”Yritimme laittaa kansikuvaamme sekä Instagramiin että Facebookiin. Jopa hieman sensuroituna ja useaan otteeseen”, Tero Kartastenpää sanoo. ”Kaikki kuvat katosivat. Siitä näkee millainen kuva on mahdollinen maailmassa, jossa sosiaalisen median jätit määrittelevät sopivaisuuden.”

Journalismin pitäisi hämmentää enemmän, sanoo Tero Kartastenpää

Tero Kartastenpää, 41

Helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Tulvan määräaikainen päätoimittaja vuosina 2016 – 2019.

Kirjoitti vuonna 2014 Jani Timosen kanssa tietokirjan Provo opas – ärsyttämisen jalo taito.

Päätoimitti syksyllä 2019 journalistisen julkaisun Kehä IIII:n, kehäneljä.fi

JOURNALISTI
12.12.2019

Manu Haapalainen, teksti
Susanna Kekkonen, kuva

”Meillä oli yli vuoden ajan tiedossa, että teemme seksiä käsittelevän numeron. Ajatuksemme oli alun perinkin, että kannessa olisivat yksinkertaisesti sukuelimet”, kertoo Tero Kartastenpää.

Päätoimittaja Kartastenpää suunnitteli feministisen aikakauslehti Tulvan seksiteemaisen numeron 3 – 4/2019 kannen yhdessä AD Viivi Prokofjevin kanssa. Numero oli virkaa tekevän päätoimittajan viimeinen. Lehdestä ja varsinkin sen kannesta nousi pieni kohu. Tulvaa kustantava Naisasialiitto Unioni pahoitteli lehden sisältöä viestissä jäsenilleen.

”Lehdessä on myös juttu siitä, miten vagina- ja vulvasymboliikka on jälleen feminismin ytimessä. Tekstissä tätä myös problematisoidaan, koska se, että feminismi voimaantuu naisen sukuelimistä, saattaa rajata joitain ihmisiä ulkopuolelle. Kannessa halusimme kuitenkin näyttää sellaista, mitä ei yleensä näytetä. Ajatus on kysyä, miksi tällaista ei saisi olla esillä. Alastomuuteen liittyvän häpeän riisuminen on pitkä feministinen projekti. Kansi on osa kuvasarjaa, joka esittelee erilaisia ihmisiä ja heidän vulviaan.

Tämä oli kymmenes lehti, jonka teimme Viivin kanssa, ja minusta hienoin. Meillä oli myös monia iloisia ja leikkisiä ideoita kansikuvaksi. Lopputuloksesta tuli kuitenkin aika kaunis ja harras. Tulva on linjaltaan vegaaninen ja ekologinen lehti. Kun siis tehdään printtilehteä, niin printin kokemuksen pitää olla enemmän, jotain, joka perustelee sen, että lehti on painettu.

Osasin odottaa, että joku konservatiivi saattaa hermostua kannestamme. Mutta feministipiireissä tällainen kuvasto on aika tavallista. Kustantajamme myy heijastimiakin vaginasymbolilla. Lukijoilta saamani palaute onkin ollut lähes yksinomaan positiivista. Toinen asia on sitten se, mitä iltapäivälehtien kommenttipalstoilla keskustellaan.

Mutta minusta on hyvä, jos ihmiset ovat hämillään. Se ei ole ollenkaan haitallista. Hämmentyminen on ihmisistä usein ärsyttävää, mutta sellainen maailma on, kaoottinen. Journalismissa ollaan liian vähän hämillään ja yritetään määritellä asiat liian tarkkaan.

Oli aika hölmöä, että kustantaja rinnasti pahoittelussaan kannen pyytämättä lähetettyihin dickpiceihin. Tulva ei ole ympäristönä uhkaava, eikä kansikuva ole seksuaalinen. Tulvaa voisi verrata taidemuseoon. Jos kävelee Ateneumiin, saattaa nähdä ihan vastaavia kuvia suomalaisen maalaustaiteen kultakaudelta, samasta aihepiiristä.”

Tero Kartastenpää, 41

Helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Tulvan määräaikainen päätoimittaja vuosina 2016 – 2019.

Kirjoitti vuonna 2014 Jani Timosen kanssa tietokirjan Provo opas – ärsyttämisen jalo taito.

Päätoimitti syksyllä 2019 journalistisen julkaisun Kehä IIII:n, kehäneljä.fi

Maria Veitolan valinta

Radio- ja tv-toimittaja Maria Veitola valitsi esiteltäväksi feministisen Tulva-aikakauslehden tuoreimman numeron (3 – 4/2019) kannen.

”Rakastan kantta”, Veitola sanoo.

”Altistumme jatkuvasti kuvastolle, jonka keskiössä on nuori naisvartalo. On äärimmäisen tärkeää, että meidät altistetaan myös toisenlaisille alastonkuville. Se on ainoa tapa purkaa vartalonormeja ja kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvää häpeää. Sairastin nuorena rajun anoreksian. Toipuessani kävin säännöllisesti uimassa Yrjönkadun uimahallissa, missä uitiin siihen aikaan alasti. Siellä tunsin oloni hyväksytyksi ja turvalliseksi. Eri muotoisia, eri värisiä, eri rintaisia, eri tavalla karvaisia vartaloita ja sukuelimiä. Ihmeellisiä, kauniita, inhimillisiä. Se oli tärkeää paranemiseni kannalta.”

”Tunnen samanlaista lämpöä ja itseni, naiseuden ja ihmisyyden hyväksyntää, kun katson Tulvan kantta.”1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta