Tinkimätön sivistyksen vaalija

JOURNALISTI
17.8.2018

Tuomo Karhu

Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö.

Kuolleita: Jyrki Vuori.

Turun Sanomien kulttuuritoimittaja ja kulttuuritoimituksen päällikkö Jyrki Vuori kuoli 4. heinäkuuta Turussa. Hän oli syntynyt 22. huhtikuuta 1942 Kiukaisissa.

”Ei pidä kuvitella, että yhteiskunnan sinänsä tervetullut läpinäkyvyys tarkoittaisi kaikkien ihmisten silmitöntä, säälimätöntä ja mistään muusta kuin kohukäyrien noususta piittaamatonta röntgenkuvausta”, Vuori kirjoitti viimeisessä Jyrkin sanoin -kolumnissaan 2005.

Vuori tunnettiin tinkimättömänä sivistyksen vaalijana, jolle journalismin pahimpia vihollisia oli juornalismi. Voi vain kuvitella, miten Jykke käsittelisi nykyistä somekulttuuria.

Niin terävä kuin Vuori kirjoittajana ja kielenhuoltajana oli, päällikkönä ja työkaverina hän oli lempeä.

Pitkän työtaipaleensa varrella Vuori ehti kunnostautua myös lastenkirjailijana ja kuvittajana. Vuoren piirroksia julkaistiin paljon Turun Sanomissa, ja moni muistaa hänet Jukka Parkkisen Korppi-kirjojen kuvittajana.

Turun Sanomissa melkein koko uransa työskennellyt Vuori oli kulttuuri-ihminen viimeiseen asti. Eläkkeelläkin hän oli tuttu näky erilaisissa taideriennoissa.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta