”Yritimme laittaa kansikuvaamme sekä Instagramiin että Facebookiin. Jopa hieman sensuroituna ja useaan otteeseen”, Tero Kartastenpää sanoo. ”Kaikki kuvat katosivat. Siitä näkee millainen kuva on mahdollinen maailmassa, jossa sosiaalisen median jätit määrittelevät sopivaisuuden.”

Journalismin pitäisi hämmentää enemmän, sanoo Tero Kartastenpää

Tero Kartastenpää, 41

Helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Tulvan määräaikainen päätoimittaja vuosina 2016 – 2019.

Kirjoitti vuonna 2014 Jani Timosen kanssa tietokirjan Provo opas – ärsyttämisen jalo taito.

Päätoimitti syksyllä 2019 journalistisen julkaisun Kehä IIII:n, kehäneljä.fi

JOURNALISTI
12.12.2019

Manu Haapalainen, teksti
Susanna Kekkonen, kuva

”Meillä oli yli vuoden ajan tiedossa, että teemme seksiä käsittelevän numeron. Ajatuksemme oli alun perinkin, että kannessa olisivat yksinkertaisesti sukuelimet”, kertoo Tero Kartastenpää.

Päätoimittaja Kartastenpää suunnitteli feministisen aikakauslehti Tulvan seksiteemaisen numeron 3 – 4/2019 kannen yhdessä AD Viivi Prokofjevin kanssa. Numero oli virkaa tekevän päätoimittajan viimeinen. Lehdestä ja varsinkin sen kannesta nousi pieni kohu. Tulvaa kustantava Naisasialiitto Unioni pahoitteli lehden sisältöä viestissä jäsenilleen.

”Lehdessä on myös juttu siitä, miten vagina- ja vulvasymboliikka on jälleen feminismin ytimessä. Tekstissä tätä myös problematisoidaan, koska se, että feminismi voimaantuu naisen sukuelimistä, saattaa rajata joitain ihmisiä ulkopuolelle. Kannessa halusimme kuitenkin näyttää sellaista, mitä ei yleensä näytetä. Ajatus on kysyä, miksi tällaista ei saisi olla esillä. Alastomuuteen liittyvän häpeän riisuminen on pitkä feministinen projekti. Kansi on osa kuvasarjaa, joka esittelee erilaisia ihmisiä ja heidän vulviaan.

Tämä oli kymmenes lehti, jonka teimme Viivin kanssa, ja minusta hienoin. Meillä oli myös monia iloisia ja leikkisiä ideoita kansikuvaksi. Lopputuloksesta tuli kuitenkin aika kaunis ja harras. Tulva on linjaltaan vegaaninen ja ekologinen lehti. Kun siis tehdään printtilehteä, niin printin kokemuksen pitää olla enemmän, jotain, joka perustelee sen, että lehti on painettu.

Osasin odottaa, että joku konservatiivi saattaa hermostua kannestamme. Mutta feministipiireissä tällainen kuvasto on aika tavallista. Kustantajamme myy heijastimiakin vaginasymbolilla. Lukijoilta saamani palaute onkin ollut lähes yksinomaan positiivista. Toinen asia on sitten se, mitä iltapäivälehtien kommenttipalstoilla keskustellaan.

Mutta minusta on hyvä, jos ihmiset ovat hämillään. Se ei ole ollenkaan haitallista. Hämmentyminen on ihmisistä usein ärsyttävää, mutta sellainen maailma on, kaoottinen. Journalismissa ollaan liian vähän hämillään ja yritetään määritellä asiat liian tarkkaan.

Oli aika hölmöä, että kustantaja rinnasti pahoittelussaan kannen pyytämättä lähetettyihin dickpiceihin. Tulva ei ole ympäristönä uhkaava, eikä kansikuva ole seksuaalinen. Tulvaa voisi verrata taidemuseoon. Jos kävelee Ateneumiin, saattaa nähdä ihan vastaavia kuvia suomalaisen maalaustaiteen kultakaudelta, samasta aihepiiristä.”

Tero Kartastenpää, 41

Helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Tulvan määräaikainen päätoimittaja vuosina 2016 – 2019.

Kirjoitti vuonna 2014 Jani Timosen kanssa tietokirjan Provo opas – ärsyttämisen jalo taito.

Päätoimitti syksyllä 2019 journalistisen julkaisun Kehä IIII:n, kehäneljä.fi

Maria Veitolan valinta

Radio- ja tv-toimittaja Maria Veitola valitsi esiteltäväksi feministisen Tulva-aikakauslehden tuoreimman numeron (3 – 4/2019) kannen.

”Rakastan kantta”, Veitola sanoo.

”Altistumme jatkuvasti kuvastolle, jonka keskiössä on nuori naisvartalo. On äärimmäisen tärkeää, että meidät altistetaan myös toisenlaisille alastonkuville. Se on ainoa tapa purkaa vartalonormeja ja kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvää häpeää. Sairastin nuorena rajun anoreksian. Toipuessani kävin säännöllisesti uimassa Yrjönkadun uimahallissa, missä uitiin siihen aikaan alasti. Siellä tunsin oloni hyväksytyksi ja turvalliseksi. Eri muotoisia, eri värisiä, eri rintaisia, eri tavalla karvaisia vartaloita ja sukuelimiä. Ihmeellisiä, kauniita, inhimillisiä. Se oli tärkeää paranemiseni kannalta.”

”Tunnen samanlaista lämpöä ja itseni, naiseuden ja ihmisyyden hyväksyntää, kun katson Tulvan kantta.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta