Haloo! Oletko pahassa paikassa?

JOURNALISTI
12.12.2019

Janne Flinkkilä

Kirjoittaja on entinen musiikkitoimittaja, nykyinen Creat-osuuskunnan mediatyöläinen.

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Tapaninpäivänä 2004 mannerlaattoihin pakkautunut jännitys laukesi Intian valtameren alla. Maanjäristyksen aiheuttamat hyökyaallot tuhosivat laajoja alueita Kaakkois-Aasian rannikoilta. Yli 200 000 ihmistä kuoli.

Pian vuodenvaihteen jälkeen menin keikkatöihin Rumban toimitukseen. Julkaisua kutsuttiin ”rockin ajankohtaislehdeksi” – 15 vuotta sitten kahden viikon välein ilmestyvä tabloidikin kävi uutismediasta.

Sain tehtäväkseni koostaa ajankohtaissivuille tsunamiin liittyvän jutun, jossa kartoitettiin katastrofialueella olevien suomalaismuusikkojen tilannetta. Kiire oli kova, joten tartuin toimeen reippaalla sykkeellä.

Olin kuullut, että rumpali Sami Kuoppamäki oli pelastautunut perheineen täpärästi tsunamilta. Kaivoin muun muassa Kingston Wall -yhtyeestä tunnetun muusikon yhteystiedot esiin, otin luurin käteen ja näppäilin numeron.

Hälytysäänet tuuttasivat aikansa, kunnes Kuoppamäki vastasi. Aloitin puhelun, kuten langattoman viestinnän varhaisvuosina tapana oli:

Janne Flinkkilä tässä Rumba-lehdestä terve! Ootko sä pahassa paikassa?”

Linjalle laskeutui kuolemanhiljaisuus.

”Tota, mä en pahempaa paikkaa tällä hetkellä kyllä tältä pallolta keksi.”

Kuoppamäen perheen bungalow oli huuhtoutunut viikko sitten mereen. He olivat edelleen jumissa saarella, joka oli hävityksen vallassa. Ilma oli täynnä järkytystä ja epätietoisuutta.

Tajusin tehneeni ison mokan. Sen tajusi myös Kuoppamäki. Hän ei voinut kuin naurahtaa. Sain uutissivut täyteen, mutta häpeä ei ihan heti hellittänyt.

Sittemmin olen aloittanut puhelut ihan vain tervehtimällä ja menemällä asiaan.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta