Uudistusmielinen uutisjournalisti

Erja Yläjärvi, 41

Aloittaa syyskuun lopulla Iltalehden vastaavana päätoimittajana.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Sanomien toimituspäällikkönä, päätoimittajana Kouvolan Sanomissa sekä uutispäällikkönä ja Brysselin-kirjeenvaihtajana STT:llä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta.

Asuu Helsingissä yhdessä 7- ja 9-vuotiaiden tyttäriensä sekä puolisonsa, Svenska Ylessä työskentelevän Stefan Winigerin, kanssa.

JOURNALISTI
17.8.2018

Janne Arola, teksti
Juuso Westerlund, kuva

Helsingin Sanomista Iltalehden vastaavaksi päätoimittajaksi siirtyvä Erja Yläjärvi uskoo sääuutisiin ja lifestyle-sisältöihin.

Syyskuussa Iltalehden vastaavana päätoimittajana aloittava Erja Yläjärvi on tehnyt uutisia koko työuransa. Hän lupaa uudessa työpaikassaankin vahvistaa toimituksen omaa uutishankintaa.

”On lukijallekin epäkiitollista, jos kaikki mediat ovat saman aiheen päällä”, Yläjärvi sanoo.

Uutisten lisäksi Yläjärvi puhuu lifestyle-aiheiden puolesta. Psykologiaan, vanhemmuuteen, parisuhteeseen ja terveyteen liittyy hänen mielestään paljon näkökulmia, joita iltapäivälehdessä voisi käsitellä runsaammin. Lisäksi Yläjärvi haluaa vahvistaa Iltalehden roolia urheilun puheenaihemediana.

Iltalehdessä Yläjärveä odottavat media-alan tutut haasteet. Hän sanoo, että esimerkiksi mainosmarkkinan kehitystä on vaikea ennustaa, eikä lukijoiden tavoittaminen ole itsestäänselvyys.

Iltalehti työpaikkana ei ole Yläjärvelle entuudestaan tuttu. Lehden uutispäätoimittajana keväällä aloittanut Perttu Kauppinen sen sijaan on Yläjärven kollega Helsingin Sanomista.

”Olemme molemmat aika ennakkoluulottomia, muutoshaluisia ja nopeita, jos koemme, että asioita on tarve muuttaa tai kehittää.”

Yläjärvi uskoo teknologisen kehityksen tuomiin mahdollisuuksiin ja puhuu esimerkiksi tekoälystä, koneoppimisesta ja personoinnista.

”Yleisten, kaikille tärkeiden uutisten ohella on aiheita, jotka kiinnostavat toisia lukijoita valtavasti ja toisia eivät lainkaan. Tällaisissa tapauksissa personointi on uutismedialle mahdollisuus.”

 

Iltapäivälehdessä juttujen käsittelytapojen ja aihepiirien on oltava eri tavalla myyviä kuin tilaajapohjaisessa päivälehdessä. Hyppäys Hesarista Iltalehteen on Yläjärven mukaan silti pienempi kuin voisi kuvitella.

”Uutisjournalismin periaatteet ovat kaikkialla samat. Pitää olla tarkka, ja asioiden täytyy pitää paikkansa.”

Tänä kesänä on revitelty esimerkiksi viikkokausia jatkuneista helteistä. Iltalehti on lanseerannut termin ”käristyskupoli” ja kirjoittanut ”hikikalypsista”. Yläjärven mielestä iltapäivälehden onkin kerrottava asioista, joista ihmiset puhuvat.

Yläjärven tuleva työnantaja Alma Media on saanut viime aikoina negatiivista julkisuutta. Suomen Kuvalehti kertoi kesällä, että Yläjärven entinen HS-kollega Päivi Anttikoski jätettiin palkkaamatta Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi, koska hänen perheensä ei olisi muuttanut Tampereelle. Poliisi tutkii nyt Anttikosken ja toisen naishakijan epäiltyä työsyrjintää. Yläjärvi ottaa tapaukseen kantaa yleisellä tasolla.

”Perheellisenä ihmisenä minusta on hyvä, että työn ja perheen yhdistämisestä puhutaan, oli syy mikä tahansa. Maailma ei ole perheen ja työn yhteensovittamisen osalta valmis.”

Erja Yläjärvi, 41

Aloittaa syyskuun lopulla Iltalehden vastaavana päätoimittajana.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Sanomien toimituspäällikkönä, päätoimittajana Kouvolan Sanomissa sekä uutispäällikkönä ja Brysselin-kirjeenvaihtajana STT:llä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta.

Asuu Helsingissä yhdessä 7- ja 9-vuotiaiden tyttäriensä sekä puolisonsa, Svenska Ylessä työskentelevän Stefan Winigerin, kanssa.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta