin nuorena rajun anoreksian. Toipuessani kävin säännöllisesti uimassa Yrjönkadun uimahallissa, missä uitiin siihen aikaan alasti. Siellä tunsin oloni hyväksytyksi ja turvalliseksi. Eri muotoisia, eri värisiä, eri rintaisia, eri tavalla karvaisia vartaloita ja sukuelimiä. Ihmeellisiä, kauniita, inhimillisiä. Se oli tärkeää paranemiseni kannalta.”

”Tunnen samanlaista lämpöä ja itseni, naiseuden ja ihmisyyden hyväksyntää, kun katson Tulvan kantta.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta